Permis auto, Test MPU

TOTUL DESPRE MOFA – PERMIS, ASIGURARE, INTERDICȚII, PARTICULARITĂȚI.

Tot mai multă lume se întreabă și mă întreabă pe mine dacă au voie să conducă aici în Germania un Moped – Mofa cu sau fără permis. Întrebarea este una bună, pentru că mulți dintre șoferii care au rămas fără dreptul de a conduce pe teritoriul Germaniei – Fahrerlaubnisentzug sau cei care nu au voie să conducă pentru o anumită perioadă din cauza unor infracțiuni comise în traficul rutier german și acum au primit Fahrverbot (interzis de a conduce) vor să știe dacă au voie să conducă Mofa. Care este diferența vei afla în acest articol.

Particularități Mofa, care o fac diferită de un Moped/Roller, după legislația germană. Mofa sunt biciclete care au un motor auxiliar și un scaun, conform § 4 din Fahrerlaubnis-verordnung (FeV) (Ordonanța permisului de conducere). Mofa este o prescurtare de la Motor-Fahrad (motor-bicicletă), căreia i se mai poate spune și bicicletă motorizată – ciclomotor., care are un motor de 50 cmc și atinge o viteză de maxim 25km/h. Examenul pentru Mofa s-a introdus în anii 1980. Înainte de acestă perioadă, Mofa putea fi condusă fără permis.

Cine poate conduce o Mofa? Toți posesorii de permise auto cu categoriile A, A1, A2, AM, B au dreptul de a conduce un ciclomotor. Excepții fac cei născuți înainte de 1 aprilie 1965 care pot conduce un ciclomotor fără vreo una din aceste categorii și fără un certificat de testare.

Dacă nu dețineți permis auto, la fel puteți să conduceți în traficul rutier german un asemenea vehicul, nu înainte de a obține un certificat de testare care se numește Prübescheinigung. Așadar, pentru a conduce o Mofa este nevoie de categoria M, care este o subcategorie și care nu face parte din clasele normale de permis de conducere.

În ce constă instruirea? Vă înregistrați la o școală de șoferi unde veți fi pregătit teoretic și practic. Orele obligatorii de teorie sunt 6 a câte 90 minute, orele obligatorii de practică – 1 de 90 minute. După ce ați absolvit această pregătire, veți primi un certificat de absolvire de la școală.

De la ce vârstă Mofa este accesibilă? Oricine care a împlinit vârsta de 15 ani are dreptul să conducă un ciclomotor. Puteți să se înscrieți la o școală de șoferi cu 6 luni înainte, respectiv de la 14 ani jumătate.

Examenul teoretic poate fi absolvit cu 3 luni înainte de a împlini 15 ani. Cum se procedează? Școala de șoferi vă înregistrează la o instituție de examinare, de exemplu la TÜV. Pentru examenul teoretic luați cu dumneavoastră certificatul de absolvire de la școala de șoferi și un act valabil de identitate. Nu uitați banii pentru taxele de examinare. La examen veți primi un chestionar cu 20 de întrebări. Din 69 de puncte (care se conțin în cele 20 de întrebări) aveți voie să greșiți doar 7. Rezultatul îl veți primi imediat după examen, iar odată cu el și dovada de la examen die Mofa Prufbescheinigung. NU există un examen practic. Cheltuielile sunt aproximativ 200€.

APROPO, dacă doriți să conduceți un scuter cu un motor de 50 cmc, care atinge viteza de 45km/h, și nu aveți permis de conducere, dar aveți die Mofa Prufbescheinigung, trebuie să faceți o modificare la motor care se numește drosseln. Dacă sunteți expert în domeniu, o puteți face singur, dacă nu, vă puteți adresa la un atelier specializat. Odată făcută această modificare, trebuie aprobată de TÜV împreună cu dovada pieselor care au fost asamblate. Numai așa, după o testare, se va introduce în acte noua viteză maximă de 25km/h în licența de funcționare. Aceasta este modalitatea legală de a conduce un scuter ca și moped-mofa.

Bine de știut! După modificarea ordonaței FeV din 2017, aveți voie să conduceți scuterul fără a mai face alte modificări care erau până atunci inevitabile: scoaterea unui suport pentru picioare din spate, și modificarea scaunului, în loc de două persoane trebuia modificat pentru o persoană. Acum nu mai este nevoie acest lucru, ci puteți conduce cu acest certificat și vehicule cu trei roți cu o viteză maximă de 25 km/h.

Atenție! Sub vârsta de 16 ani NU aveți voie să luați copii în calitate de pasageri care nu au atins vârsta de 7 ani!

Penalizări. Dacă sunteți prins de poliție, că conduceți fără permis, potrivit secțiunii 21 din Codul penal, instanțele pot aplica amenzi începând cu 50 de euro și până la un an de închisoare. Dacă vehiculele sunt convertite în mod inadmisibil, există o amendă de 25 de euro. Dacă acest lucru afectează siguranța traficului, amenda crește până la 90 de euro și un punct în Flensburg. Adesea, riscați să pierdeți licența de funcționare a mopedului / scuterului prin eliminarea restricției. Apoi expiră și acoperirea de asigurare.

