Nu ai alimentat niciodată mașina în timpul orelor de condus împreună cu instructorul și acum ai vrea să știi cum o poți face?
Wie verhalte ich mich richtig an einer Tankstelle- așa ar suna întrebarea în limba germană pentru instructorul tău. Îndrăznește și el îți va arăta.
Ești nedumerit în timpul alimentării – de care parte este bușonul?
Știi că unele mașini au rezervorul pe dreapta, altele – pe stânga.
În cazul mașinii tale în ce parte e?
Țin minte cum mă amuzam împeună cu elevii mei când la benzinării, vedeam șoferi coborând din mașină și uitându-se de ce parte a mașinii le este rezervorul.
Tu nu trebuie să faci asta chiar dacă conduci pentru prima dată o mașină care ai împrumutat-o sau ai închiriat-o și trebuie s-o alimentezi.
Aici ai o lecție simplă.
Fiecare mașină are la bord un semn indicator care ne arată pompa de combustibil. Vezi poza de mai sus. Pe partea unde vezi furtunul pompei pe acea parte este rezervorul, în cazul dat e pe partea dreaptă.
Te oprești lângă coloana unde sunt pistoalele de alimentat, tragi frâna de mână și oprești motorul.
Nu uita să iei cu tine cheile și banii sau cardul bancar.
În benzinărie NU ai voie să telefonezi.
Te uiți unde sunt mănuși de unică folosință sau hârtie pentru orice eventualitate, în caz că maneta pistolului este plină cu combustibil.
Mie personal îmi displace cum miroase benzina și motorina, așa că prefer să alimentez în mănuși sau pun un șervețel pe manetă.
Apoi deschizi capacul de la rezervor. Te uiți pe el și citești ce trebuie să alimentezi – benzină sau motorină? Desfaci bușonul și-l pui pe capacul deschis – acolo este un loc făcut exact pentru acest scop. Din proprie experiență, nu-ți recomand să-l pui pe mașină din două motive
– îl poți uita acolo, mie personal mi s-a întâmplat
-poți murdări mașina, caroseria cu motorină/benzină.
Apoi iei pistolul. Ai grijă să îl ții în așa fel încât deschizătura să arate în sus pentru a nu lăsa să picure combustibil pe jos și îl introduci în rezervor.
Acum ai două posibilități de alimentare
– pentru o anumită sumă de bani și anumiți litri-sau faci plinul. Dacă vrei să alimentezi numai pentru 20 de euro, de exemplu, ții apăsat pe manetă și te uiți la ecran. Când ai alimentat de suma dorită, lași o parte din manetă și alimentarea se oprește.
-dacă vrei să faci plinul, introduci pistolul în rezervor, tragi până face „clak” și lași de manetă, iar pistolul rămâne în rezervor. Când rezervorul este plin, vei auzi iarăși un „clak”, dacă rezervorul are un sistem care decuplează automat.
Scoți cu atenție pistolul, îl ții iarăși cu deschizătura în sus și ai grijă să îl agăți cum trebuie în mânerul pompei de combustibil.
Atenție, e un moment important. Mie mi s-a întâmplat să nu agăț bine pompa și nu am putut plăti la casă. A trebuit să merg la pompă și să-l agăț cum trebuie. Să vezi ce priviri urâte îți fac cei care așteaptă la rând.
Îți închizi mașina și mergi să plătești.
Nu pleca de la pompă, nu muta mașina ca alții să poată plăti. Faci numai agitație în benzinărie, iar cel din spate nu poate alimenta până tu nu ai plătit și cei de la casă au dat pompa liberă.
Acum știi cum să te comporți la benzinărie.
Important este să alimentezi cu combustibilul cerut de mașina ta!!!
În cazul în care îți alimentezi mașina cu motorină în loc de benzină și viceversa, ce faci???
E o greșeală destul de tâmpită, dar se poate întâmpla. În general o pățesc șoferii începători, dar și cei care își cumpără o mașină care are nevoie de alt combustibil decât precedenta.
Se poate întâmpla din obișnuință și grabă.
Problema este că te costă timp și bani rezolvarea ei.
Dacă ai pus deja carburantul greșit în rezervor, iată ce ar trebui să faci.
Dacă îți dai seama pe loc, nu porni motorul. Anunță personalul de la benzinărie și ei te vor îndruma ce să faci mai departe. Tu poți chema și o firmă care te va duce la un atelier, care te va remorca și se va ocupa de situația ta.
Dacă ai observat mai târziu motorul se va opri și te va costa mai mult, roagă-te să nu fie foarte grav.
Așa că ai grijă mare, când alimentezi fă-o conștient, nu te lăsa distras, nu fi cu capul în nori.
Drum bun. Dacă crezi că acest articol poate ajuta și alți șoferi începători te rog să îl distribui.