PRIN CE ÎȚI ESTE UTIL ACEST GHID?
Citind acest ghid util tu te vei înțelege mai bine pe tine – corpul și gândurile tale și vei reuși să obții, fără frică, carnetul de șofer atât de mult dorit. Vei învăța multe metode de relaxare, de combatere a fricii, care te vor ajuta nu doar în procesul de obținere a permisului, cât și mai departe în viață. Acest ghid îți va ușura perioada în care vei face permisul auto, deoarece tu vei ști ce este important și care sunt pașii pe care îi poți face pentru a simplica acest proces de dezvoltare personală, ce îți va aduce o viață mai bună pentru tine și pentru familia ta. Tu ești o persoană minunată, o persoană care știe ce vrea de la viață și care reușește să își trăiască visul, să își ducă scopurile propuse spre îndeplinirea lor. Aceste informații utile trăite de mine și de alți elevi, le poți folosi pentru tine pentru a lăsa frica să aparțină trecutului. Când suntem cuprinși de frică noi nu mai gândim clar, ne comportăm de parcă am fi uitat totul, deci FRICA, spun oamenii de știință, ne face proști!
Învingerea fricii este începutul înțelepciunii.
B.Russeli
Despre mine
Bună și bine te-am găsit.
Sunt Viorica Robina, instructor auto în Germania de 22 de ani, consilier MPU de doi ani, trainer și speaker din acest an.
În acești 22 de ani, în calitate de instructor auto, am pregătit peste 1500 de elevi, cu care, dacă aș aduna toți kilometrii făcuți împreună, pot spune că am înconjurat pământul de 30 de ori. Aproape pe toți i-am însoțit atât la examenul de sală, cât și la cel de oraș. Am trăit și retrăit cu ei împreună sentimente de frică, de neputință, dar și de fericire și izbândă, sărbătorind succesul visului împlinit. Împreună cu ei am plâns când au picat, împreună cu ei am plâns când au reușit.
După atâția ani, pot spune că mi-am cunoscut foarte bine elevii, pe toți împreună și pe fiecare în parte, dar de multe ori am ajuns să nu îl cunosc pe cel de lângă mine în timpul examenului, pentru că era un alt om, unul cuprins de frică și de emoții copleșitoare.
De ce spun toate astea? Pentru că și tu în perioada începând cu înscrierea la școala auto și până la examen vei fi copleșit de volumul mare de informații pe care trebuie să-l înveți atât din punct de vedere teoretic, cât și practic, iar în momentul în care vei ajunge la un pas de succes, toată străduința ta s-ar putea „duce pe apa sâmbetei” din cauza emoției pe care noi o numim FRICĂ.
În acest ghid util, voi vorbi, din propria-mi experiență, dar și din experiența acumulată de-a lungul anilor de activitate în calitate de instructor auto, despre această stare care transformă omul în unul… prost, îl face să uite tot și să nu se înțeleagă pe el însuși.
Îți voi da sfaturi care te vor ajuta să te poți concentra, să-ți ții sub control gândurile și corpul în timpul orelor de condus și la examene. Vei învăța să cunoști și să stăpânești tu această frică și nu ea pe tine. În momentul când nu vei mai avea frică de această frică, ea va dispărea.
Personal, ani de zile am suferit de atacuri de panică, ani de zile am fost doborâtă de senzatia de frică, că îmi voi pierde controlul asupra mea, că voi păți ceva. Au fost ani de chin, de neputință, de luptă cu mine și cu gândurile mele, cu emoțiile mele, cu corpul meu. Deseori îmi era frică să adorm. Mă gândeam că după ce adorm, voi muri. Uneori când nu mai aveam putere să lupt împotriva acestei frici, obosită mă întindeam pe pat și îmi ziceam „dacă trebuie să mor, atunci o fac acum”. Mă simțeam încremenită, simțeam că am corpul ca și paralizat, că nu pot respira. Respiram fie prea rar, fie sacadat. Frica îmi punea un nod în gât. Uneori mă ridicam, alteori rămâneam întinsă până adormeam.
Da, trebuie să recunosc, că a existat o perioadă în viața mea când personal nu am condus nici un metru pe autostradă, chiar dacă eram instructor auto. Aveam o frică nebună că mi se poate întâmpla ceva și nu voi putea frâna la timp. Acea stare nu mă lăsa să respir și să mă concentrez. În perioada respectivă locuiam în Troisdorf, aveam o școală de șoferi în aceeași clădire cu locuința personală și alte două școli în Köln, unde trebuia să merg zilnic. Aveam ore de condus cu elevii, peste 20 de km de mers pe autostradă până la primul elev și 20 de km înapoi seara spre casă. Dar pentru mine acei 20 km erau un chin. Numai la gândul că trebuie să merg pe autostradă, dimineața când mă trezeam, mi se tăia respirația și pofta de viață.
Am evitat autostrada luni întregi și am condus prin sate, ceea ce m-a costat timp – 50 de minute în loc de 20.
