Ajutor integrare

Plec definitiv din Germania!

Acum trei ani am cunoscut o familie minunată de români din Sibiu. Ambii mi-au fost elevi la școala auto. Când am început orele practice, evident între noi s-a legat o prietenie frumoasă. Așa, încet-încet le-am aflat problemele cu care se confruntau la acel moment. Și ele erau multe, or, ei fiind nou veniți și neavând vreun sprijin/sfat/susținere din altă parte… s-au împotmolit. Problemele, la prima vedere, erau banale, întrucât cu ele se confruntă toți cei veniți – lipsa un job mai bun, a unei chirii mai ieftine, necunoașterea limbii. Eu mereu îi încurajam să nu își piardă speranța. După ce și-au luat ambii carnetele de șofer, ne-am despărțit. Nu am știut de ei nimic până acum jumătate de an când mi-au scris. Mi-au spus că au revenit în România și că însuși procesul de plecare a fost unul anevoios pentru că nimeni nu le-a spus care ar fi pașii corecți. Multe le-au ieșit alandala și s-au lăsat cu timp pierdut, stres și certuri în familie. Și atunci m-am întrebat – oare câți mai sunt în situația lor? Probabil mulți. Din acest considerent, am scris acest articol.

Găsiți aici pașii corecți pe care trebuie să îi faceți în cazul în care vreți să plecați definitiv din Germania. Am scris aici la ce instituții trebuie să vă dezabonați, la ce trebuie să renunțați și la ce trebuie să acordați atenție dacă doriți să părăsiți Germania?

Începeți cu întocmirea unei liste de verificare, cel puțin cu trei luni înainte și are drept scop notificarea tuturor problemelor organizatorice legate de plecare. Economisește timp și nervi.

Cu trei luni înainte:

 • Anulați-vă contractul de chirie la timp.
 • Clarificați-vă cu proprietarul dvs. în timp util ce lucrări de renovare trebuie să fie făcute până la predarea apartamentului.
 • Anulați-vă contractul cu utilitățile locale (electricitate, gaz, apă).
 • Anulați-vă contractul cu compania de telefonie mobilă, fixă, internet.
 • Consultați un consilier fiscal pentru a pregăti o declarație fiscală.

Lista de verificare

Faceți-vă radierea Abmeldung de la serviciul public local (Rathaus). Acest lucru se poate face cel mai devreme cu șapte zile înainte de plecare și trebuie să se întâmple nu mai târziu de 14 zile de la plecare. Nu este un proces ușor, ba chiar enervant, zic cei care au trecut prin asta. Vă poate fi cerută dovada anulării, în cazul rezilierii extraordinare a contractelor.

Locuința. Anulați contractul pentru apartamentul  închiriat și / sau găsiți un nou chiriaș. Dacă sunteți proprietar, trebuie să informați dacă doriți să vă vindeți locuința, sau să o dați spre închiriere. Rețineți! Impozitele se pot aplica în cazul unei vânzări (cuvinte cheie: impozit speculativ Spekulationssteuer și utilizare proprie Eigennutzung). Dacă decideți să dați spre închiriere locuința, trebuie să rețineți că veți continua să aveți venituri în Germania care sunt impozabile.

Atenție: Clarificarea tuturor problemelor legate de locuințe poate fi, de asemenea, relevantă pentru impozit, mai ales dacă vă deplasați la mijlocul anului calendaristic, întrucât în ​​multe țări impozitele se bazează pe rezidență. Dacă mai aveți un apartament în Germania, unde teoretic v-ați putea întoarce în orice moment, puteți fi plasat în reședința permanentă în Germania. Definiți rambursarea depozitului de închiriere (Rückzahlung der Mietkaution), care trebuie să fie rambursat cu dobândă compusă de către proprietar sau proprietar după mutare. Verificați scara și apartamentul pentru a exclude daunele. În funcție de cum ați căzut de acord cu proprietarul dvs. la început, curățați apartamentul după mutare. Predați apartamentul gol și înmânați cheia apartamentului noului locator sau proprietarului.

Alte rezilieri de contracte

 • Anulați-vă apartamentul de la taxa pentru radio și tv. ARD ZDF Deutschlandradio Beitragservice.
 • Anulați toate asigurările care au legătură cu casa dvs., de exemplu, asigurarea la domiciliu. Hausratversicherung.
 • Anulați contractul cu prestatorul de energie electrică pentru apartamentul dvs. Dacă este necesar, introduceți citirea contorului (Zählerstand) chiar în ziua plecării.
 • Înregistrați, la fel, datele contorului pentru gaze și apă în raportul de predare.

Conform articolului 46 din Legea telecomunicațiilor (TKG), aveți dreptul la un drept special de reziliere Sonderkündigungsrecht, întrucât furnizorul dvs. nu poate oferi serviciile sale noului dvs. loc de reședință în calitatea obișnuită și în aceeași măsură.
Din păcate, anularea nu se aplică din momentul mutării, ci are o perioadă de trei luni, începând cu data mutării. Aceasta înseamnă că, timp de trei luni nu va trebui să plătiți pentru niciun serviciu dacă furnizorul dvs. nu se ocupă. Dacă contractul prevede o perioadă mai scurtă de preaviz, această prevedere are prioritate. Majoritatea furnizorilor necesită dovedirea plecării din Germania pentru a dovedi deplasarea. Raportați contribuția de difuzare. Puteți face asta chiar ușor online. Din nou, foaia de Abmeldung Abmeldebescheinigung este necesar ca dovadă. Dacă este necesar, stabiliți o comandă de expediere la poștă. Nachsendeauftrag bei der Post.

