Permis auto

FRICA. Frica de condus, frica de examene!

Partea doua-examenul de sala, examenul teoretic-sfaturi

Exerseaza exact ziua de examen. Incepem cu examenul de teorie.

 *Cum? In scoala, ceri instructorului sa faci un test care se numeste Vortest. Din experienta iti spun ca la acest test incep emotiile, nervozitatea si frica ca nu vei reusii si ca te vei face de rusine. Tie nu trebuie sa iti fie frica, nu te poti face de rusine daca nu reusesti chestionarul Vortestul.

Noi impreuna vom gasii motivele si le vom indeparta.

*In primul rand uitate ce ai facut gresit si analizeaza din care cauza.

*Una dintre explicatii este ca nu te-ai pregait destul, ca nu ai invatat destul. Mergi acasa si mai inveti, mai exersezi.

*Poate sunt intrebari sau raspunsuri pe care nu le intelegi

*Intrebari sau raspunsuri pe care le-ai invatat pe de rost iar acum sunt altfel scrise si nu intelegi sensul

 *Poate le-ai citit prea repede si nu ai fost destul de atent sau ai uitat o intrebare

*Galagia din scoala sau gandul ca altii te urmarescsau ti-au distras atentia.

Deci sunt atatea posibilitati din cauza carora nu ai reusit chestionarul.

*Daca tu spui ca „acasa stiu totul dar cand sunt la scoala ma pierd“, atunci cauza ar putea fi presiunea examenului, frica care este atat de mare, ca se poate instala asa zisa    “uitare aparenta“, cand ai impresia ca nu iti mai amintesti de nimic. De aceea este acum foarte important sa exersezi aceasta zi , sa devina o obisnuinta.

Urmatoarea metoda te va ajuta:

*Incepi sa erxersezi acea zi de examen de mai multe ori acasa. Cum? 

Imagineaza-ti exact aceasta zi de examen:

Iti imaginezi totul, te vezi cum te pregatesti in acea zi cu cateva ore inainte de examen, te vezi cum te comporti la examen.

Ti-ai luat liber in acea zi, esti linistit si fericit ca a venit ziua in care poti arata ceea ce ai invatat. Fericire. Simte acesta emotie, lasa fluturasii zburdalnici in corpul tau, un sentiment minunat, ca si cum ai fi indragostit.

Ai dormit bine este relaxat. Te trezesti din timp, faci un dus, si iei un mic dejun sanatos. Eu iti recomnad un mic dejun cu carbohidrati care iti tine de foame, care iti da energie. Creierul va avea nevoie de ea. Simti acesta stare de bine si relaxare.

Te vezi cum iti iei mapa cu actele cu tine, totul este pregatit de cu seara.

La timp ajungi la locul examenului. Astepti pana iti vine randul, esti linistit, esti sigur pe tine, stii ca este un examen usor, stii ca vei reusii.

Acum cand esti la rand, intri in incaperea unde predai actele necesare pentru examen.

Te vezi linistit si mandru de tine ca ai ajuns pana aici in acest punct, inainte de examenul teoretic. Iti vezi chipul luminat cu un zambet cand saluti doamna prietenoasa din incaperea de la intrare.

In timpul cand doamna iti pregateste actele, te vezi si te auzi spunand, cu capul sus, cu o voce sigura „auf rumänisch bitte“.

Te uiti in jurul tau si vezi in sala de examen alti oameni care stau in fata calculatoarelor si dau examenul teoretic.

Un sentiment frumos, o sensatie placuta iti trece prin corp, te vezi si tu in sala in fata unui calculator.

Te vezi cum examinatorul prietenos, cu un zambet pe buze iti preia actele si iti spune cu o voce calma und sa te asezi.

Tu te asezi linistit pe scaun, te uiti pe ecranul calculatorului unde sta deja numele tau. Respiri de cateva ori adanc, zambesti de cateva ori si iti soptesti numele: Viorica Robina, ce nume frumos.

Calm citesti indicatiile in liniste, te uiti la intrebari si iti vei da seama, ce chestionar usor ai, deoarece vezi ca tu stii raspunsurile pentru ca esti bine pregatit.

Citeste de cateva ori intrebarile si raspunsurile, vei vedea  ca vei intelege subiectul si vei alege solutiile bune.

Raspunzi mai intai la cele la care esti sigur ca le stii, iar pe urma la celelalte. Poti controla in liniste, ai timp suficient.

Te vezi cu cata usurinta ai raspuns si simti cat de nerabdator esti sa predai testul. Iti multumesti tie pentru ca ai invatat asa de mult, esti multumit de tine, si predai apasand pe butonul de predare.

Examinatorul te cheama la el, il vezi si auzi cum iti spune          

“ Bestanden, Herzlichen Glückwunsch“.

Tu zambesti, spui „danke“ si iesi fericit afara din sala.

Am reusit.

Gandestete cum este acum, inca o etapa din acest proces de dezvoltare personala incheiat.

 Fii demn si mandru de tine. Tu esti un om minunat, un om care stie ce vrea si reuseste ceea ce vrea. Asa vei reusii si urmatorul examen pe care il vei face intr-o zi.Acum ai experienta, stii ce te asteapta, stii cum vei reactiona.

Asa ai sa te obisnuiesti cu aceasta stare si la examen nu iti mai fi frica.

Exact asa fac toti sportivii de performanta, toti oameni de succes, ei trec prin aceste momente importante in viata lor de zeci de ori inainte de a venii acea zi, inainte de concurs, inainte ziua care le aduce succesul bine meritat.

*Tot in timpul orelor de teorie eu povestesc multe lucruri despre examinatori despre comportamentul lor pentru ca tu sa ii „cunosti dinnainte“.

Si ei sunt numai oameni care isi fac meseria, care doresc sa o faca cat mai bine. Sunt oameni care au familii, copii, sunt mame, tati, bunici si bunicute. Ei vor numai sa vada daca tu esti pregatit pentru acest drum, pentru aceasta libertate pe care o vei primi daca arati ca esti pregatit.

Ei iti dau acest drept daca tu arati ca ai invatat cele necesare si le poti aplica la timp, fara sa pui viata ta, a lor si a celorlalti oameni in pericol cand esti in trafic.

Ei au aceasta raspundere. Iar ei, dupa cum imi povestesc deseori mie, doresc ca seara, inainte sa mearga la culcare, sa poata spune: Azi mi-am facut meseria bine. Azi, am contribuit la o viata mai buna a oamenilor cu care am avut de a face, a oamenilor din jurul meu.

Nici unul nu se urca in masina cu gandul: „pe asta il pic azi“. Niciodata.

Asa ca tu cunoscand acum instructorul si acesti examinatori si stiind ca si ei sunt oameni ca si tine, oameni care au si ei probleme, care si ei la randul lor au dat acest examen candva, nu vei mai avea frica la examen din cauza lor.

Cea mai mare problema esti tu si frica ta.Tu, trebuie sa faci ceva in aceasta privinta. Eu te voi ajuta.

Citeste partea treia-examenul practic

2 thoughts on “FRICA. Frica de condus, frica de examene!

  1. Clarisa spune:

    Va multumesc pt informatie!

  2. Georgeta Mois spune:

    Tot ce ati scris,am träit dragä si minunatä doamnä,Urmeazä proba practicä,,dar aici am sä fac un Hop mai mare,cä aici trebuie sä stim bine limba germanä,Sper cä bunul Dumnezeu sä fie si mai departe cu mine si cu toti cei care sint in faza aceasta.Multumesc dragä doamnä V,Robina sinteti genialä ..

Lasă un răspuns