Cum am scăpat de această frică? Îți voi spune metoda mea:
- Mi-am căutat o bucată de autostradă scurtă, de vreo 2 km până la următoarea ieșire. Urcam în Troisdorf, iar la Spich coboram. În timp ce conduceam, îmi spuneam: „hai, că sunt numai 2 km. Chiar dacă ți se face rău, ceea ce nu se va întâmpla, vei putea ieși. În caz de necesitate, există și o bandă de urgență.”
- În timp ce conduceam pe banda de accelerare vorbeam în glas cu mine însămi. Îmi spuneam că totul este ok, că eu voi reuși să mă încadrez fără probleme.
Odată încadrată pe banda din dreapta mă laudam singură și imediat după vedeam ieșirea.
De fiecare dată când părăseam autostrada mă năvăleau emoții de fericire încununate cu succes, iar ochii îmi erau plini de lacrimi.
Așa, după zeci și zeci de intrări și ieșiri pe autobandă am mărit distanța, până când într-o zi frica de frică dispăruse.
Așa poți face și tu dacă ai frică de autostradă – că nu te vei putea încadra, sau dacă ai frică de viteza cu care se circulă. Alege o autostradă scurtă care are o bandă de accelerare mai lungă și care preferabil se termină cu o bandă de urgență. În cazul în care nu te vei putea încadra la timp pe banda din dreapta, vei putea folosi banda de urgență, un lucru care, crede-mă, foarte rar se poate întâmpla. Dacă te comporți corect pe banda de urgență, dacă estimezi din timp viteza mașinilor de pe banda din dreapta a autostrăzii și tu vei conduce cu aceeași viteză, poate un pic mai repede. Te uiți în oglinzi și cauți din timp locul liber pentru a te putea încadra, apoi reglezi viteza în funcție de mașina în fața căreea dorești să intri. Rămâi în viteza treia, NU schimbi într-a patra pentru că s-ar putea fie să accelerezi un pic, fiesă frânezi, pentru a te încadra în spatele ei.
Apoi mai întorci o dată capul la stânga, pentru a te asigura că nu se află nimeni în unghiul mort și te încadrezi.
Ușurat(ă) vei respira adânc și apoi vei merge în viteza patra.
Vei constata că mulți șoferi te ajută la încadrare prin faptul că ei vor schimba banda pentru a-ți face loc.
Da, a te comporta ca partener în traficul rutier este una dintre regulile primordiale, pentru ca să ne meargă bine la toți participanții, pentru a ajunge fiecare în siguranță la locul destinației.
De aceea, te rog și pe tine să fii un partener bun în traficul rutier.
Să revenim la frica mea de zi cu zi, la atacurile mele de panică. Eram conștientă că trebuia să fac ceva, pentru că așa nu mai putea continua. Am început să caut literatură de specialitate care să-mi explice ce se întâmplă cu mine și cu corpul meu, să pot lupta rațional împotriva emotiilor.
Rațio contra emoțio, îmi spuneam eu pe atunci. Această strategie o aplic, până în prezent, în unele momente din viața mea când, de exemplu, doresc să iau o hotărâre importantă. Da, noi oamenii ne lăsăm foarte tare influențați de emoții când luăm hotărâri, dar dacă stăm și analizăm, de multe ori, vedem că nu era bine dacă lăsam emoția să hotărască. Mai ales când dorim să cumpărăm ceva.
Citisem la un moment dat despre cum un medic din SUA își ajuta pacienții. Îi învățase că atunci când se simțeau năvăliți de stări de frică, să preia controlul asupra lor provoacându-și o altă durere, care era mai neplăcută pentru corp, decât simptomele fricii.
Cum? Le-a dat o gumă, ca cea de la borcanele de murături sau marmeladă, pe care ei o puneau ca brățară la încheietura mânii.
Când simțeau că au parte de gânduri sau sentimente de panică și frică, trăgeau de această gumă, până îi pișca în interiorul mânii. Durerea produsă era atât de insuportabilă încât altă dată numai gândul la acea durere le alunga frica.
La început am fost sceptică, dar după ce am încercat această metodă și am văzut că funcționează, acele gume în diferite culori au devenit un accesoriu pentru mine. De multe ori, elevii mă întrebau de ce port acea brățară stranie din gumă. Eu le explicam fără rușine, iar mulți dintre ei au preluat această metodă cu „brățara fermecată” cum o numeam eu. Am înțeles că în momentul când nu mai ai frică de această frică, ea va dispărea.
Pe parcursul anilor am conștientizat cât de mulți oameni au nevoie de soluții pentru a scăpa de tot soiul de frici, în dorința de a-și putea recăpăta viața și echilibrul.
Frica face imposibile deciziile raționale, iar vocea fricii devine tot mai credibilă, chiar dacă acest pericol nu există.
Sunt atâtea metode pe care le poți aplica oriunde și oricând. Aceasta este o reacție normală care ia naștere în mintea noastră în caz de pericol, iar după trecerea pericolului, dispare și frica. Eu îți ofer câteva conștientizări pe care le-am adunat și care mie mi-au fost de folos. Sper să te ajute și pe tine.
Ce este frica, ce poți face?
Corpul nostru știe, de milioane de ani, cum să scape de frică. Nu poți apela la metode de relaxare, de schimbare dacă nu cunoști motivele adevărate ale fricii care te cuprinde.
