Permis auto

Taxa radio-tv- Rundfunkbeitrag-obligatorie!

Prin taxa de difuzare se încasează cam opt miliarde de euro pe an.

Ce este taxa radio-tv ?


Este o taxă de licență obligatorie instituită în anul 1923. Încă de atunci statul era de părere că fiecare cetățean al Germaniei are dreptul la informare.

Dar! Pe acele vremuri trebuia singur să mergi ca să anunți că ai acasă un aparat de radio sau un televizor. Nu prea mulți făceau asta, adică nu se înscriau, respectiv cheltuielile erau foarte mari. Atunci, a început să fie aplicată legea, iar consecințele nu erau pe placul oamenilor. Pe lângă amenzi foarte mari, se putea face și șase luni de închisoare, lucru care este posibil în situații extreme și în ziua de azi.

Cine are un radio sau un televizor trebuie să plătească această taxă în schimbul căreia toți contribuabilii primesc un serviciu. De aceea s-a numit Rundfunkgebühr.

Scurt istoric.
– începând cu 1 ianuarie 1976 radiodifuzorii ARD, ZDF și Deutschlandradio au format o instituție pentru încasarea taxelor numită Gebühreneinzugszentrale pe scurt GEZ.

Când eu am venit în Germania, la începutul anilor 90, auzeam de la oameni că cei de la GEZ vin acasă și controlează dacă ai în casă un aparat de radio sau TV. Veneau la ușă și sunau. Unii (cei mai mulți de fapt), îi lăsau să intre, alții – nu.

– începând cu 1 ianuarie 2013 și odată cu redenumirea GEZ (Gebühreneinzugszentrale) în serviciul de contribuții (Beitragsservice ARD ZDF) taxa de licență a fost din nou reglementată. Această taxă constituie pentru fiecare locuință 17,50€ indiferent de câte aparate sunt. Prin aceasta taxă este plătită inclusiv și taxa pentru radioul din mașina personală. Nu mai sunt verificate câte aparate sunt în spațiul de locuit. În schimb, fiecare apartament/locuință din Germania este supus taxelor de licență. Nu contează dacă există un televizor sau un radio în apartament sau dacă rezidenții își primesc doar informațiile din ziare, reviste sau internet. Astfel, o taxă de difuzare numită Rundfunkgebühr care era legată de utilizarea efectivă a unui serviciu, acum se numește Rundfunkbeitrag și se plătește numai pentru posibilitatea de a solicita.

Atenție în cazul următoarelor situații! În ultimii ani am avut elevi care odată veniți aici, au locuit cu alte persoane în aceeași locuință, sau chiar în aceeași odaie. Și după ce și-au făcut Anmeldung au primit fiecare o scrisoare în care li se cerea să se înscrie pentru a plăti taxa radio-TV. Au făcut o greșeală mare ignorând aceste scrisori. După luni de zile de neachitare au primit factura plus restanțele, care însumau o cifră deloc mică.

În cazul cuplurilor care locuiesc în concubinaj, la fel, primesc ambii această scrisoare. Dacă nici unul din ei nu o bagă în seamă ajung ca și în situația descrisă mai sus. Este valabil și pentru cei care locuiesc în pensiuni.

Sancțiuni în caz de neachitare! Cei care nu plătesc taxa de difuzare, primesc, pur și simplu, Zahlungserinnerung. Dacă acestea nu sunt plătite vor primi scrisori – Mahnung, care pot include deja restanțe de întârziere. Dacă și acestea sunt ignorate, rău platnicii primesc de la judecător un Festsetzungsbescheid prin care organele competente au dreptul legal de a trimite un executor judecătoresc Gerichtsvollzieher acasă cu scopul de a încasa plățile restante. Dacă persoana nu are bani, executorul are dreptul să confiște bunuri din casă. În situații extreme ei pot cere un Haftbefehl și vine poliția și îl poate închide pe datornic (Erzwingungshaft) la închisoare pe cel mult șase luni.

Neplata taxei Radio-TV are o dată de expirare de 30 de ani și este înregistrată ca datorie prin care se trece în Schufa negativ.

Posibilități legale de a nu plăti această taxă. Unii oameni se pot dezabona de la GEZ. Găsiți mai jos câteva situații:

 • renunțând la un apartament pentru mutarea într-un alt apartament, pentru care taxa de difuzare este deja plătită,
 • plecarea pentru totdeauna în străinătate,
 • dezlegarea unei a doua locuințe,
 • plasarea permanentă sau cu normă întreagă a contribuabilului într-un azil sau într-o unitate pentru persoanele cu handicap.

Întotdeauna în scris cu numărul de client (Kundennummer)

Renunțarea la obligația de a contribui la taxa de licență trebuie să fie întotdeauna în scris. Pe site-ul lor www.rundfunkbeitrag.de GEZ oferă formularele corespunzătoare pentru descărcare. Aici găsiți formularul corespunzător de dezabonare ca fișier PDF pentru a fi completat pe computer. Apoi, formularul trebuie tipărit și semnat. Cererea se trimite prin poștă către serviciul de contribuție (Beitragservice).

Puteți solicita scutire de la taxe de licență dacă puteți dovedi că primiți una dintre următoarele servicii:

 • bani sociali Sozialgeld,
 • beneficiul de șomaj II, Arbeitslosengeld II, auch Hartz IV genannt,
 • BAföG pentru studenți BAföG für Studierende,
 • Securitate de bază la bătrânețe – Grundsicherung im Alter,
 • Securitate de bază ca un angajat cu probleme de muncă,
 • bunăstare Grundsicherung als Erwerbsgeminderte,
 • solicitanții de azil Beneficii Sozialhilfe,
 • Îndemnizație de formare profesională sau îndemnizație de instruire pentru cursanți. Berufsausbildungsbeihilfe oder Ausbildungsgeld für Azubis,
 • Ajutor orb Blindenhilfe,
 • Ajutor cu alocații de îngrijire sau îngrijire Hilfe zur Pflege oder Pflegezulagen.

Dacă intrați pe pagina https://romde.eu/index.php/ro/ veți găsi aceste exemple, și acolo găsiți formularele de completat.

4 thoughts on “Taxa radio-tv- Rundfunkbeitrag-obligatorie!

 1. Botas Mihai spune:

  Cum se completeaza fisa pentru taxsa tv

 2. Viorel spune:

  Am fost notificat prin posta sa platesc abonamentul radio tv restant in Germania. Eu am platit restanta prin transfer bancar si totusi am primit iar prin posta o notificare prin care sa solicita acelasi lucru, chiar mai mult am primit si o penalizare in plus. cum pot rezolva aceasta problema? Exista o adresa de E-mail la Radio Tv, unde pot trimite copia de la chitanta de plata?

 3. Aurelia spune:

  Buna seara.am și eu o problemă cu aceasta taxa radio.in 2018 am stat la o adresă unde plătea proprietarul și în 2019 m-am mutat la o alta adresa unde platea chiriașul,am trimis tot felul de scrisori cu dovada ca acolo se plătește această taxa și acum mia venit ca ma dat în tribunal,cum procedez?

 4. ewwgxpbfet spune:

  Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

Lasă un răspuns