Permisul auto, de la depunerea actelor până la expirarea dosarului

de | dec. 2, 2020 | Permis auto | 5 comentarii

E lucru știut, un permis auto înseamnă libertate de mișcare, un job mai bun, un nivel de trai mai înalt…! Cine nu și le-ar dori? Fiecare! Doar că mulți nu mai ajung să simtă gustul acestei libertăți, pentru că se ciocnesc de o serie de probleme, cauzate fie din neștiință, fie din motivul necunoașterii limbii germane, dau mâinile în jos și se lasă păgubași.

Din dorința de a ajuta cât mai mulți români să obțină permisul auto german, revin cu o nouă serie de articole utile viitorilor, dar și actualilor șoferi care circulă pe teritoriul Germaniei. Primul din această listă este articolul despre valabilitatea actelor pentru obținerea permisului german. Există câteva mici nuanțe pe care mulți le confundă și din acest motiv îmi scriu frecvent în privat! Cu drag, încă o dată le explic înțelesul tuturor!

Valabilitatea contractului semnat cu școala auto!

Fiecare elev în momentul când începe instruirea în cadrul unei școli de șoferi, mai întâi de toate, semnează un contract Ausbildungsvertrag al cărui valabilitate expiră peste 12 luni calendaristice. De exemplu, dacă ai semnat contractul de înscriere în școală pe data de 15 martie 2019, evident, el este valabil până pe data de 15 martie 2020, perioadă în care tu, în calitate de elev trebuie să reușești să susții ambele examene – atât examenul teoretic (theoretische Führerscheinprüfung) cât și examenul practic (praktische Prüfung).

Apropo, în această perioadă, școala nu poate cere de la tine, în calitate de elev, prețuri mai mari vis-a-vis de serviciile prestate ție. Contractul este dovada.

Și acum atenție! În cazul în care nu ai reușit să-ți iai permisul pe parcursul unui an, administrația școlii auto este obligată să semneze cu tine un alt contract și poate să îți ceară să achiți toată suma Grundbetrag sau o parte din ea pentru reînnoirea dosarului. Iar în acest caz, prețurile pot fi altele și nu nepărat în favoarea ta. Toată această informație o găsești în contractul tău, la condiții generale Allgemeine Geschäftsbedingungen, scris de obicei, pe verso cu litere foarte mici.

Sfatul meu pentru tine! Nu semna până nu citești și nu traduci fiecare cuvânt scris în contract, inclusiv ce e scris mărunt sau se află în subsolul paginii.

Schimbarea școlii de șoferi! Este posibilă? Dacă da, cum o poți face?

Mulți sunt nevoiți să schimbe școala. Motive pot fi diferite, dar cele mai frecvente sunt neînțelegerile dintre elevi și instructori și nedorința instructorilor de a instrui elevi ce nu cunosc limba germană. Cert e că poți să faci acest pas în orice moment. De obicei, administrația noii școli îți va cere actele ce confirmă instruirea pe care ai făcut-o în cadrul școlii precedente, acte pe care fosta școală este obligată să ți le dea. Se numește Ausbildungsnachweis.

Dacă ai absolvit ore de teorie sau practică, cere și Ausbildungsbescheinigung pentru fiecare oră de teorie și practică. În funcție de numărul de ore făcute, școala îți poate restitui banii. Se întâmplă și cazuri când elevii nu merg personal să își recupereze actele de la vechea școală. În acest caz, schimbul de acte se face între școli.

Mai multe detalii la acest subiect am explicat în acest video. https://www.facebook.com/instructorAutoConsilierMPUGermania/videos/4307740749300944/

Valabilitatea dosarului depus la Biroul de permise.

În afară de valabilitatea contractului semnat cu școala auto, trebuie să ții cont și de valabilitatea dosarului depus la Biroul de Permise Führerscheinstelle sau Strassenverkehrsamt. Și aici vorbim de o valabilitate de 12 luni, doar că atenție, nu de la depunere, ci de la data care dosarul este înregistrat la institutul de examinare – TÜV sau DEKRA. Această dată o poți afla dacă întrebi la școala auto. Să explic. Să zicem că ai depus actele la Biroul de permise pe data de 1 aprilie 2019. Până funcționarii de la biroul îți prelucrează datele, până îți dau permisul la tipărit, durează aproximativ șase săptămâni (uneori poate dura până la două luni de zile așteptarea).

În cazul tău, pe 15 mai actele tale au fost aprobate. Deci începând cu această dată ai la dispoziție un an ca să reușești examenul teoretic, pe care îl poți susține în limba română (vezi manualul cu legislație germană tradus în limba română și cursul teoretic https://vioricarobina.com/shop/ ). Dacă nu reușești examenul din prima, îl poți repeta la fiecare 14 zile.

Important! Începând cu data când ai reușit examenul teoretic, valabilitatea dosarului depus la Biroul de permise se prelungește cu încă un an. Cu alte cuvinte, ai la dispoziție 12 luni ca să reușești examenul practic. În caz de eșec la prima încercare, la fiecare două săptămâni poți încerca din nou până nu îl iai (vezi cursul practic https://vioricarobina.com/produkt/curs-online-practica/ ).

Ce se întâmplă dacă dosarul a expirat, iar permisul încă nu este luat?

Se depune o nouă cerere la Biroul de permise.

Atenție! Orele de teorie sunt valabile doi ani! De aceea este important să păstrezi actele de la școală, inclusiv dovada celor 12 ore obligatorii Sonderfahrten!

Sper că am adus puțină lumină vis-a-vis de valabilitatea actelor de înscriere la școală și valabilitatea dosarului la Biroul de permise. Dacă au rămas careva lucruri neclarificate, aștept întrebările tale în comentarii. Între timp, eu îți pregătesc un alt articol util. Stai aproape.


5 Comentarii

  1. Buna ziua d-na Viorica.Am la dmv o intrebare e posibil ca sa vina aşa de tirziu actele de la TüV am dat actele lascoala din mai si pina acuma nu mia venit nimic si nu ma pot duce sa dau examenul la teorie,am intrebat la svoala si au zis ca vin greu actele si pina la 3 luni e posibil aşa ceva sau poate e vreo greseala ceva la mijloc cu actele mele sau adresa nu este corecta???.Ms mult din suflet din timp.

Înaintează un Comentariu

WhatsApp whatsapp
Phone phone
Email
chat
Coșul meu
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.