Motivele, din care cauză noi ne comportăm într-un anumit fel cuprinși de frică, sunt diferite.
Frica, în sens negativ, vine atunci când mintea ta începe să creeze scenarii negative, care declanșează reacții necontrolabile ale corpului. Când te gândești la ceva rău, trebuie să știi că acest scenariu este numai în mintea ta și cu cât îi acorzi mai multă atenție, cu atât mai mult acest sentiment crește și îți ocupă mintea.
Corpul, la rândul lui, va reacționa cu un hormon, numit adrenalină, care produce anumite modificări în organism, ce te pregătește de luptă. Mușchii tăi sunt fie mai contractați fie mai relaxați, ochii tăi se deschid mai mult, presiunea sângelui crește, la fel și pulsul, apare transpirația, ai gura uscată, tremuri, mai ales picioarele care devin ca de vată, sau pierzi controlul asupra lor de ajungi să dai cu genunchiul de volan în timp ce dorești să pornești de pe loc, iar ambreiajul nu te ascultă și ți se oprește motorul… Dacă acum nu vei reuși să schimbi ceva în timpul orei de condus, examenul va fi o catastrofă.
Deci, la un anumit grad de frică corpul reacționează. Iar exact așa după câteva minute, corpul tău va trimite un alt hormon în sânge și te vei liniști. Aceste minute, depind de fiecare în parte (între 20 și 30 de minute) vor apărea pentru tine, de multe ori, ca o veșnicie.
Important este să știi că mintea schimbă corpul, dar că și corpul poate schimba mintea. Când te gândești la trecut sau îți imaginezi viitorul, corpul tău trăiește aceste sentimente, cu toate că ele nu au nimic comun cu situația actuală.
Dacă tu înțelegi și ești conștient că în mintea ta nu pot exista două gânduri în același timp, atunci știi ce ai de făcut – TU poți prelua controlul, TU poți schimba totul!
Vei putea învăța cum să reacționezi când îți vine primul gând de frică înainte ca el să îți domine mintea, înainte ca organismul tău să înceapă să reacționeze.
Nu există o metodă unică care să fie eficientă pentru toți oamenii, dar tu o vei găsi pe cea potrivită ție, poate una din cele prezentate de mine în continuare.
Cu cât începi mai din timp să-ți cunoști „Frica”, cu atât mai bine și mai eficient vei scăpa de ea
Încearcă să îți simți corpul când te cuprinde frica! Ce senzație trăiești?
Așează-te sau întinde-te într-un loc liniștit, închide ochii și simte-ți corpul.
Ceea ce vei simți nu va fi plăcut – probabil mușchii contractați, tremur, gură uscată, o stare de neliniște, palpitații, apnee, inima îți va bate ca nebuna, genunchi ca de vată.
Fii conștient că totul va trece în câteva minute, corpul tău știe automat cum să se liniștească, iar tu acum îl vei susține, prin următoarele exerciții:
- Începe să respiri adânc și să expiri încet aerul, fiind atent la respirația ta și la mișcarea pieptului tău (care trebuie să urce și să coboare).
- Pune mâna pe burtă și simte același lucru – cum se ridică când respiri și coboară când expiri.
- Vei simți cum preiei controlul asupra corpului tău, cum o senzație de liniște se așează în corp, dispare sentimentul de frică, fiind înlocuit de oboseală și un sentiment de ușurință. Așa pierzi frica de frică.
Când îți este frică, mintea ta îi spune corpului cum trebuie să se simtă, cum trebuie să reacționeze, cum să respire, cum să tensioneze un mușchi. Exact așa poți schimba gândurile, dacă îți pui corpul într-o altă poziție. Încearcă!
În momentul când te gândești conștient la relaxare și încetinești respirația, atunci mintea ta spune: „O, ce se întâmplă, mie îmi este frică și corpul este relaxat!” Hm, și aceste două mesaje opuse se vor anula reciproc. Exact așa funcționează dacă îți schimbi poziția corpului. Ia postura lui Superman. Capul sus, pieptul în față, umerii în spate cu mâinile în șolduri. Sigur pe tine, ia această poziție și spune: Îmi este frică! Hm??
- Un alt exercițiu – uită-te în oglindă și ridică colțurile gurii în sus, de câteva ori una după alta. Aici vei avea două efecte; în primul rând vei izbucni în râs, când te vei vedea așa pentru că vei arăta ca Stan și Bran. În al doilea rând, la această poziție a feței, mintea ta crede că tu râzi și va elimina hormoni de fericire – endorfine. Nu este absurd, trebuie numai să încerci de câteva ori și vei avea rezultatul dorit.
- Un alt sfat – folosește-ți imaginația. Pentru acest exercițiu trebuie să îți imaginezi un loc care îți place, un loc unde te simți bine, unde ești fericit și relaxat – fie lângă o apă care curge lin, fie pe o pajiște verde într-un luminiș de pădure, fie pe plajă auzind valurile mării, fie în casa ta unde te simți tu bine. Folosind aceste imagini în mintea ta, vei avea gânduri și emoții frumoase și te vei relaxa.
- Folosește vocea ta, utilizează cuvinte care te încurajează, pe care le spui cu voce tare în fața unei oglinzi: „Eu sunt tare, eu reușesc ce mi-am propus, eu reușesc examenul, eu am încredere în mine.”
