Permis auto

ZEVIS si EUCARIS- doua sisteme centrale de informare, national si international

sursa: KBA

Sistemul central de informații – ZEVIS

Datele din registrul central al vehiculelor (ZFZR), registrul calificărilor de conducere (FAER), registrul central al permiselor de conducere (ZFER) și registrul tahograf (FKR) pot fi preluate online de la autoritățile autorizate prin intermediul sistemului central de informații despre trafic ZEVIS. În plus, transmisia de date către registrele centrale (cu excepția FAER) este posibilă și prin dialog online.

Aproximativ 400.000 de anchete către registrele centrale sunt procesate zilnic prin intermediul ZEVIS. Cu ajutorul sistemului informațional central, Autoritatea Federală pentru Transporturi Auto – Kraftfahrtbundesamt(KBA) susține, simplifică și accelerează activitatea poliției federale și de stat, a birourilor vamale, a permisului de conducere, a autorităților de înregistrare și amendă, precum și a dispecerilor de urgență, a autorităților emitente de carduri de tahograf și a autorităților de control, ale autorităților fiscale și Executorii judecătorești, agenții de colectare a taxelor de autostradă și autostrăzi și compania de servicii a Asociației de Asigurări.

ZEVIS face apel la KBA pentru urmărirea penală a infracțiunilor și a infracțiunilor de trafic rutier, în controale de trafic, pentru a evita amenințările la adresa siguranței publice, măsuri administrative în domeniul înregistrării vehiculelor și a permiselor de conducere, eliberarea de carduri de tahograf UE și îndeplinirea diverselor sarcini

Sistemul central de informații despre trafic poate fi utilizat pentru apelarea următoarelor date: 

  • Datele vehiculului și ale titularului din Registrul central al vehiculelor, precum și date privind permisele de conducere emise și deținătorii acestora din Registrul central al permiselor de conducere,
  • Date personale și personale cu privire la infracțiunile de trafic rutier înregistrate, precum și date negative privind permisul de conducere (de exemplu, trimiterea la retragerea permisului de conducere) din registrul de fitness de conducere, precum și
  • Datele privind cardurile de tahograf UE emise și deținătorii acestora din registrul cardurilor de tahograf.

De sistemul informațional central beneficiază cel puțin și cetățeanul.
De exemplu, prin acces direct, autoritățile responsabile de înregistrarea unui vehicul, eliberarea sau extinderea permisului de conducere sau eliberarea unui card de șofer pot obține informațiile de care au nevoie de la registrele centrale cât mai repede posibil.

Sistemul de informații despre vehicule și șoferi EUCARIS

Sistemul de informații lege în vigoare din 13 decembrie 2003, privind permisele de conducere auto și de conducere, permite recuperarea online directă a datelor din registrele centrale ale vehiculelor și ale permiselor de conducere ale statelor participante.

Ce este EUCARIS?

EUCARIS este un sistem pentru schimbul sigur, la nivel UE, al datelor de înregistrare a vehiculelor și a conducerii între autoritățile publice eligibile. 

EUCARIS își propune să sprijine urmărirea penală a infracțiunilor transfrontaliere, inclusiv detectarea furtului de vehicule, siguranța sporită a traficului, lupta împotriva terorismului și contenția turismului de permis de conducere.

Inițial, sistemul includea doar proceduri pentru schimbul de date despre vehicule în contextul înregistrării vehiculelor de origine străină și pentru schimbul de date privind permisele de conducere în contextul eliberării permiselor de conducere. Între timp, însă, este utilizat ca platformă tehnică pentru diferite proceduri de schimb de date bazate pe principii legale. Statele afiliate la EUCARIS pot decide pentru ce proceduri doresc să utilizeze sistemul EUCARIS.

Rețelele EUCARIS din registrele naționale centrale de trafic. În urma acestei abordări descentralizate, fiecare țară este responsabilă pentru propriile date și proceduri.
Autoritățile publice naționale autorizate (de exemplu, poliția, autoritățile de înmatriculare și permisele de conducere) pot solicita înregistrarea vehiculelor sau datele permisului de conducere online prin intermediul sediului național EUCARIS din alte țări.
În Germania, aceasta este Autoritatea Federală pentru Transporturi Auto – Kraftfahrtbundesamt(KBA).

sursa:
https://www.kba.de/DE/ZentraleRegister/EUCARIS/eucaris_node.html

Lasă un răspuns