„…Aoleuuu! Mi s-a rupt apa! Cred că nasc! Ce facem?” Urcam pe autostradă când am auzit asta. Eu, instructor auto cu ani de experiență în spate, alături la volan Ana – eleva mea, prin cumul, prietenă, doctoriță și viitoare mamă în ultimul trimestru de sarcină. Deși nu sunt o fricoasă, la auzul acestor cuvinte am înlemnit! Eram deja pe banda de accelerare și primul lucru care mi-a venit atunci în cap a fost – „Doamne, ajută-ne să ajungem tot în două la destinație”. Și în timp ce eu căutam frenetic soluții, femeia de lângă mine striga în continuare – „ce să fac? Viorico nasc!” Nu am rezistat, așa că i-am răspuns: „de unde să știu eu? Tu ești doctoriță. Eu sunt instructor și treaba mea este acum să ajungem tefere, apoi vedem ce facem cu tine…”
Să știți că nu-i o glumă ceea ce vă povestesc eu aici. În cei peste 20 de ani de experiență, în calitate de instructor auto, printre elevii mei au fost și destule gravide dornice să devină șoferițe cu acte în regulă, iar Ana este una din ele. Din fericire, totul s-a terminat cu bine atunci, acea situație fiind doar o alarmă falsă. Ana a născut mai târziu, la termen, un copil perfect sănătos.
Anume din acest considerent unii instructori auto refuză să instruiască o femeie gravidă, iar uneori nici chiar examinatorii nu vor să asiste examenul, deși însăși obținerea carnetului de șofer în timpul sarcinii este o procedură absolut legală în Germania. Este un lucru este de la sine înțeles – obținerea carnetului de șofer poate duce la stres inutil, iar însăși graviditatea este asociată cu limitări fizice. Acesta a fost și motivul pentru care nici eu nu mi-am mai dorit să trec prin ce am trecut cu prietena mea Ana, dar vorba aia „de ce fugi, de aia nu scapi”. Ultima mea elevă a fost chiar Natalia, asistenta mea, pe care mulți dintre voi o cunoașteți.
Natalia a avut marele noroc să suțină examenul cu o săptămână înainte de naștere pentru că a discutat această situație inițial cu mine, iar ulterior cu un alt instructor, precum și cu examinatorul. „Șofatul în timpul sarcinii este o provocare pentru multe dinte femei. Eu nu am fost o excepție întrucât am luat examenul pentru permis cu o săptămână înainte de naștere. Din fericire, am avut o sarcină ușoară fapt ce mi-a permis ca ultimele 3 luni să-mi duc planul la bun sfârșit. Prin asta vrea să demontez mitul precum că femeilor gravide li se îngrădește dreptul de a face școală în ultimul trimestru de sarcină. Nu am avut nici un disconfort în timpul orelor sau a examenului practic, datorită stării mele de bine, dar și recomandărilor pe care le-am urmat: centura de siguranță, poziția corectă, o anumită distanță față de volan – toate sunt obligatorii și importante. Siguranța în trafic este primordială indiferent de situație. Sfatul pe care l-aș da gravidelor aflate în situația mea – să aleagă cu grijă școala de șoferi pentru că cel mai important este să se simtă bine și să aibă încredere în instructorul auto. Un instructor auto competent reacționează în timpi utili dacă apar momente stresante. De asemenea, ar trebui discutată cu instructorul și data posibilă a nașterii, astfel încât să stabilească împreună planul de lecții practice, precum și data examenului. Cel puțin eu așa am făcut și am reușit să iau carnetul în ultima lună de sarcină.”
De multe ori, femeile decid să dea de permis abia după ce află că sunt gravide. E un lucru firesc. Bărbații sunt mereu la muncă, iar un permis auto le oferă viitoarelor mame libertatea de a merge peste tot cu copilul, fără a depinde de programul soțului, sau de orarul transportului public.
Dacă sunteți însărcinată și vreți să vă luați permisul aici în Germania, prindeți câteva sfaturi de la mine, instructor auto cu peste 20 de ani experiență:
- Discutați situația dvs atât în cadrul școlii cât și în cadrul instituției unde va avea loc examenul, pentru a elimina orice situație de risc și neînțelegere.
- Păstrați distanța corectă față de volan, astfel încât airbagul să vă poată proteja în caz de impact. Apropo, airbagul nu trebuie oprit. Distanța dintre stomac și volan cu airbag trebuie să fie de 25 până la 30 de centimetri. Spătarul trebuie ridicat cât mai abrupt posibil și înălțimea tetierei trebuie adaptată la dimensiunea corpului. Același lucru este general valabil și pentru o gravidă care se află în mașină în calitate de pasager – să își mute scaunul cât mai departe posibil.
- Nu vă fie teamă de centura de siguranță. Cel mai frecvent zvon pe care l-am auzit de-a lungul activității mele ca și instructor este despre cât de periculoasă poate fi centura de siguranță în cazul femeilor însărcinate. Total fals! Studiile au arătat că șansele de supraviețuire în cazul unui accident sunt semnificativ mai mari dacă centura de siguranță este cuplată. Ea nu este o excepție nici pentru femeile însărcinate, chiar dacă aceasta nu este întotdeauna confortabilă. Cel mai mare risc de rănire atât a femeii cât și a copilului nenăscut este atunci când stomacul lovește janta volanului din cauza imposibilității de a frâna.
- Încercați centura în trei puncte. Cel mai bine este dacă centura să se afle sub zona stomacală. În acest fel, atât bebelușul cât și organele interne sunt protejate. Femeile însărcinate pot fixa centura dintre stomac și coapsă, astfel încât să nu apese pe uter. Unele dintre clientele mele au folosit și centura de siguranță pentru gravide, care se numește schwangerschaftsgurt.
- Nu folosiți perne speciale pentru scaune, în general, acestea nu sunt permise și ar putea pune în pericol siguranța mamei și a fătului.
- UItimul meu sfat, dar la fel de important ca și primele cinci, pe care viitoarele mele îl cunosc și fără atenționarea mea – Nu urcați la volan dacă starea de sănătate nu vă permite acest lucru. Consultați un medic în prealabil.
Dacă avem femei, mame sau viitoare mame care citesc acest articol, rog să își împărtășească din propria experiență. Care au fost/sunt cele mai mari provocări legate de școala auto în timpul sarcinii?