- Ce mă ajută pe mine personal? Îmi spun cu voce tare și cu multe emoții: „Eu sunt tare, eu reușesc ceea ce vreau” și în acel moment pocnesc din degete. După un timp de exersare, ajunge când numai pocnesc din degete și intru în acea stare de reușită datorită acelor gânduri.
Îți dorești mult de tot și de mult timp permisul auto. În gândurile tale ești conștient de faptul cât de bine ți-ar prinde un permis, dar dacă n-ar fi FRICA asta. Cum gândesc clienții mei:
Alina:
Ce ușor mi-ar fi dacă aș avea un permis și aș putea duce copii la școală. Dealul ăsta mă omoară. În fiecare dimineață împing căruciorul cu cel mic pentru a-l duce pe cel mare la școală. Când ajung sus pe deal sunt deja terminată pentru toată ziua. Apoi la vale… să țin de cărucior să nu o ia de unul singur cu cel mic. Iar 4 ore mai târziu, începe coșmarul din nou. Dacă aș avea un permis, ce ușoară ar fi viața. Dar, cum să reușesc, ce voi face cu copii când merg la școală, soțul lucrează și nu are cine să mă ajute. Îmi este frică…
Igor:
Sunt de șapte luni în Germania cu familia mea. Trebuie să îmi preschimb permisul moldovenesc, dar cum? Nu știu limba, nu voi înțelege nimic. Precis că mă va costa o grămadă de bani, voi face multe ore de condus, voi pica exemenul. Îmi este frică..
Vasile:
Sunt doi ani de când nu mai am permisul.
Da, am condus sub influența alcoolului, poliția m-a prins, acum nu mai am dreptul să conduc pe teritoriul Germaniei. Trebuie să dau testul MPU (test medical-psihologic).
M-am săturat să mă tot rog de unul și de altul să mă ducă și pe mine la cumpărături, să mă ia de ici, să mă ducă colea.
M-am săturat de atâta milogeală. Dar îmi este frică că nu voi reuși testul, îmi este frică de psiholog. Eu nu le prea am cu autoritățile…
Ce poți face când te înscrii la școală?
Draga mea, dragul meu, este foarte important să ai o relație bună cu instructorul, dar și mai important este să ai o relație bună cu tine, cu gândurile tale.
Dacă îți stăpânești gândurile vei avea o relație bună și cu cei din jurul tău, cu participanții la trafic, de care, de multe ori trebuie să ai grijă sau să le mulțumești că au avut ei grijă de tine când tu ai comis o greșeală.
Problema ta este că find curpins de frică nu-ți vei putea stăpâni gândurile tale.
Așa că începe să descoperi și să conștientizezi care este cauza fricii tale, pentru a ști ce ai de făcut.
Dacă tu vei începe să îți imaginezi cum funcționează totul îți va fi mai ușor apoi când le vei practica. Vei ști, de exemplu, cum ar trebui să te comporți la școală, în mașină, la examene. Hai să exersăm împreună câteva situații.
Ai hotărât să mergi la școala de șoferi cu toate că nu știi atât de bine limba germană. Frica că nu vei fi înțeles îți stă în spate. Dar te-ai pregătit un pic, ai învățat câteva cuvinte de care vei avea nevoie, ai citit care sunt demersurile, știi ce se întâmplă în școală, poate pentru că le știi din cursurile mele online sau din manualul meu (dacă nu știi despre care cursuri este vorba, îți voi explica eu mai târziu). Acum ai habar de ceva…
Intri în școală pregătit cu caiet și un pix în care ți-ai notat întrebările.
Crede-mă, când venea cineva la mine la școală pentru informații și scotea un caiet cu un pix unde avea întrebările pregătite, eu vorbeam cu el altfel. Luam în serios acest om, deoarece în ochii mei el știa ce-și dorea.
Cere informații, le notezi, ceri materiale de învățat, întrebi câți instructori are școala și dacă tu vei avea un instructor până termini școlarizarea. Acest lucru este important pentru tine. De ce?
Pentru că tu și instructorul tău veți avea o relație aparte. El te cunoaște pe tine după un timp, tu pe el. Deja el știe care vor fi următoarele tale mișcări, va ști că tu reacționezi poate o secundă mai târziu decât normal, dar reacționezi. De exemplu, la semaforul roșu îți acordă această secundă înainte să frâneze el. Acum închipuieți la examen cât de importantă este această scundă pentru tine. Dacă ai un alt instrucor la examen, care nu te cunoaște, el va frâna înaintea ta și… ai picat!
Exact așa și tu vei cunoaște fiecare răsuflare al instructorului tău, fiecare comandă.
Fiecare dintre noi instructorii avem metodele noastre de predare. Fiecare avem dreptate deoarece avem un scop comun – să te învățăm să conduci, să reușești exemenul, doar că drumul până la atingerea scopului este puțin diferit.
Întreabă de orele de teorie, când și cum se țin, cine le face? Repet, este important să îți cunoști instructorul pentru a-l cunoaște și a construi acea încredere cu el, un lucru indispensabil pentru orele tale de condus.
