Discutam zilele trecute cu un fost client și, care din vorbă-n vorbă, mi s-a confesat că a luat o amendă pe motiv că n-a avut parbrizul mașinii dezghețat complet. „Era doar așa o găurică” mi-a explicat omul, destul de supărat pe situație. Recunosc, nu e primul, pentru că am văzut și în trafic destule mașini care nu erau curățate. Și atunci mi-a venit ideea să scriu mai multe la acest subiect.
Suntem în plină iarnă, respectiv, condițiile meteo actuale înseamnă frig și zăpadă. De multe ori se întâmplă că nu aveți nici timpul, și nici dorința de a dezgheța geamurile mașinii într-o astfel de dimineață rece de iarnă? Mulți, ca și fostul meu client, curăță doar o „găurică” pe parbriz și pornesc la drum, iar acestă soluție nu este doar periculoasă, ci reprezintă inclusiv o contravenție care vă poate costa o amendă. Bine, amenda nu e mare – între 10 și 35 de euro, dar totuși…
Deși poate fi enervant, parbrizul și geamurile laterale ale mașinii trebuie să curățate complet, conform regulamentului rutier german (StVO). Orice conducător auto este responsabil să asigure o vizibilitate clară. O excepție există: dacă vehiculul dvs. are oglinzi laterale funcționale, luneta nu trebuie curățată, conform unei hotărâri a Curții de Apel Karlsruhe (Az.: 3 Ss 12/86).
Alte obligații presupun ca:
- Oglinzile laterale să fie dezghețate, la fel ca și plăcuțele de înmatriculare.
- Zăpada de pe acoperișul mașinii trebuie îndepărtată, deoarece poate îngreuna vizibilitatea sau afecta traficul în cazul frânării. Neîndeplinirea acestor obligații poate duce la o amendă de 25 de euro.
De asemenea, pornirea motorului pentru dezghețare este interzisă. Această contravenție, considerată nocivă pentru mediu, poate atrage o amendă de 80 de euro.
Sfaturi utile pentru a dezgheța corect geamurile auto.
- Spray-uri de dezghețare: există soluții comerciale eficiente, însă puteți economisi bani dacă le pregătiți acasă:
- Soluție cu antigel: Diluați antigelul utilizat în sistemul de spălare a parbrizului (raport 2:1 cu apă) și pulverizați pe geamuri.
- Soluție cu oțet: Amestecați oțet cu apă (raport 3:1) și aplicați pe geamuri cu o seară înainte. Aceasta previne înghețarea.
- Soluție cu alcool: Amestecați alcool cu apă în proporții egale și pulverizate pe gheață.
Metode de prevenire pentru interiorul mașinii:
- Folosiți șosete umplute cu nisip pentru pisici și așezați-le pe bord pentru a reduce umezeala.
- Acoperiți oglinzile laterale cu șosete vechi pentru a preveni înghețarea.
Alternative costisitoare dar eficiente:
- Instalarea unei încălziri staționare sau utilizarea pernelor termice alimentate prin bricheta auto. Totuși, acestea pot consuma bateria mașinilor mai vechi.
Atenție!
Utilizarea sticlelor cu apă fierbinte pentru a dezgheța geamurile este riscantă. Contactul direct cu geamul poate cauza crăparea acestuia.
sursa info – bussgeldkatalog