Sistemul școlar din Renania de Nord-Westfalia este structurat în funcție de nivelurile școlare și împărțit în tipuri de școli. Nivelurile școlare sunt nivelul primar, nivelul secundar inferior și nivelul secundar superior.
Școala primară cuprinde clasele 1-4 și este denumită și nivelul primar. La el participă toți copiii din Germania și este nivelul de bază comun al educației.
După școala primară, părinții pot alege dintr-o serie de diferite tipuri de școali secundare (clasele 5-10) pentru copiii lor, inclusiv școala secundară recent introdusă din Renania de Nord-Westfalia.
Nivelul secundar inferior cuprinde clasele 5-10 la Gymnazium, Real și Hauptschule, iar clasele 5-9 la licee ca curs G8.
Dacă elevii au absolvit nivelul gimnazial inferior, există posibilitatea ca aceștia să urmeze Abitur (nivelul gimnazial II) la liceele și școlile complete ca școli generale și să urmeze nivelul gimnazial superior. Abitur poate fi obținut și la școlile profesionale, cum ar fi colegiul profesional sau colegiu de formare continuă.
Nivelul superior al liceelor și școlilor complete este identic, fiind împărțit într-o fază introductivă de un an și o fază de calificare de doi ani. Se încheie cu examenul Abitur, datorită căruia elevii dobândesc calificarea generală de admitere la universitate.
Părinții au dreptul de a participa la școală prin diferite modalități. Ca și părinte, puteți face voluntariat în următoarele comitete ale școlii:
- Tutela clasei Klassenpflegschaft
- Conferință de clasă Klassenkonferenz
- Îngrijitor de școală Schulpflegschaft
- Conferințe de specialitate Fachkonferenzen
- Conferințe școlare Schulkonferenz
Broșură informativă pentru părinți
Broșura pentru părinți „ABC-ul participării părinților” vă oferă o prezentare generală a diferitelor comitete școlare și informații despre sarcinile și munca acestora, precum și despre procesul electoral respectiv.
Participare la legea școlii
Legea educației reglementează în detaliu ce posibilități există pentru a participa și a avea un cuvânt de spus în paragrafele 62-77. (Paragrafele 62-64 clarifică principiile și procedura de participare, paragrafele 65-75 furnizează informații despre participarea la școală și paragrafele 76 – 77 descriu participarea la administrația școlii și la minister.)
Conferința școlară
Conferința școlară este cel mai înalt organism al școlii. Acesta include reprezentanți ai părinților, profesori și elevi. Pentru a ușura munca, Ministerul Educației a emis reguli de procedură (BASS 17-02 nr. 1). Această recomandare conține informații pe ordinea de zi, voturi și procese verbale, printre altele. Conferința școlară le poate adopta, schimba sau adăuga la acestea (§§ 63 Paragraful 6, 64 Paragraful 5 SchulG). Cu toate acestea, decizia conferinței școlare nu ar trebui limitată la un an.
În plus, Ministerul Educației prevede reglementări electorale (BASS 17-01 nr. 1) care explică cum și când ce organe sunt alese. Atât regulile de procedură, cât și regulile electorale ar trebui să fie făcute cunoscute în școală. Ministerul Educației publică în fiecare an școlar un calendar electoral actualizat, care arată clar datele relevante și oferă informații scurte despre procesul electoral și drepturile de vot.
Asociațiile de părinți
În problemele școlare care au o importanță generală și fundamentală și depășesc școlile individuale, părinții sunt implicați și la nivel de stat. Se organizează în asociații de părinți care reprezintă cel puțin un tip de școală.
Quelle https://www.schulministerium.nrw.de/themen/schulsystem/schulformen
Doresc
Buna seara! Interesant ceea ce ati facut si publicat. Vin si eu cu o problema cu care ma confrunt. Am un copil de 13 ani in clasa a 7-a. Ceea ce nu e bine e ca nu se descurca la scoala dupa cei 2 ani de integrare. Notele sunt mici iar la ședință mi-au spus că e posibil sa repete anul. Cum il pot ajuta pe copil in situatia asta?
Multumesc!
Cum ma înscriu la curs
Bună seara aș dori și eu dacă se poate?