Încă din prima zi când te înscrii la școală pune-ți în portofel un „permis cu poza ta“ pe care îl vezi zilnic și imaginează-ți bucuria momentului când âl vei avea cu adevărat.
Pregătește-te, vizualizând această zi drept una plină de bucurie și reușită.
CE POȚI FACE înainte de exemenul teoretic
În școlile de șoferi înainte să fii lăsat la exemenul teoretic trebuie să reușești exemenul în școală, deci vei fi testat. De obicei, se fac trei chestionare de exemen, care în școală se numesc Vortest.
Mergi la școală și spui că ai învățat pentru examenul teoretic, că ești pregătit și ceri să dai acel Vortest.
Din proprie experiență și cea trăită împreună cu elevii mei îți spun că deja la acest test încep emoțiile, nervozitatea și frica că nu vei reuși și că te vei face de rușine.
Ție nu trebuie să îți fie frică, nu te poti face de rușine dacă nu reușești chestionarul de preexamninare. Există câteva motive, poate întemeiate, care au făcut ca tu să pici.
În primul rând uită-te ce ai făcut greșit și analizează cauza.
- Una dintre explicații este că nu ai învățat suficient. Mergi acasă și mai exersează.
- Poate ai întâlnit întrebări sau răspunsuri pe care nu le înțelegi încă.
- Sau au fost întrebări sau răspunsuri pe care tu acasă le-ai învățat pe de rost, iar acum sunt altfel scrise și nu le înțelegi sensul.
- Poate le-ai citit prea repede și nu ai fost destul de atent sau ai uitat un răspuns.
- Poate gălăgia din școală sau gândul că alții te urmăresc ți-au distras atenția.
Deci pot fi atâtea motive din cauza cărora nu ai reușit chestionarul. Nu îți face griji, îl poți repeta într-o altă zi.
Mulți elevi îmi dădeau ca explicație:
„acasă știu totul dar când sunt la școală mă pierd“!
Deci, dacă este și cazul tău atunci motivul ar putea fi presiunea examenului, frica care este atât de mare, că se poate instala așa zisa „uitare aparentă”, când ai impresia că nu îți mai amintești nimic.
Acest lucru ți se poate întâmpla și în ziua exemenului teoretic, dar și al celui practic.
Iată de ce este foarte important să exersezi această zi, în imaginația ta pentru ca frica să cedeze în fața obișnuinței.
Așa că începe să exersezi acea zi de examen de mai multe ori acasă. Cum?
Imaginează-ți exact această zi de examen:
Te vezi cum te pregătești în ziua respectivă cu câteva ore înainte de examen, te vezi cum te comporți la examen.
Ți-ai luat liber în acea zi, ești liniștit și fericit că a venit ziua în care poți arăta ceea ce ai învățat. Fericire. Simte această emoție, lasă fluturașii zburdalnici să zboare în corpul tău – e un sentiment minunat, ca și cum ai fi îndrăgostit.
Ai dormit bine, ești relaxat. Te trezești la timp, faci un duș și iei un mic dejun sănătos. Eu îți recomand un mic dejun cu carbohidrați care îți țin de foame, îți dau energie, or creierul va avea nevoie de ea. Energia îți oferă o stare de bine și relaxare. De multe ori, trebuie să mai aștepți un pic, poate dura mai mult și nu este bine dacă ți se face foame și începi să te gândești la stomacul care se face auzit din ce în ce mai tare. Sau chiar te ia cu amețeli din cauza nivelului scăzut de zahăr.
Îți iei cu tine dovada de la școală care demonstrează că ești pregătit, actul de identitate – toate pregătite de cu seară.
Îți iei cu tine și ochelarii de vedere, în cazul în care ai reușit testul cu vedere cu ochelari.
Te vezi cum pleci din timp de acasă.
Ajungi la timp la locul examenului. Tragi un bilet de la automat și aștepți până îți vine rândul, sau aștepți instructorul tău, depinde de școala ta de șoferi și institutul la care dai examenul.
Aștepți până îți vine rândul, ești liniștit, sigur pe tine, știi că este un examen ușor și că vei reuși pentru că ești bine pregătit.
Acum când ți-a venit rândul, intri în sala unde predai actele necesare pentru examen.
Te vezi liniștit și mândru de tine că ai ajuns până aici, înainte de examenul teoretic.
Îți vezi chipul luminat cu un zâmbet când saluți doamna prietenoasă de la intrare.
În timp ce doamna îți pregătește actele, te vezi și te auzi spunând, cu capul sus și cu voce sigură „auf rumänisch bitte“.
Ea vede deja acest lucru în calculator, deoarece tu ai spus acest lucru atunci când ai depus dosarul la biroul de permise.
De bani nu trebuie să îți faci griji, deoarece ai plătit cu cel puțin 14 zile înainte de examen. În cazul în care repeți exemenul, îți recomand să iei bani ca să achiți pe loc, cca 25 de euro poți avea la tine.
Te uiți în jurul tău și vezi în sala de examen alți oameni care stau în fața calculatoarelor și dau examenul teoretic.
Un sentiment frumos, o senzație plăcută îți trece prin corp, te vezi și tu în sală în fața unui calculator.
