Partea întâi.
Examenul auto este o nouă etapă în dezvoltarea ta personală de care nu trebuie să-ți fie frică. Dimpotrivă, trebuie să fii mândru/ă c-ai reușit până aici, cu toate că nu ți-a fost deloc ușor.
Acum, când ai ajuns la această etapă – susținerea examenului, nu trebuie să-ți fie frică. Respect – da! Teamă – nu! Știi că ești bine pregătit/ă, știi ce se cere de la tine la acest examen și nu ai nici un motiv să te temi. Tu știi să șofezi bine, ceea ce este un lucru foarte important. Trebuie doar să ai încredere în tine și în ceea ce ai învățat atât teoretic cât și practic. Curând vei avea dreptul de a conduce singur/ă un vehicul în trafic.
Reușind acest examen e ca și cum ai făcut un pas înainte, un pas care înseamnă independență, libertate, mândrie, mai mult timp liber, accesibilitate, un serviciu mai bun, într-un cuvânt – o viață mai bună pentru tine și familia ta. Asa că bucură-te – ești tot mai aproape să-ți vezi visul realizat.
Personal, am trăit și retrăit împreună cu elevii mei aceste sentimente de frică, neputință, fericire, ușurință și am sărbătorit împreună succesul visului împlinit. Împreună cu ei am plâns când au picat, împreună cu ei am plâns când au reușit.
Din proprie experiență pot spune că îmi cunosc fiecare elev în parte, dar nu îl cunosc pe cel/cea care stă lângă mine în timpul examenului, pentru că niciodată nu știu cum va reacționa în anumite situații, cum se va comporta, cât de mare îi va fi frica.
În perioada de la înscriere și până la examen te vei simți copleșit de volumul mare de informații pe care trebuie să-l înveți teoretic. Iar în timpul orelor de condus, vei învăța cum trebuie să duci la timp ceea ce ai în cap și în picioare!
Experiența aceasta o voi împărtăși acum cu tine, deoarece este foarte important să vorbești despre această stare, despre această emoție care se numește FRICA. Frica de condus, frica de examene!
Îți voi da sfaturi care te vor ajuta să te poți concentra, să ții sub control gândurile și corpul tău în timpul orelor de condus și în timpul examenelor. Vei învăța să o cunoști, să poți stăpâni acestă frică. Tu pe ea și nu invers.
În momentul când tu nu mai ai frică de această frică, ea va dispărea.
Ani de zile am suferit de atacuri de panică, ani de zile am fost doborâtă de senzația de frică, că îmi voi pierde controlul asupra mea, că voi muri dacă adorm, că voi păți ceva rău. Ani întregi de chin, ani întregi de neputință, ani întregi de luptă cu mine și cu gândurile mele, cu emoțiile mele, cu corpul meu.
Deseori îmi era frică să adorm. Mă gândeam că după ce adorm, voi muri. Câteodată când nu mai aveam putere să lupt cu această frică, obosită mă întindeam pe pat și îmi ziceam: „dacă trebuie să mor, atunci o fac acum.” Mă simțeam încremenită, simțeam că am corpul ca și paralizat, că nu pot respira. Frica îmi punea un nod în gât. De multe ori mă ridicam, alte ori rămâneam întinsă și în cele din urmă adormeam.
A existat o altă perioadă în viața mea când nu am condus nici un metru pe autostradă. Mă stăpânea o frică nebună că mi se poate întâmpla ceva și eu nu voi putea reacționa la timp. Această stare nu mă lăsa să respir și să mă concentrez.
Cum am învățat eu să îmi controlez frica? Când simțeam că aceste simptome preiau controlul asupra mea, îmi provocam o altă durere, care era mai neplăcută pentru corp decât simptomele fricii. Citisem despre asta la un medic din USA care astfel își ajuta pacienții. Le dădea o gumă din astea care se pune pe borcanele de marmeladă sau de murături. Doar că pacienții foloseau acea gumă la încheietura mâinii pe post de brățară. Și când simțeau că le veneau gânduri sau simțuri de panică, trăgeau de această gumă și se pișcau cu ea. Eu m-am „salvat” în felul acesta de multe ori, trăgând de această gumă care mă pișca, iar durerea produsă era atât de mare, încât altă dată numai gândul la acea durere îmi alunga frica.
De multe ori elevii mă întrebau de ce port acea gumă. Eu le explicam fără rușine, iar mulți dintre ei au preluat această metodă cu brățara fermecată.
Ce am înțeles eu? Că în momentul când tu nu mai ai frică de această frică, ea va dispărea.
Mi-am dat seama cât de mulți oameni au nevoie de soluții pentru a scăpa de frică. Numai așa își pot recăpăta viața și echilibrul înapoi. Există atâtea metode pe care le poți aplica oriunde și oricând când te cuprinde frica.
