Permis auto

Schimbarea cauciucurilor. Ce spune legea în Germania?

Odată cu schimbarea vremii, șoferii grijulii se întreabă și mă întreabă frecvent când trecem la cauciurile de iarnă?

În acest articol găsiți o compilație a celor mai importante informații la acest subiect. Dacă ați adus în discuție anterior acest subiect, probabil ați auzit în rândul nemților formularea „de la O la O”, ceea ce în traducere ar fi din octombrie până la Paște (Ostern), dar… nu are nici o relevanță juridică. Anvelopele de iarnă se cer schimbate din noiembrie până la mijlocul lunii aprilie pentru vehiculele de până la 3,5 tone în condiții de drum de iarnă.

În ce perioadă se aplică necesitatea schimbării anvelopelor de iarnă?

Cu toate acestea Nu există nici o obligație generală legată de anvelopele de iarnă care să fie legată de o anumită dată în Germania. În schimb, există o cerință situațională: anvelopele de iarnă trebuie montate în condiții de drum acoperit cu polei, gheață, zăpadă etc. Cerința situațională pentru anvelopele de iarnă este considerată îndeplinită numai dacă anvelopele de iarnă sunt montate pe toate pozițiile roților (pentru o mașină, de exemplu, toate cele patru roți). Dacă termometrul arată în mod constant temperaturi sub șapte grade Celsius, este timpul să montați anvelopele de iarnă. În schimb, puteți trece la anvelopele de vară dacă temperatura este constant peste șapte grade Celsius. Această regulă stă în paragraful 2 al Reglementărilor privind circulația rutieră.

Cum recunosc anvelopele de iarnă?

Anvelopele de iarnă actuale pot fi recunoscute prin simbolul Alpine, o pictogramă de munte cu fulg de zăpadă. În plus, anvelopele cu marcaj M + S sunt considerate adecvate pentru iarnă până la 30 septembrie 2024 dacă au fost fabricate până la 31 decembrie 2017.

Ce amendă există dacă nu am schimbat anvelopele de iarnă la timp?

Simpla încălcare se pedepsește cu o amendă de 60 de euro și un punct este introdus în registrul permisului de conducere din Flensburg. Dacă sunt implicate și persoane terțe, amenda crește până la 80 de euro. În plus față de șofer, și proprietarul automobilului este răspunzător dacă pune în funcțiune aumobilul fără cauciucurile necesare cu simbolul Alpine este, de asemenea, răspunzător. Amenda – 75 de euro și un punct în Flensburg.

Care este profilul minim necesar pentru anvelopele de iarnă?

Adâncimea minimă prescrisă de bandă este de 1,6 milimetri chiar și pentru anvelopele de iarnă. Din motive de siguranță, cu toate acestea, ADAC recomandă cel puțin patru milimetri. Vârsta anvelopelor joacă, de asemenea, un rol. După cel mult șase ani, compusul din cauciuc a devenit atât de dur încât „aderența” scade la temperaturi scăzute.

Anvelopele pentru toate anotimpurile sunt suficiente și iarna?

Anvelopele pentru toate anotimpurile sunt anvelope de iarnă în sens legal dacă au simbolul „Alpine” sau (în perioada de tranziție menționată mai sus) marca M + S. Acest lucru poate fi condus și în condiții de drum de iarnă. Dacă niciuna dintre cele două marcaje nu este prezentă, aceasta nu este o anvelopă pe tot parcursul anului, ci o anvelopă de vară.

Ce se întâmplă dacă am un accident cu anvelopele de vară iarna?

Dacă se produce un accident din cauza utilizării anvelopelor de vară în condiții de drum de iarnă, acest lucru poate duce la o reducere considerabilă a beneficiilor asigurării complete din cauza neglijenței grave (secțiunea 81 VVG). Utilizarea anvelopelor de vară pe zăpadă are, de asemenea, un impact semnificativ asupra asigurării de răspundere civilă, deoarece persoana vătămată poate fi de asemenea responsabilă în comun.

Vehiculele străine trebuie să circule și cu anvelope de iarnă în Germania?

Regulamentul se aplică și vehiculelor cu înmatriculare străină.

Pot parca mașina cu anvelope de vară pe marginea drumului iarna?

Da. Sancțiunile corespunzătoare sunt amenințate numai dacă vehiculul este condus în condiții de drum iernat.

Sper, ca instructor auto roman de peste 20 de ani aici in Germania, că am fost explicită și am răspuns la toate întrebările. Dacă aveți și alte neclarități, vă rog să le postați în comentarii.

9 thoughts on “Schimbarea cauciucurilor. Ce spune legea în Germania?

 1. Andrian CUSTIUC spune:

  Bună ziua D-a Viorica, multumesc frumos din suflet pentru informații,care permanent sunt de folosul nostru. Sănătate să aveti

 2. Ciobotaru spune:

  Preferabil ar fi , să montăm anvelopele într-un service autorizat.
  De foarte multe ori , proprietarii autovehiculelor omit anumiți factori ( indice de greutate, sensul de rulare,adâncimea minimă,probleme cu direcția,presiunea din anvelope, tipul anvelopelor(noi, second-hand,…),centrarea jantelor etc.
  Un service auto autorizat vă poate salva viața !!!
  Poate salva viețile tuturor , fie că vorbim de conducătorul auto , pasageri sau pietoni !!!

 3. Ciobotaru spune:

  Mulțumim frumos d-nei Viorica Robina pentru toate mesajele preventive !!!
  Semnalul de alarmă a fost transmis de către autoarea articolului și totodată recepționat de către noi .

 4. mihai spune:

  buna ziua . Ma numesc Mihai si am domiciliu in Germania de 4 ani . Intrebarea mea este .:
  Pot conduce in Germania masina fiului meu inmatriculata in Romania ,atat timp cat el vine la mine in Germania in vacanta 2-3 saptamani ?
  Mentionez ca el nu are domiciliu in Germania .
  Mulțumesc anticipat .

 5. Ciprian Covaliu spune:

  Buna ma porneac in Romania pe data de 16 decembrie am cauciucuri m+ s sunt bune sa trazitez Germania daca ma opreste politia ora imi face ceva multumesc ptr informatie

 6. Va multumesc. Va doresc toate cele bune.

 7. Casandra Monica Toader spune:

  Daca am de facut TÜV.ul in lunamartie… Am nevoie de cauciucuri de iarna montate pe masina? Va multumesc anticipat.

 8. laurentiu spune:

  cat de vechi poate fi anvelopa de pe masina …ma refer la DOT

  1. Daniela Juganaru | VIORICA ROBINA Team spune:

   Minimum 4 ani. Important este să nu ajungă mai puțin de 1,6 mm adincime profilul roților.

Lasă un răspuns