Voluntariatul. Câți dintre voi v-ați gândit să deveniți voluntari într-o țară precum e Germania? Dacă acest subiect nu v-a trecut niciodată prin minte, atunci e cazul să o faceți de acum încolo, pentru că activitatea de voluntar este una foarte importantă în această țară și aduce multe avantaje pentru cei care o practică.
„Din lipsa contactului cu limba germană și de teamă să nu uit ce-am învățat la curs, mă tot gândeam unde, când și cum să socializez cu nemții. Auzisem de la o cunoștință că există un centru unde fiecare nație are o zi de întâlnire și că poți merge cu copii. Astfel, am ajuns la Familienzentrum din Ulm.” Așa își începe povestea despre voluntariat Mariana-Iulia Filimon, o româncă din Sibiu, stabilită de șapte ani în Germania. „Prima experiență a fost foarte frumoasă. Erau câteva mămici românce cu copiii lor și doamna care conducea grupa. Stăteam la micul dejun și în timp ce noi discutam copiii se jucau. Apoi am început să merg împreună cu fetița mea la fiecare întâlnire propunând doamnei care coordona grupul diferite teme pentru următoarea întâlnire – Ziua Copiilor, Oktoberfest, Ziua României etc. Toți erau foarte încântați. Am făcut toate aceste întâlniri și organizări din 2016 până în 2019, mai exact până când conducerea instituției mi-a propus să preiau oficial grupa, să particip la seminare de pregătire, la Congresul voluntarilor etc. Așa am ajuns să fiu voluntar la Caritas și să intru în contact cu nemții, să-mi îmbunătățesc nivelul de limbă germană, să le cunosc cultura și felul lor de a fi. După părerea mea, este cel mai simplu și mai plăcut mod de a învăța limba germană și de a te integra într-o altă societate. Cei de la Familienzentrum mi-au oferit seminare de pregătire în calitate de șef al grupului pentru copii. Extraordinar câte lucruri interesante am învățat datorită lor: cum formezi un grup, ce cântece se cântă, cum gestionezi o altercație între mămici, cum liniștești copii, cum acorzi primul ajutor, cum închizi grupul. Totul util, interesant și în limba germană. Următoarea mea dorință a fost să ajung să lucrez într-un birou. Aveam deja o experiență de lucru printre nemți, mă descurcam bine cu limba germană și un mare atu – statutul de voluntar. Am solicitat să fac practică într-o companie (Praktikum freiwillig). A funcționat și am primit imediat jobul.”
Conform statisticii, aproximativ 31 de milioane de oameni sunt voluntari în Germania. Iulia este unul din ei. Cauzele pentru care multă lume face voluntariat sunt individuale. Unul din sondajele Ministerului Federal pentru Familie, Vârstnici, Femei și Tineret (BMFSFJ) din Germania, efectuat în 2014 enumeră o serie de motive: șansa de a face ceva pentru binele comun, de a contribui la îmbunătățirea mediului, cel puțin, la scară mică, posibilitatea de lărgire a orizonturilor și de a obține noi abilități. Tinerii în special, sunt adesea motivați de dorința de a experimenta ceva împreună cu ceilalți și, probabil, de a continua educația. Iar activitățile pe care le practică voluntarii (indiferent de vârstă) sunt dintre cele mai diferite: antrenează copiii în cluburi sportive, organizează diferite activități în centre culturale, îngrijesc oamenii bătrâni și bolnavi în casele de bătrâni, lucrează în organizații, cum ar fi Crucea Roșie Germană, Caritas, Diakonie etc. În oricare din aceste domenii, voluntarii sunt dislocați pe lângă specialiști cu normă întreagă.
Pentru emigranți, pe lângă cele enumerate mai sus, mai există și posibilitatea de îmbunătățire a nivelului de cunoaștere a limbii germane, de a „accedere” în comunitatea nemților, obținându-le respectul și bunăvoința. Iulia ne confirmă: „în aproape patru ani de voluntariat am avut doar avantaje. Pe lângă faptul că mi-am îmbunătățit nivelul de limbă germană, am cunoscut foarte mulți oameni, am făcut diferite seminare și activități, am… intrat în lumea lor. Azi mi se deschid uși peste tot. Am primit spații pentru activitățile cu românii și sunt mereu la curent cu activitățile social – culturale din zonă.
Și asta nu e tot. De curând am început să fac voluntariat la TSG Oberkirchberg (o asociație care organizează activități în timpului liber, pentru locuitorii din sat). Eu am preluat grupa de copii cu vârsta de până la trei ani – jocuri cu mingea, cățărat etc. După petrecerea de Crăciun, cei de la asociație mi-au spus că sunt foarte mulțumiți de activitatea mea și m-au invitat la birou pentru a-mi propune un minijob. Mi-au dat și o listă cu cursurile de anul viitor și m-au invitat să particip la ele, ei achitând toate costurile. Sunt cursuri interesante – sport pentru copii, tenis, gimnastică pentru adulți și femei însărcinate, pilates, zumba, tot felul de activități pentru a ocupa timpul liber al sătenilor.”
Iulia are o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de motivantă. Vrem cât mai multe din astea. Iar dacă sunteți deja voluntare active, vă invit să ne povestiți experiența pe care ați acumulat-o!
Pentru cele care încă nu au „gustat” din acest domeniu, am adunat o listă cu link-uri pentru voluntariat în Germania, de unde puteți afla despre opțiunile flexibile care răspund nevoilor voastre: http://www.foej.de, http://bagfa.de, http://www.internationaler-bund.de, https: // welt-weit- voluntar.de, http://www.wwoof.de. Dacă cunoașteți și alte site-uri care au tangență cu voluntariatul, vă rugăm să le lăsați în comentarii.