Alte contracte pe termen lung, asigurări și abonamente

 • Returnați cărțile și jurnalele împrumutate de la Biblioteci.
 • Alte contracte pe termen lung, cum ar fi abonament la sală Fitnessstudio, abonament de bilet sau revistă ein Fahrkarten- oder Zeitschriftenabonnement, colectați puncte de fidelitate oriunde și primiți mail pentru ele sau aveți un abonament digital care nu vă aduce nimic în străinătate?
 • Deconectați-vă de la asigurarea de sănătate Krankenversicherung. Din nou, foaia de Abmeldung Nachweis die Abmeldebescheinigung este în mod normal solicitat ca dovadă.

Țineți cont și de la alte tipuri de asigurări, în caz că le aveți: asigurare de răspundere civilă Haftpflichtversicherung, asigurare de viață Lebensversicherung, asigurare auto Kfz-Versicherung, asigurare de avocat? Rechtsschutzversicherung etc.

Contul bancar. Das Bankkonto. Obțineți închiderea contului dvs. bancar. die Schließung deines Bankkontos. Țineți cont de faptul că, este posibil să fiți nevoiți să plătiți costurile pe Internet, telefon sau telefon mobil pentru încă trei luni după ce v-ați mutat sau puteți efectua mai multe plăți din contul dvs.

Impozite/Taxe Steuern. Mai există o declarație fiscală Steuerklärung.
Aflați de la un contabil de încredere unde trebuie să plătiți impozite în viitor. Cuvintele cheie aici sunt acordurile cu dublă impozitare Doppelbesteuerungsabkommen, țările cu impozit scăzut Niedrigsteuerländer și reședința / reședința obișnuită gewöhnlicher Aufenthalt/Wohnsitz. De asemenea, rețineți că sunteți pasibil de impozit în Germania dacă mai aveți venituri aici, de exemplu, dacă închiriați un apartament.

Împuterniciri Vollmachten. Dacă aveți pe cineva de încredere aici în Germania, luați în calcul posibilitatea de a-i emite acestei persoane împuterniciri, astfel încât să poată aranja diferite lucrurile în lipsa dvs.

Mergeți la doctor, chiar dacă nimic nu vă doare. Vizitarea unui medic într-o țară nouă poate fi stresantă și costisitoare. Poate merita să reîncărcați din nou medicamentele eliberate pe bază de rețetă, să reîmprospătați vaccinurile, să efectuați un control general de sănătate sau, să vedeți medicul dentist – deoarece în multe țări asigurarea de sănătate exclude costurile stomatologului.

Lichidați contractul de muncă Den Job kündigen. Probabil că este de prisos, dar v-o spun cu orice preț. Este posibil să fiți nevoit să vă anulați munca atunci când vă deplasați. uneori există termene lungi și aici.

Dacă aveți copii, mergeți la instituțiile de învățământ la care sunt înscriși, indiferent că e vorba de grădiniță, școală sau facultate și anunțați-vă plecarea.

Dacă doriți să vă vindeți mașina în Germania sau să o duceți în țara de origine, raportați-o la oficiul de înmatriculare a vehiculului și la asigurarea de răspundere civilă. Vă rugăm să rețineți formalitățile pentru exportul autovehiculelor cumpărate în Germania – declarație de export la vamă Ausfuhranmeldung beim Zoll.

Și nu în ultimul rând … nu vă pierdeți răbdarea. Vă înțelegem. Birocrația enervează. Pe măsură ce lucrați în baza acestei liste și, în general, atunci când vă planificați mutarea, este posibil să aveți multe frustrări și să vă îndoiți de umanitatea unor funcționari sau reprezentanți ai serviciului pentru clienți. Așadar, ține-ți mereu minte ținta: o viață nouă, din nou acasă!

Mult succes oriunde v-ați afla!!

6 thoughts on “Plec definitiv din Germania!

 1. Super! Si mulțumim pentru informații utile. E foarte bine chind esti informat…

 2. Cristina spune:

  Cum oprim alocatia in Germania?

 3. Pirvu Andrei spune:

  Buna ziua am o intrebare daca ma puteti ajuta. Am tot pachetul de asigurari mai exact >Hausratversicherung, Haushaltglasversicherung, Privathaftpflichtversicherung si Unfalsicherung. Ca urmare a parasiri tari total ele fiind pe perioada de 3 ani le pot inchide acum sau trebuie sa respect perioada de 3 ani ? nefiind valabile in alte tari tot trebuie sa le platesc in continuare sau le pot inchide in aceasta situatie. va multumesc .

 4. Voivozeanu alina spune:

  Am părăsit definitv Germania și vreau sa radiez ameldungul

  1. Daniela Juganaru | VIORICA ROBINA Team spune:

   Mergeți la Primăria unde aveți Anmeldung.

 5. Andrei Stefanel Botescu spune:

  Am parasit germania pe o perioada nedeterminata

Lasă un răspuns