Ajutor integrare, Permis auto

Este posibil șofatul cu o proteză în loc de ochi? În ce condiții?

„Bună ziua, dna Robina. Spuneți-mi, vă rog, dacă pot conduce în condițiile în care am o proteză în loc de ochi?”

Periodic primesc astfel de mesaje, de aceea, am decis să dezvolt azi acest subiect.

Ordonanța privind permisul de conducere (FeV) precizează cerințele care trebuie îndeplinite pentru a primi un permis de conducere. Aceasta include, printre altele, nu numai o vârstă minimă, ci și o acuitate vizuală suficientă.

Mai multe informații în acest sens sunt prezentate la punctul 12 FeV. Printre altele, aceasta prevede că solicitanții unui permis de conducere trebuie să fie supuși unui test oftalmologic. Acest lucru este trecut dacă acuitatea vizuală centrală în timpul zilei, cu sau fără ajutoare vizuale, este de cel puțin 0,7 la ambii ochi. Cu alte cuvinte, ambii ochi trebuie să aibă cel puțin 70 la sută acuitate vizuală.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), deficiența de vedere este împărțită în câteva grade.

  • mai puțin de 30 la sută.
  • mai puțin de 10 la sută.
  • mai puțin de 5 la sută.
  • mai puțin de 2 la sută. Persoanele din ultima categorie sunt considerate nevăzătoare.

Și acum să răspundem la întrebare:

Este permis șofatul cu un singur ochi? Sau totuși aceste persoane ar trebui să renunțe la ideea de a urca la volan?

Potrivit unei declarații a Societății Germane de Oftalmologie (DOG) și a Asociației Germane a Oftalmologilor (BVA), acest lucru este permis atâta timp cât sunt îndeplinite anumite condiții.

O persoană poate conduce o mașină cu un ochi atâta timp cât ochiul rămas are o acuitate vizuală de 0,5. Cu toate acestea, se recomandă ca într-un astfel de caz să se aplice persoanei în cauză o limită de viteză de 80 km/h pe drumurile rurale și 100 km/h pe autostrăzi.

Apropo, la evenimente speciale, unele cluburi și organizații oferă oportunitatea persoanelor cu deficiențe de vedere și nevăzătoare de a conduce o mașină cu ajutorul unui instructor auto.

Sursa info și foto: bussgeldkatalog.de

Related Posts

Lasă un răspuns