Frica este o reacție normală care ia naștere în mintea noastră în caz de pericol, iar după trecerea pericolului, dispare și frica.
Ce se întâmplă și ce poți face într-o astfel de situație?
Frica face imposibile deciziile raționale, iar vocea fricii devine tot mai credibilă, chiar dacă acest pericol nu există.
Nu poți apela la metode de relaxare, de schimbare dacă nu cunoști motivele adevărate ale fricii care te cuprinde. Motivele din care cauză noi ne comportăm într-un anumit fel sunt diferite.
*Cel care nu are încredere în sine, care consideră că nu reprezintă o valoare, va avea mereu frica nereușitei, și a faptului că va fi dat la o parte din cauza faptului că nu „nu este bun de nimic” și este o persoană neînsemnată. Este foarte important ca fiecare să se analizeze pe sine și fricile sale.
*Frica că facem ceva greșit, rău, rușinos. Cu această frică trăim de mici copii. Ne este rușine de ce am făcut și de faptul că am putea fi umiliți.
*Frica de așteptările noastre și ale celorlalți din jur față de rezultate.
*Frica că ți s-ar putea întâmpla ceva rău.
Un exercițiu pe care eu îl recomand pentru că l-am practicat, deși nu este deloc ușor – ascultă-ți corpul când te cuprinde frica și încearcă să înțelegi ce simți?
Pentru asta așează-te sau întinde-te într-un loc liniștit, închide ochii și ascultă-te. Senzația nu e din cele mai plăcute. Vei simți, probabil, mușchii contractați, vei tremura, vei avea gura uscată, o stare de neliniște, palpitații, dispnee (dificultăți în respirație), inima îți va bate ca nebuna, te va cuprinde o senzație de leșin, iar genunchii îți vor fi ca de vată.
Sunt niște senzații neplăcute pe care deși le simți, știi că nu ți se va întâmpla nimic rău. Nu vei leșina, nu vei face atac de cord, nu vei suferi comoție cerebrală, iar frica care te stăpânește nu poate să-ți provoace moarte, neputință, nu te va face să-ți pierzi controlul asupra corpului tău.
Fii conștient că totul va trece în câteva minute, corpul tău știe automat cum să se liniștească, iar tu acum îl vei susține prin următoarele exerciții:
*Începe să respiri adânc și să expiri încet aerul fiind atent la mișcarea pieptului tău care trebuie să fie sus – jos, sus – jos.
*Pune mâna pe burtă și simte cum se ridică în sus și coboară în jos când respiri.
*Vei simți cum preiei controlul asupra corpului tău, cum o senzație de liniște se așează în corp, cum acel sentiment de frică dispare și se înlocuiește cu o oboseala, dar și cu un sentiment de ușurare. Așa pierzi frica de frică.
Nu exista o metodă unică care să fie eficientă pentru toți oamenii, dar tu o vei găsi aici pe cea potrivită ție din cele ce ți le voi prezenta mai jos.
*Cu cât începi mai din timp să-ți cunoști „Frica”, cu atât mai bine, mai repede și mai eficient scapi de ea.
*Nu este indicat să o faci cu o zi înainte de examen sau cu câteva zile după ce afli data fixă a examenului.
*Nicidecum nu este indicat să începi atunci, înainte de examen să ceri păreri de la prieteni, cunoștințe, să începi să aplici cele auzite de la ei chiar în timpul examenului. Vei pica, deoarece nu ai avut timp să testezi aceste „sfaturi prețioase“ în timpul orelor de condus, să vezi dacă sfaturile lor te vor ajuta, de fapt, să vezi dacă tu le poți aplica așa cum au zis ei, așa cum crezi tu că au zis ei.
*Este foarte important să ai o relație bună cu instructorul, dar mai important este să ai o relație bună cu tine, cu gândurile tale.
*Dacă îți stăpânești gândurile vei avea o relație bună și cu ceilalți din jurul tău, cu participanții la trafic, de care, de multe ori trebuie să ai tu grijă sau să le mulțumești că au avut ei grijă de tine când tu ai comis vreo greșeală.
Asa că, în primul rând, noi vom începe să descoperim și să cunoaștem care este cauza fricii tale, pentru ca să ai timp să o înțelegi și să știi ce este de făcut.
Cel mai bine este când începem cu acest lucru la primele ore de teorie, atunci când vei fi pregătit pentru examenul teoretic și cel practic.
*Vei știi, de exemplu, cum funcționează totul, iar tu vei putea exersa de mai multe ori la școală sau acasă aceste zile de examen.
Citește partea a doua – examenul de sală. Cum mă comport pentru a reuși examenul.