Test MPU

Testul de reacție – o parte a testului MPU

Ce presupune exact acest test?

Testul de reacție este un test standard, care are drept scop verificarea concentrării și atenției candidatului MPU. Cu alte cuvinte, menirea testului este de a verifica dacă persoana este psihic pregătită, dacă este atentă, dacă reacționează, cum și cât de repede o face. Este un test foarte important și trebuie tratat cu toată seriozitatea.

Testul se face la un computer special cu programe speciale care nu pot fi cumpărate în magazine. Există ceva asemănător, cu care se pot face pregătiri.

Cele 4 teste sunt:

1.Cu linii. Se numește LVT S2 – Linien-Verfolgungstest – Testul de urmărire al liniilor. Sarcina persoanei este de a determina vizual din liniile afișate unde este sfârșitul unei linii date cât mai repede posibil. Pentru a nu putea folosi degetele, cele două butoane de pe tastatura (verde și rosu) trebuie să rămână apăsate în timpul sarcinii.
Durează cam 7 minute. Sunt în total 40 de imagini.
Aici este link-ul pentru al putea exersa:
https://youtu.be/-H-f4bP30Ro

2. Cu imagini din trafic. Se numește ATAVT – Testul de percepție a traficului tacticistopic adaptativ. Aici sunt prezentate, pe scurt, imagini cu situații de trafic. Înainte de a apărea imaginea se aude un stimul (sunet) de anunț. După fiecare imagine, persoana trebuie să indice ce a văzut pe ecran. Poate alege dintre cinci opțiuni de răspuns. Poate vedea:
-pietoni, -mașini, -semafoare, -indicatoare, -bicicliști-motocicliști.

Testul poate dura între 8 și 14 minute

3. Cu forme. Se numește COG S9 – Cognitrone-Program-recunoașterea formelor – concentrare. Persoana compară o figură geometrică din al doilea rând cu alte patru figuri geometrice din rândul de sus. Apoi indică dacă figura de jos este identică cu una din celelalte patru figuri geometrice apăsând pe verde, nu este identică apasă pe rosu. Aici persoana are o fereastră scurtă de timp pentru a răspunde doar atunci când o figură este identică cu cea de comparație.
Aici este link-ul pentru a putea exersa:
https://youtu.be/ItYh0lZ8u8k

Durata: 8-17 minute

4. Culori cu sunete. Se numește DT (Determinationstest) -Test de determinare DT. Captează capacitatea reactivă sau receptivitatea în condiții complexe de stimulare. Testul de determinare este un test complex de reacție multi-stimul care produce atât stimuli de culoare, cât și semnale acustice la care trebuie să răspundă tastele și pedalele de picior. Sarcina DT este în continuă, cât mai mult posibil, reacții rapide și diferite la stimuli în schimbare rapidă. Datorită specificației testului adaptativ, fiecare persoană poate fi pusă într-o situație de cerere excesivă, cu o frecvență de stimulare corespunzătoare, astfel încât să nu mai poată efectua reacția necesară. Ca urmare, DT face posibilă investigarea comportamentului sub niveluri de stres psiho-fizice diferite.

Testele de reacție parcurg în instituțiile de MPU în felul următor: O persoană care lucrează acolo îți explică prima data aparatele, dacă nu înțelegi limba germană, traducătorul care este cu tine îți va traduce în limba română, (multe dintre aceste teste sunt și în limba română programate), îți va pune căștile pe urechi, face cu tine o încercare de probă sau două ca să vadă dacă ai înțeles. În caz că nu ai înțeles, mai întrebi o dată.

Apoi cele două persoane vor ieși afară din cameră și tu vei rămâne singur/ă. Când finisezi testul ieși afară din cameră și vei spune că ai terminat. Rezultatul îl vei primi, de obicei, pe loc sau îl vei primi mai târziu de la psiholog.

În cazul în care nu reușești s-ar putea să îți ceară o oră de condus cu un instructor chemat de ei. Un psiholog va sta în spate și va spune traseul, se va uita la distanța necesară, respectată față de participanții la trafic sau mașini parcate, dacă rămâi în banda ta, dacă reacționezi la timp în trafic, știi să te descurci în caz de pericol.
Mult succes.

Lasă un răspuns