Te vezi cum examinatorul prietenos, cu zâmbetul pe buze, îți preia actele și îți spune cu o voce calmă unde să te așezi.
Iai loc liniștit pe scaun, te uiți pe ecranul calculatorului unde stă deja numele tău. Respiri de câteva ori adânc, zâmbești de câteva ori și îți șoptești numele tău cu o mândrie deosebită, doar este numele tău.
Știai că pentru fiecare om cel mai frumos și melodios cuvânt pe care îl poate auzi este propriul său nume?
Calm și în liniște citești indicațiile, te uiți la întrebări și îți dai seama ce chestionar ușor ai. Conștientizezi că tu știi răspunsurile pentru că ești bine pregătit.
Citește de câteva ori întrebările și răspunsurile. Vei remarca că înțelegi subiectul și vei alege soluțiile bune.
Răspunzi mai întâi la cele pe care le știi, iar pe urmă – la celelalte. Poți verifica în liniște, ai timp suficient.
Te vezi cu câtă ușurință ai răspuns. Îți mulțumești ție pentru că ai învățat așa de mult și predai apăsând pe butonul.
Examinatorul te cheamă la el, îl vezi și îl auzi cum îți spune „Bestanden, Herzlichen Glückwunsch”.
Te vezi cum iei acea dovadă pe care scrie că ai reușit, simți acea coală de hârtie între degetele mânii tale care tremură ușor din cauza emoțiilor copleșitoare – un amestec amețitor între frică, mândrie și fericire.
Tu zâmbești, spui „danke“ și ieși fericit afară din sală. Ai reușit.
Gândește-te cum te simți acum când ai încheiat încă o etapă din procesul tău de dezvoltare personală. Fii demn și mândru de tine. Tu ești un om minunat, un om care știe și reușește ceea ce vrea. Așa vei reuși și următorul examen pe care îl vei face într-o bună zi. Acum ai experiență, știi ce te așteaptă, știi cum vei reacționa. Asta te va ajuta să te obișnuiești cu această stare și la următorul examen nu îți va mai fi frică.
Exact așa fac toți sportivii de performanță, toți oamenii de succes – ei trec prin aceste momente importante în viața lor de zeci de ori înainte de a veni acea zi când are loc concursul, care îi aduce succesul bine meritat.
Ce poți face înainte de examenul practic
În timpul orelor de teorie eu povestesc multe lucruri despre examinatori, despre comportamentul lor pentru ca tu să îi „cunoști dinainte”. Ei sunt oameni care își fac meseria și pe care doresc s-o facă cât mai corect, având această răspundere. Sunt oameni care au familii, copii, sunt mame, tați, bunici și bunicuțe. Ei vor numai să se asigure că tu ești pregătit pentru acest drum, pentru această libertate, un drept pe care urmează să îl primești. Ei îți dau acest drept dacă tu arăți că ai învățat cele necesare și le poți aplica la timp, fără să pui viața ta, a lor și a celorlalți oameni în pericol când ești în trafic, or, cum îmi povestesc ei deseori mie, doresc ca seara, înainte să meargă la culcare, să poată spune: „Azi mi-am făcut meseria bine. Azi am contribuit la o viață mai bună a oamenilor din jurul meu, cu care am avut de a face.” Nici unul nu se urcă în mașină cu gândul: „pe ăsta îl pic azi“. Niciodată.
Cunoscând acum instructorul și examinatorul și știind că și ei sunt oameni ca și tine, care la rândul lor au dat acest examen cândva, îți vor înțelege emoțiile din timpul examenului. Tu nu vei mai avea frică la examen din cauza lor.
Cum spuneam și până acum, cea mai mare problemă ești tu și frica ta. Tu trebuie să faci ceva în aceasta privință și eu îți pot da câteva sfaturi pe care le-am dat și elevilor mei. Știu că atunci când e vorba de examen, crește nivelul de stres negativ. Tu ai impresia că nu mai știi anumite lucruri sau că nu îți mai vei aminti ce ai de făcut în momentul în care examinatorul se va urca în mașină.
Ești nervos, ai emoții, te comporți altfel, nu îți poți stăpâni reacțiile nedorite ale corpului. Te gândești la ceva tâmpit, ca de exemplu- ce vor spune ceilalți oameni dacă nu vei reuși. Te întrebi, dacă voi face o greșeală mică și după nu mă voi putea concentra?
Ai chiar de la început gânduri neplăcute în legătură cu rezultatul pe care îl vei primi la sfârșitul examenului, care în sinea ta deja este unul negativ.
Acum hai să ne imaginăm cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla, dacă nu vei reuși – „dacă nu voi reuși, mi se va întâmpla asta, asta, asta, asta…” Ce soluții sunt? Ce faci mai departe? Făcând acest exercițiu, îți vei da seama că nu este nimic grav dacă nu reușești. Nu ți se întâmplă numai ție să pici. Mai exersezi puțin și poți repeta examenul încă o dată.
Sunt gânduri peste gânduri, dar fii conștient – acestea sunt numai gândurile tale.
Așa cum le ai pe acestea negative, care nu te vor ajuta să obții ceea ce vrei, exact așa le poți avea și pe cele pozitive.
