Permis auto

Permisul de conducere internațional – o necesitate sau bani aruncați în vânt?

Șoferii din România, Republica Moldova și Germania pot depune cerere pentru obținerea unui permis de conducere internațional. Acest model de permis a fost aprobat de multe țări, printre care și cele enumerate mai sus, conform prevederilor Convenției asupra circulației rutiere încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968.

 • acest permis este un document suplimentar, valabil doar 3 ani și se eliberează numai în prezența permisului de conducere național valabil, cu condiția ca acest termen să nu depășească valabilitatea permisului de conducere național.
 • acest act își va pierde valabilitatea în caz de anulare a dreptului de conducere.
 • se va completa o cerere tipizată și se va prezenta permisul de conducere și două poze biometrice.
 • costuri aproximative: România – 900 lei; Republica Moldova – 320 lei, iar la urgență (24 de ore) costă 1600 lei; Germania – 17€.
 • paginile interioare ale permisului vor conține informații în mai multe  limbi străine – franceză, engleză, germană, spaniolă, portugheză, greacă, arabă, italiană și rusă.
 • în România se obține de la Automobil Club Roman (ACR), în Germania – de la birourile de permise, în Republica Moldova de la Agenția Servicii Publice (ASP).

În unele țări, pentru a conduce este nevoie de permis auto internațional, pe lângă permisul de conducere național. Acest lucru se aplică, de obicei, în țările din afara UE.

Permisul de conducere internațional, modelat în Acordul din 1926, este valabil timp de un an.

În Egipt, Argentina, Chile, India, Irak, Liban, Mexic, Sri Lanka, Siria, Thailanda li se va elibera un alt permis de conducere internațional valabil doar 1 an.

2 thoughts on “Permisul de conducere internațional – o necesitate sau bani aruncați în vânt?

 1. Timus spune:

  Dacă permisul internațional este din RM și permisul la fel, eu având reședință în Germania pot să conduc timp de trei ani cu permisul internaționsl?

 2. Ciuraru liluana spune:

  Buna ziua vreau sa Stiu daca pot conduce cu permis înternational pe teritoriu romaniei permis fscut în si RLANKA?

Lasă un răspuns