Ajutor integrare, Permis auto, Test MPU

EUCARIS – Platforma Europeană de Schimb de Informații pentru Siguranța Rutieră

Din dorința de a întări securitatea și de a combate infracțiunile transfrontaliere, Uniunea Europeană a pus bazele EUCARIS (European Car and Driving License Information System) – un sistem inovator de schimb securizat de date despre vehicule și permise de conducere între țările membre.

Sistemul, înființat inițial pentru schimbul de date în cadrul înmatriculării vehiculelor și eliberării permiselor de conducere, s-a extins considerabil, devenind o sursă esențială de informații în lupta împotriva furturilor auto, a încălcărilor rutiere și a terorismului.

Astfel, peste 10 milioane de interogări sunt efectuate anual prin EUCARIS, subliniind succesul și necesitatea acestui sistem european. Aceasta a devenit o platformă tehnică de referință pentru diferite proceduri de schimb de date, cu scopul de a sprijini măsurile în domeniul siguranței rutiere.

Domenii de aplicare ale EUCARIS

Înmatricularea autoturismelor. La importul vehiculelor, EUCARIS verifică existența lor de căutare, precum cele legate de furt, înregistrate în țara de origine. Aceasta asigură corespondența datelor vehiculului cu registrele oficiale.

Eliberarea permiselor de conducere. Pentru a evita acordarea mai multor permise de conducere unui singur cetățean UE, autoritățile folosesc EUCARIS pentru a verifica existența unor înregistrări care ar împiedica eliberarea acestora.

Urmărirea penală transfrontalieră. Directiva UE permitelor să efectueze și transfrontaliere privind încălcările rutiere. EUCARIS facilitează schimbul de informații în acest scop.

Aplicarea legii și combaterea terorismului. EUCARIS devine un instrument vital pentru poliție și agenție de aplicare a legii, oferind informații esențiale pentru urmărirea penală și combaterea terorismului.

Un pas spre siguranță

EUCARIS este angajamentul ferm al Uniunii Europene în asigurarea siguranței cetățenilor membre săi prin cooperare eficientă și securizată între state. Prin această inițiativă, Europa întărește forțele împotriva infracțiunilor, furturilor auto și a altor amenințări la adresa siguranței rutiere.

Related Posts

Lasă un răspuns