Eu, la rândul meu, i-am ajutat pe mulți dintre elevi, care au avut asemena probleme în timpul examenului.
Am avut metodele mele de ai readuce înapoi la realitatea pe care trebuia să o trăiască în acel moment, pentru a-și scoate fanteziile lor din cap.
Gândurile lor zburau la ceea ce aveau de făcut și nu erau prezenți în acel moment acolo. Toate astea eu le observam în privirea și în comportamentul lor. Cum spuneam la început, eu îmi cunoșteam elevul, dar nu și pe cel care dădea examen.
Uneori vorbeam cu ei blând și îi încurajam, le atingeam brațul pentru a le transmite din energia și speranța mea că totul va fi bine. Ei, la rândul lor, mă priveau cu ochii plini de emoții.
Uneori era nevoie să fiu și dură, doar pentru a-i trezi din acea stare negativă, care le stătea în calea reușitei.
Când era necesar, în timpul examenului, eu vorbeam cu examinatorul, astfel că ei să aibă impresia că noi nu le purtăm lor de grijă. Când mai apărea câte-un semafor pe galben, iar ei nu aveau intenția să frâneze, îi arătam examinatorului câte ceva pe geam afară.
Câteodată le spuneam propoziții referitoare la situație, pe care le-au auzit și în timpul orelor de condus: „Concentrează-te – Konzentriere dich”, când nu au văzut ce urmează. „Cu cât la oră ai voie să conduci aici? – wie schnell darft du hier fahren”, „liniștește-te, totul este ok – bleib ruhig, alles ist in Ordnung”, „condu așa ca în timpul orei de șofat – fahr so wie in der Fahrstunde”, „îmi crește pulsul – mein Puls steigt”, atunci când nu țineau distanța laterală sau „el/ea vrea să îmi testeze răbdarea – er will mein Geduld testen”, când faceau câte o greșeală și eu încă nu am intervenit.
Pe autostradă, în caz că nu țineau distanța față de mașina din față, mai ziceam „eu nu vreau să știu când trebuie să meargă cel din față la TÜV – ich will nicht wissen wann der vordermann zum TÜV muss”, la parcare când nu dădeau din volan, mai spuneam „volanul este ca să îl învârți, nu este un colac de salvare de care să te ții – das ist ein Lenkrad zum drehen nicht ein Retungsring zum festhalten”, sau „parchează așa cum ai învățat – park bitte so wie du es gelernt hast” și multe altele. Câteodată dacă nu înțelegeau direcția, eu le arătam cu mâna încotro să meargă.
Să nu crezi că examinatorul nu era conștient de faptul că eu îi ajutam, dar intra și el în joc pentru a ușura situația.
Toate aceste lucruri precis că la face și instructorul tău, vorbește cu el despre ele. Întreabă-l care sunt sfaturile pe care el ți le poate da.
Găsește mai jos câteva exemple, de la elevi de ai mei care au trecut prin situații similare. Poate te regăsești și tu printre ei.
Ei au reușit!
Cristina, o tânără de 25 de ani, îmi spunea că dorea de la vârsta de 18 ani să aibă carnet de șofer, dar avea frică de examen, de aceea nu s-a înscris până acum la o școală auto. Și începea să plângă. Ea a început din prima zi de școală să lupte cu frica. Azi are permis auto.
Markus este un bărbat de 36 de ani pe care îl cunoșteam de aproape 16 ani. De cel puțin 5 ori începuse să facă școala auto, dar niciodată nu a dus-o la bun sfârșit. La întrebarea mea – de ce?, el îmi povestea că în timpul examenului intra în panică și că nu avea curajul să vorbească cu mine despre asta. Până acum. După 16 ani, el și-a dorit să mai încerce o dată. Mă uitam la el, un bărbat în toata firea, cu familie, copii și cu un serviciu bun, stătea în fața mea și dădea din umeri. Am vorbit cu el, am exersat cele știute de mine și a reușit, după 16 ani, examenul.
Marius, un alt bărbat de 35 de ani, cu un corp de bodybilder, mi-a spus: „Doamnă Viorica, eu conduc de peste 15 de ani fără permis”. La întrebrea mea „din ce cauză?”, el mi-a răspuns: „pentru că îmi este frică de examen. Am emoții și nu știu ce să fac. Nu am învățat cum să mă comport când sunt cuprins de frică. Nu am vorbit niciodată despre aceste emoții, pentru că îmi era rușine. Acasă, de mic copil, mi se spunea întotdeauna că noi bărbații trebuie să fim puternici. Frica, emoțiile și plânsul sunt pentru femei. Ce să fac? Vă rog ajutați-mă, am nevoie de carnetul auto”. „Nu-ți este frică că te-ar putea prinde poliția?”, l-am întrebat eu. „Ba da, dar frica de examen este mai mare”. Se ridica și se așeza pe scaun, se uita la mine neputincios ștergându-și sudoarea de pe frunte. Gândul la acest examen îl da gata.