Este necesară o asigurare pentru moped? Da, deoarece pentru a avea voie să conduceți este necesară o licență de funcționare și o asigurare de răspundere civilă. Nu aveți nevoie de licență și nu sunteți supus impozitului, dar pentru a putea conduce, aveți nevoie de această placă de asigurare, care trebuie să fie atașată unității de transport drept dovadă a asigurării de răspundere existentă. Cu acest semn, cunoscut și sub denumirea de „placa de înmatriculare pentru moped”, puteți dovedi că vehiculul dvs. este asigurat. Aceasta acoperă toate daunele personale și materiale pe care mopedul sau scuterul le pot provoca terților.

Anul de asigurare începe la 1 martie, iar placa de înmatriculare trebuie solicitată și schimbată în fiecare an. Culoarea plăcilor de înmatriculare se schimbă o dată la trei ani și este fie verde, fie neagră, fie albastră. În 2020 este de culoare neagră. Pentru a obține noua placă de asigurare pentru scutere, motociclete, motociclete sau biciclete electronice, plătiți contribuția pentru asigurarea de moped și puteți lua numărul dvs. de asigurare imediat! Dacă acest lucru este uitat, sunteți fără asigurare valabilă și veți fi pedepsit. În caz de accident, costul pagubelor trebuie suportat doar de dvs personal. Asigurarea de răspundere civilă costă între 35 și 80 de euro, asigurarea de răspundere civilă plus acoperirea parțială este disponibilă de la 60 la 140 de euro.

IMPORTANT PENTRU ȘOFERII care au interdicție de șofat pentru o anumită perioadă, sau cărora li s-a suspendat dreptul de a mai conduce pe teritoriul Germaniei.

Întrebare: „Am voie să conduc Mofa dacă am o interdicție pentru o perioadă de 1-3 luni Fahrverbot?”

Răspuns: „NU, deoarece în acestă perioadă NU aveți voie să conduceți un vehicul cu motor!”

Întrebare: „Am voie să conduc Mofa dacă mi s-a suspendat dreptul de a conduce pe teritoriul Germaniei Fahrerlaubnisentzug?

Răspuns: „1. Da, dar numai dacă veți absolvi cursurile și veți trece examenul și veți primi un certificat de absolvire-Mofa Prufbescheinigung. 2. Da, dacă sunteți născut înainte de 1.04.1965.”

Sper că am răspuns la toate întrebările posibile care mi-au fost adresate al acest subiect până acum. Dacă a rămas ceva neclarificat, vă aștept cu alte întrebări în comentarii.

13 thoughts on “TOTUL DESPRE MOFA – PERMIS, ASIGURARE, INTERDICȚII, PARTICULARITĂȚI.

 1. Macai Cosmin spune:

  As vrea sa stiu in ce costa sa fac D si E tinand cont ca am cat b cate ore practica sau traba si sala dat din nou?

 2. Costin spune:

  Bună seara mă numesc costin am 30de ani aș dori să obțin atestatul pentru scuter cum se procedează m-ai exact îmi este de foarte mare folos acest atestat locuiesc în germania și sunt nevoit să fac neveta cu trenul zi de zi circa 15 km pot obține decât pentru categoria de49de cm sau pot și alte capacități cum ar fi de 80-125-150cm mulțumesc aștept răspuns

 3. Nicolae spune:

  Am voie să conduc Mofa dacă mi s-a suspendat dreptul de a conduce pe teritoriul germaniei și trebuie să trec MPU

 4. Vasile spune:

  Buna
  Cu un permis de conducere categoria B , pana la ce viteza pot conduce un moped și ce capacitate cilindrica

 5. Andrei Bogdan spune:

  Dacă am permis de trei luni pot conduce o mașina cu motor de 1.9

 6. Buna seara am si eu o intrebare pot conduce un scuter in germania de 49 daca nu Detin permis

 7. Mihai FLORIN ALBERTO spune:

  Daca nu am nici un fel de permis am voie sa conduc un scuter pina in 49 ,in Germania?

 8. Mailat Mihai spune:

  Am 57 de ani.. Pot sa conduc dacă nu am permis un scuter.?

 9. Gheorghita spune:

  Bună ziua. Dețin permis romanesc cu Kategorie AM si B, întrebarea mea e pot sa conduc un scuter 125 cc aici în germania mulțumesc frumos

 10. Macovei Ionuț spune:

  buna ziua daca sunt suspendat pt o luna de zile,se poate plati mai multa amenda ca sa nu imi retina permisul?sau sa pot avea o foaie pe care sa pot merge numai la munca si inapoi ?va multumesc

  1. Daniela Juganaru | VIORICA ROBINA Team spune:

   Adresați această întrebare biroului de permise din zona dvs.

 11. Mihai nicolae spune:

  Pentru mofa cu limita viteza 25km îmi trebuie certificat de testare. Sunt născut anul 1963 .

 12. Filip sandu spune:

  Ce se poate întâmpla dacă ma prins politia în germania pe pista de biciclete cu un motor electric fără nr de asigurări și fără permis de conducere am primit un plic de la politie ce pot face?

Lasă un răspuns