Permis auto

Noutăți bune și mai puțin bune pentru șoferi în 2024. Despre ce schimbări importante este vorba? 

Fiecare început de an vine cu schimbări inclusiv legislative care îi poate afecta pe unii și înlesni viața altora. Eu am ales în acest articol să abordez aspecte pe care trebuie să le știe fiecare șofer sau viitor șofer care locuiește pe teritoriul Germaniei. 

Schimbări legislative 

La sfârșitul lui 2023, Directiva UE privind permisul de conducere va aduce modificări semnificative. Discuțiile includ extinderea permisului B196, limită de greutate pentru șoferii începători și modificări ale permisului de conducere pentru camioane. O eventuală limitare a valabilității pentru șoferii mai în vârstă este și ea pe masa discuțiilor.

Taxe mai mari la examenele auto.  

Viitori șoferi ar putea plăti mai scump taxa de examinare. Se preconizează o creștere de 11 la sută. Tarifele mai mari vor aduce o taxă de aproape 25 de euro pentru proba teoretică și aproximativ 130 de euro pentru proba practică a permisului de conducere clasa B. Schimbările propuse ar urma să intre în vigoare din 15 decembrie 2023.

Ecusoanele HU

Vehiculele cu autocolant verde “TÜV” pe plăcuța de înmatriculare sunt supuse inspecției generale în 2024. O inspecție reușită înseamnă un alt ecuson de culoare albastră. Reînnoirea lui va fi necesară în 2026. Un interval de trei ani (ecuson galben) se aplică vehiculelor noi ( până la 3,5 ton).

Siguranță sporită pe drumuri pe timp de iarna. Fără anvelopele M+S

Începând cu octombrie 2024, doar anvelopele de iarnă și cele all-season cu simbolul alpin (fulg de zăpadă și munte) sunt permise în condițiile iarnă. Anvelopele cu marcajul “M+S” nu mai sunt acceptate. 

Siguranța pe Drumuri: Asistența la Volan

De la 7 iulie 2024, toate autoturismele nou-înmatriculate trebuie să fie echipate standard cu diverse sisteme de asistență, alături de cele deja obligatorii, cum ar fi ABS, ESP sau sistemul de monitorizare a presiunii în anvelope. Acestea includ un asistent de viteză inteligentă, înregistrarea datelor într-o “cutie neagră” și un sistem de frânare de urgență.

Energie curată pentru autovehicule: Finanțarea Wallbox

Programul de finanțare pentru stații private de încărcare cu energie solară va avea o a doua rundă în 2024. După ce bugetul de 300 de milioane de euro s-a epuizat la sfârșitul lunii septembrie 2023, cu peste 33.000 de cereri aprobate, banca de dezvoltare KfW lansează din nou programul cu 200 de milioane de euro.

Asigurarea auto

Din 2024, clasificările tipurilor pentru asigurarea auto se vor modifica. Aproximativ 13 milioane de șoferi vor fi afectați, cu peste 7,4 milioane având clasificări mai ridicate și 5,4 milioane beneficiind de clase de tip mai favorabil. Clasificările regionale se vor schimba și ele, afectând 5,9 milioane de asigurați, în timp ce 7,1 milioane vor vedea o creștere a clasificărilor în 45 de districte. Despre ce este vorba mai exact, vom afla la timpul potrivit. 

Schimbări semnificative pentru proprietarii de mașini electrice

Începând cu 2024, finanțarea federală pentru vehiculele electrice și cele cu pile de combustibil cu preț net de listă până la 45.000 de euro va scădea la doar 3.000 de euro. Vehiculele cu prețuri mai mari nu vor mai beneficia de finanțare. Persoanele fizice rămân singurii eligibile, iar datele cererii de finanțare rămân un factor decisiv. Fondul de finanțare se va reduce la 810 milioane de euro.

Taxa CO₂ și prețul la combustibil

La 1 ianuarie 2024, taxa CO₂ va crește la 40 de euro pe tonă, influențând prețurile benzinei și motorinei cu aproximativ trei cenți pe litru. Majorarea planificată de la 30 la 35 de euro a fost suspendată pentru 2023 din cauza costurilor mari ale energiei. Se așteaptă ca taxa să ajungă la 50 de euro pe tonă în 2025. 

Pașapoarte cu cip integrat pentru copii

Începând cu ianuarie 2024, călătoriile cu copii sub 12 ani în afara UE necesită un pașaport convențional cu cip integrat, costând 37,50 de euro și având o valabilitate de șase ani. Pașapoartele anterioare pentru copii rămân valabile, dar nu toate țările le acceptă. 

În concluzie, fiecare dintre voi, care ați identificat aspecte ce ar putea să vă afecteze, recomandarea mea este să acționați în baza legii, pentru a avea o viață liniștită indiferent că locuiți în Germania sau planificați să călătoriți în afara ei.

Related Posts

Lasă un răspuns