Naghihan a aflat cu două săptămâni înainte data examenului practic. Țin minte cum s-a uitat la mine, a început să tremure și din acel moment nu a mai putut conduce. Făcea numai greșeli. Nu mai știa nimic, de parcă tot ce a învățat i s-a șters din memorie. Eu nu o mai recunoșteam. La întrebarea mea „ce s-a întâmplat?”, evident, răspunsul a fost: „îmi este frică de examen, eu știu că nu voi reuși. Eu sunt obișnuită că tu mereu îmi spui ce să fac. Și acum, ce mă fac dacă nu reușesc. Îmi voi dezamăgi părinții!” Am aflat asta prea târziu, deoarece ea nu mi-a povestit niciodată anterior despre frica ei. Am început să lucrăm altfel. În prim plan era ea și gândurile ei, care pe parcurs s-au schimbat în direcția pozitivă. Bineînțeles că, într-un final Naghihan a reușit examenul.
Ute, o altă femeie, de exemplu, nu a spus nimic de această frică și la primul examen a adormit la semafor, în timp ce aștepta la roșu. Eu nu înțelegeam de ce ea nu pornește după ce s-a făcut verde, ca mai târziu să aflu că luase o doză prea mare de calmante. Evident au picat-o. În schimb, al doilea examen l-a reușit, după ce am găsit împreună soluția, care a ajutat-o să depășească frica.
Am aici încă câteva metode puse în practică împreună cu alți elevi, care poate te vor ajuta și pe tine:
- Învață și fii bine pregătit. Nu merge la examen cu gândul „am să încerc, mai fac greșeli, dar să văd cum este”.
- Evită stresul înainte de examen, gestionează timpul cât mai bine, fă lucruri care te relaxează, fă pauze, gândește pozitiv.
- Pentru ca să poți gândi mai bine, să ai mai multă energie, fă puțin sport de dimineață sau o plimbare.
- Odihna este foarte importantă înainte de examen. Dacă creierul nu este suficient de odihnit, atunci poți avea parte de stări când nu îți mai amintești nimic. Ține cont că rezervele organismului tău sunt limitate, de aceea dormi destul în noaptea de dinaintea examenului.
- Ia această zi în serios! Fă-o unică! Nu face examenul pe lângă celelalte lucruri, cum ar fi școală sau serviciu. Ia-ți liber, deoarece este o zi importantă în viața ta.
- Conștientizează problema, este normal să ai puține emoții, dar deja știi cum să le înlături deoarece ai exersat în timpul orelor de condus și înainte de examen.
- O metodă simplă este să induci corpului o stare de relaxare. Observă-ți corpul în acel moment. Observă și simte cum este când mușchi tăi sunt relaxați, observă cum respiri, cum te miști, cum stai.
- În timpul condusului nu te grăbi, nu trebuie să prinzi nici un tren .
- Dacă ai făcut o greșeală uit-o, concentrează-te pe ceea ce urmează să faci.
- Dacă nu înțelegi ceva, întreabă.
- Dacă te-ai încadrat greșit, rămâi unde ești, nu încerca în ultimul moment să salvezi situația.
- Ia cu tine o sticlă cu apă, când simți că îți este gura uscată, spune și te poți opri să bei apă în timpul examenului.
- Gândește-te la cele povestite de mine despre examinator, el vrea să te ajute.
- Când simți că devii nervos, spune și el te va lăsa să oprești, să tragi aer, să cobori dacă dorești și să faci o pauză de câteva minute, nu jumătate de oră .
- Dacă te ajută vorbește cu tine, cântă cum a făcut Marjena. Ea a cântat în timpul examenului și a reușit.
- Gândește-te că el dorește să te ajute, el are deja permisul tău la el pentru ca să ți-l dea în câteva minute.
- Dacă crezi că ai făcut ceva greșit – ai uitat să schimbi treapta de viteză, ai uitat să te uiți în oglinzi, ai uitat să întorci capul, nu începe să te gândești că „acum am greșit, gata mă pică“ sau „ce prost sunt, ce neatent sunt“ sau „nu o să învăț niciodată“, concentrează-te mai departe, nu începe să te pedepsești pe tine însuți. Dimpotrivă, încurajează-te și ai răbdare cu tine.
Acum, după ce ai aflat atâtea lucruri despre frică și metodele de a o combate sau chiar de a o accepta ca pe ceva firesc, important este să știi că mintea schimbă corpul, dar că și corpul poate schimba mintea.
Acum ai înțeles că în mintea ta nu pot exista două gânduri în același timp, iar dacă ești conștient de acest lucru, să știi că TU poți schimba totul. Tu ești în stare să îți schimbi gândurile, atunci de ce ar trebui să ai un gând negativ care te duce în derută, în schimbul unui gând pozitiv, care are menirea să te ajute?
Dacă înainte ai spus că tu nu te poți gândi la altceva, acum știi cum o poți face. La început poate îți va fi greu, dar cu un pic de exercițiu, vei reuși.
Învață-ți creierul să creadă că totul este posibil.
Dragii mei, frica ne face să nu vedem frumosul din viața noastră și să devenim dependenți. Eliberarea de ea ne face mai puternici, mai înțelegători și chiar mai buni.
Așa că hai să transformăm frica într-o putere pentru o viață mai bună.
„De teama de a nu pierde am pierdut multe în viață“
Îți doresc mult succes,
cu drag Viorica Robina