Uncategorized

Reguli de aur pentru călătoriile cu autorulota. Ce trebuie de știut pentru a evita amenzile și problemele pe drum?!

Regulile din Codul Rutier (StVO) trebuie respectate cu autorulota la fel ca și cu orice alt vehicul. Pe lângă autoturism, autorulota este unul dintre cele mai populare vehicule folosite pentru călătorii și vacanțe. Ce prevede Codul Rutier (StVO) pentru o autorulotă și ce se întâmplă dacă un camper depășește 3,5 tone greutate totală?

Definiție. Ce este o autorulotă conform Codului Rutier (StVO)

Autorulotele sunt de obicei vehicule echipate pentru locuit, având de obicei o zonă de dormit, o zonă de locuit, o baie și o bucătărie. Termenii „camper” sau „rulotă de călătorie” sunt folosiți uneori în mod colocvial, dar se vorbește în general despre „autorulotă”. Nu există o definiție legală clară a unei autorulote în Codul Rutier. Asta înseamnă că, în funcție de înregistrare și greutatea totală permisă, o autorulotă poate fi considerată ca autoturism (PKW) sau camion (LKW), și se aplică regulile de circulație pentru aceste categorii.

Extras din catalogul de amenzi pentru autorulote:
Tabelul de mai jos oferă o privire de ansamblu asupra posibilelor sancțiuni care pot fi impuse dacă șoferii de autorulote încalcă regulile de circulație:

Amenzi actuale :

ÎncălcareAmendăPuncteSuspendarea permisului
Depășirea vitezei în oraș (până la 3,5 t)
cu 20 km/h peste limită70 EUR
cu 50 km/h peste limită400 EUR2 puncte1 luna
Depășirea vitezei în afara orașului (până la 3,5 t)
cu 20 km/h peste limită60 EUR
cu 50 km/h peste limită320 EUR2 puncte1 luna
Depășirea vitezei în oraș (peste 3,5 t)
cu 20 km/h peste limită160 EUR1 punct
cu 50 km/h peste limită560 EUR2 puncte2 luni
Depășirea vitezei în afara orașului (peste 3,5 t)
cu 20 km/h peste limită140 EUR1 punct
cu 50 km/h peste limită480 EUR2 puncte1 luna
Depășirea limitei de alcoolde la 500 EUR2 punctede la 1 luna
Utilizarea telefonului la volande la 100 EURmin. 1 punct, posibil 1 luna
Ignorarea interdicției de acces (semnul 253)100 EUR
Nerespectarea obligației de a purta centurade la 30 EUR
Încălcări legat de parcareîntre 10 și 110 EUR, posibil 1 punct

Reguli speciale pentru autorulote?

Nu există reguli speciale în StVO pentru o autorulotă. Important este să se știe ce fel de înregistrare are vehiculul și în ce categorie de greutate se încadrează. Astfel, regulile generale ale Codului Rutier sunt valabile pentru autorulote, la fel ca pentru toți cei ceilalți participanți la trafic.

Ce permis de conducere este necesar?

Greutatea vehiculului joacă un rol important. Dacă o autorulotă cântărește sub sau peste 3,5 t, acest lucru va influența permisul de conducere necesar. Vehiculele sub 3,5 t sunt considerate autoturisme (PKW) și pot fi conduse cu un permis de conducere din clasa B sau BE. Dacă șoferii au obținut permisul înainte de 1999 în clasa 3, aceasta le permite să conducă vehicule până la 7,5 t. Posesorii unui permis de conducere UE, emis după 1999, trebuie să aibă clasele C sau C1 (sau CE sau C1E) pentru a putea conduce autorulote până la 7,5 t.

Dacă șoferii conduc un vehicul pentru care nu au permis, acest lucru este considerat de obicei sau infracțiune de „conducere fără permis”.

Reguli generale de circulație pentru autorulote

Subiecte precum viteza maximă, limita de alcool, obligația de a purta centura sau utilizarea telefonului mobil la volan nu sunt prevăzute în mod special pentru autorulote. Se aplică aceleași reguli ca și pentru autoturisme (PKW) sau camioane (LKW). Astfel, un șofer de camper nu are voie să depășească 0,5‰ alcoolemie la volan și nu trebuie să fie prins cu telefonul în mână. Ambele sunt contravenții care pot atrage amenzi, puncte și, în cazuri grave, suspendarea permisului.

Reguli de circulație. Locuri de parcare special destinate autorulotelor sunt semnalizate printr-un indicator suplimentar .

Parcarea este un alt punct de interes pentru șoferii de autorulote. Unde este permis să parchezi autorulota conform StVO? În principiu, parcarea este posibilă acolo unde este permisă sau nu este interzisă prin semnul de circulație. De asemenea, unele locuri de parcare pot avea un semn suplimentar care permite parcarea autorulotei.

Șoferii trebuie să fie atenți și la greutatea vehiculului atunci când parchează. De exemplu, parcarea pe trotuar este permisă doar pentru vehicule cu o greutate totală până la 2,8 t. Acest lucru este menționat în anexa 3 a StVO, în explicațiile pentru semnul de circulație 315.

Greutatea autorulotei este importantă și atunci când un loc de parcare este rezervat doar pentru camioane, printr-un semn suplimentar cu un simbol de camion. Autorulotele sub 3,5 t nu au voie să parcheze pe aceste locuri. Dacă șoferii nu respectă semnele suplimentare sau regulile generale de parcare, riscă amenzi și, în cel mai rău caz, tratarea vehiculului.

Un alt semn important pentru autorulote este interdicția de acces semnalizată prin semnul 253. Acesta nu se aplică doar vehiculelor înregistrate ca camioane, ci tuturor vehiculelor peste 3,5 t – inclusiv autorulotelor care se încadrează în această categorie.

Sursa info: bussgeldkatalog.org

Lasă un răspuns