Să luăm schema clasică – un moldovean cu acte românești, care a obținut un permis auto în Republica Moldova, dorește să se stabilească în Germania. Înainte de asta, el preschimbă permisul în unul românesc, păstrând toate categoriile și primește un permis românesc cu MD pe spate.
Vine în Germania. Ce se poate întâmpla aici? Ce spune legea?
Haideți să vă relatez câteva întâmplări ale unor moldoveni. Citește, indiferent că te afli sau nu și tu printre ei – așa vei ști care sunt următorii pași, sau vei învăța ceva nou.

  1. Omul merge la Biroul de permise și le prezintă celor de acolo carnetul lui de șofer, susține în cele 6 luni de la Anmeldung examenele la o școală de șoferi pentru fiecare categorie în parte și primește un permis german. Verificarea poate dura de la o lună la un an. Apoi permisul poate fi ținut la ei sau trimis în țara de emitere – România. Unde poate nu va mai ajunge. Aceasta este legea! § 31 FeV. Așa trebuie făcut!
  2. Omul merge cu permisul la Biroul de permise și acolo i se preschimbă toate categoriile fără examene. Între timp, este oprit de poliție și totul este în ordine. Dar ulterior este oprit într-un alt Bundesland și se alege cu caz penal. Motivul? A condus fără dreptul de condus pe teritoriul Germaniei. El nu mai înțelege nimic, doar cei de la Biroul de permise i-au prescris permisul. Și totuși conform legii, el este de vină! Sunt situații reale în diferite orașe ale Germaniei. Rămâne doar să aflăm numele acestor orașe.
  3. Omul merge la biroul de permise, se înscrie la o școală pentru categoria B, deoarece pentru categoriile C, CE, D, DE nu are bani. Susține examenul pentru B și are voie pe teritoriul Germaniei să conducă numai vehicule de categoria B. El trebuie la biroul de permise să ceară ca permisul lui vechi să fie arhivat la ei, deoarece numai atunci el îl poate din nou ridica când are nevoie de el în străinătate. Atenție! Într-o asemenea situație, cel german este lăsat acolo în schimb, ceea ce înseamnă că în Germania NU are voie să conducă cu primul lui permis! Dacă el nu cere acest lucru, permisul lui va fi trimis în România, acolo unde a fost eliberat. Multe nu ajung niciodată acolo.
  4. Vine în Germania și este oprit și permisul NU este valabil deloc! Caz penal!
  5. Vine în Germania, se stabilește aici și merge în concediu în România unde îl schimbă sau face alte categorii. Caz penal!

Ce vă recomand eu? Să respectați legea.

Pin It on Pinterest