Punctele în Flensburg sunt una din durerile de cap ale multor șoferi vitezomani. Motivul este de la sine înțeles: opt puncte în Flensburg înseamnă „odihnă pe banca de rezervă” pentru o perioadă de cel puțin șase luni, după care urmează redobândirea dreptului de a conduce pe teritoriul Germaniei prin intermediul testului MPU. Din acest motiv a apărut printre șoferi noțiunea de „piața neagră a punctelor”. Respectiv, două cele mai frecvente întrebări ale șoferilor adresate mie sunt:
Pot eu vinde/cumpăra un punct? Ce se întâmplă dacă sunt prins?
Blitz-ul – începutul sfârșitului?
Mulți vitezomani depășesc viteza și sunt „prinși” de radare. Dacă făptașul nu este identificat imediat de poliție, autoritatea administrativă stabilește, în baza numărului de înmatriculare, proprietarul oficial al vehiculului, nu și șoferul care a condus în acel moment.
La scurt timp, proprietarul primește notificarea amenzii. În aproape toate cazurile acest lucru se face prin poștă. Lucrătorul poștal fie înmânează scrisoarea personal, fie o introduce în cutia poștală și imediat anunță autoritatea administrativă despre livrare. Acest moment este considerat începutul perioadei de obiecție.
Ce presupune asta?
Că proprietarul mașinii are la dispoziție 2 săptămâni să nu fie de acord cu cele stipulate în scrisoare. Respectiv trebuie să completeze în formularul de audiere, care se numește Anhörungsbogen cine este șoferul care se face vinovat. Dacă acest lucru nu este făcut înseamnă că peste 2 săptămâni notificarea amenzii devine obligatoriedin punct de vedere juridic.
Piața neagră a punctelor.
Aici apare „piața neagră a punctelor” și presupune ca deținătorul mașinii să numească o altă persoană c-ar fi condus. Respectiv completează formularul cu numele altui șofer care în schimbul unei sume de bani, este gata să ia asupra sa fapte pe care nu le-a comis.
Ce se poate întâmpla în acest caz?
Informațiile pot fi verificate de biroul de permise fie prin examinarea fotografiei persoanei date stocate în registrul de pașapoarte, fie prin verificarea șoferului însuși cu poza de pe radar. Ulterior se face o comparație între fotografia de pe radar și poza din actul de identitate. Dacă acest lucru nu reușește, se poate emite un ordin de percheziție și confiscare împotriva proprietarului pentru a clarifica identitatea șoferului, ținând seama de principiul proporționalității.
Oricine înșeală în mod deliberat autoritatea responsabilă și o face conștient, cu scopul de a se salva de amendă și puncte în Flensburg, ar trebui să ia în considerare toate riscurile, pentru a decide dacă se merită cu adevărat. Un ultim caz de care îmi amintesc este acel al unui șofer care a primit inițial 100 euro amendă și 3 puncte în Flensburg, iar pentru faptul că a mințit, propunând în locul lui un alt vinovat, s-a trezit cu o amendă de 2800 euro, iar colegul său – 2000 euro. Mai multe informații la acest subiect puteți găsi în Legea § 164 Falsche Verdächtigung Strafgesetztbuch.
Dar! Dacă procedura de contravenție administrativă împotriva șoferului propriu-zis are o durată prescrisă mai mare de trei luni, înseamnă că a scăpat. Adică, dacă după trei luni „schimbul de șoferi” nu este depistat, nici unul dintre ei nu mai este amenințat cu legea. Aceasta este, de obicei, tactica pe care mizează șoferul care în schimbul unor bani se salvează de punctele din Flensburg.
Acest articol este doar o recomandare. Mai multe detalii puteți afla citind și informându-vă din surse străine.
https://www.kanzlei-erven.de/fahrer-falsch-benennen/Fahrer