Comunitatea independenta

Dacă nu comunici, nu exiști!

Tu te-ai întrebat vreodată cum faci ca mesajul tău adresat publicului țintă să nu dispară printre cele 27 de milioane de conținuturi, ce sunt distribuite online în fiecare zi (începând cu 2016)?

Tot mai multe firme, experți în redactare (Copywriter) apelează din ce în ce mai des la mine dorind să mă consilieze pentru ca eu să obțin o plasare mai bună pe Google, Facebook, spunând că astfel voi atrage și mai mulți clienți  prezentând o marcă cu conținut individual și de valoare. Deci scopul lor, al redactării profesionale – Copywriting este de a atrage atenția, de a genera interes, de a trezi dorințe și de a declanșa o acțiune. Eu consider că deocamdată nu am nevoie de ei. În viitorul apropiat da, dar deocamdată îmi place la nebunie ce fac.

Cum am ajuns eu aici unde sunt acum? Îți voi povesti. Pentru că dacă eu am putut, o femeie de la sat cu zece clase, care a plecat din România, acum 30 de ani cu doi copii după ea și a început apoi să comunice ce poate oferi oamenilor atunci vei putea și tu!

La începutul afaceri mele m-am întrebat cum pot eu informa cât mai mulți oameni despre ceea ce fac eu. Mi-am spus: dacă nu voi comunica, înseamnă că nu voi exista pentru ei! Dar cum s-o fac? Doream să strig în gura mare: Hei, tu ai nevoi? Eu am soluții!

Problema era că ei sau nu știau de mine sau nu înțelegeau ce doresc eu să le ofer! Mă întrebam mereu – cum să fac eu ca clienții potriviți să vină la mine?

Am început să caut jurnaliști care să mă ajute scrierea textelor, care să traducă în limba română pe care eu o vorbeam și scriam acum doi ani și jumătate în una pe care oamenii o înțelegeau. Așa am găsit  jurnaliști și Copywriter. Deosebirea dintre ei? Un jurnalist scrie un conținut prin care el dorește în primul rând să informeze cititorul cu textele lui pe când un Copywriter urmărește o acțiune a cititorilor. Repede mi-am dat seama că nu pot plăti serviciile lor. Nu mi-a rămas decât să citesc, să învăț și să acționez punând în practică cele învățate. Treptat am ales ca strategie de marketing ambele forme de text, preferând mai mult un conținut informativ util decât mesajele simple de publicitate.

Singură am început să scriu o gamă largă de texte: de la postări pe blog și articole web, la conținut pe social media până la descrieri de produse.
Am făcut greșeli? Desigur și încă câte! Dar nu m-am dat bătută! Eu îmi doream atât de mult ca oameni să afle de mine și de produsele mele, dar nu îmi permiteam să dau bani unor profesioniști.

Așa am scris articole și postări pe Facebook, pe blog, anunțuri de produse pentru platforme online precum Google și Facebook,am făcut demo Videos, E-mail Marketing, am adunat mărturii ale clienților. Am învățat repede cât este de important ca să cunosc bine grupul meu țintă, să câștig clienți noi sau să întrețin relații cu clienți deja existenți. Am aflat în primul rând care este unicitatea mea. Ce este special la mine și oferta mea!?

Am găsit răspunsuri la aceste 3 întrebări:

  1. Ce mă face pe mine diferită?
  2. Care este beneficiul meu unic pentru clientul meu drag?
  3. Cum pot acum comunica cu publicul meu țintă, astfel ca el să mă înțeleagă și să știe ce soluții îi ofer?


Poți tu să comunici valoarea ta încât clientul tău să își dea seama că numai tu îl poți ajuta? Știi tu care texte, care cuvinte trebuie să le scrii în postări, în comentarii pentru a atrage numai clienții potriviți?

Eu am găsit acest lucru! Eu acum pot trăi libertatea pe care mi/am dorit-o, eu pot spune că sunt independentă, că îmi trăiesc visul de acum.

Așa am acumulat o experiență practică valoroasă datorită acestor acțiuni. Prin curiozitate și bunăvoința de cercetare, creativitate și imaginație am reușit să dau folos atâtor oameni, am reușit să mă fac cunoscută în acest mediu social. Dacă eu am reușit acest lucru acum știi și tu că a te face cunoscută pe tine și afacerea ta nu necesită un anumit grad obținut la o anumită școală de text sau altele.

Pentru a optimiza motorul de căutare pentru un clasament posibil bun pe Google am folosit anumite cuvinte cheie.

Am învățat că nu este relevant ca textul să îndeplinească un scop publicitar sau informativ. Mai degrabă, era vorba despre încorporarea cuvintelor cheie într-un text cât mai eficient (despre cuvinte cheie voi scrie într-un alt articol).

Am învățat că scopul de a utiliza termenii cheie foarte des nu este atât de important decât a-i folosi în așa fel încât să contureze clar tema subpaginii. În acest context, conținutul informațional al textelor SEO a devenit din ce în ce mai important (marketing conținut de cuvinte cheie). Așa că învață și tu să te adaptezi la aceste modificări.

În legătură cu vânzările produselor mele am încercat să conving cititori de produsele mele și de serviciile mele, deoarece am fost convinsă că le sunt de folos. Cum? Am urmat următoarea strategie
1. Am scris un mesaj clar publicului țintă și m-am adresat lui direct

2. Am identificat problema pe care eu o pot rezolva cu produsele și serviciile mele. Am descris în așa fel problema lor și oferta mea pentru ca ei să primească încredere și i-am încurajat.

3. Le-am scris sau spus cum pot ei obține acestea.

Deoarece eu sunt în domeniul meu o specialistă eu le-am putut oferi informații utile gratuite care le-a dat valoare vieți lor.
Am oferit aceste informații utile numai pentru că am știut despre ce vorbesc iar în cazul în care voi primi întrebări să știu să le și răspund. În cazul în care am oferit informați utile din alte domenii de activitate am vorbit înainte cu alti experți în domeniul lor pe care i-am putut recomanda.

De multe ori am fost numai creativă, am scris despre un subiect atrăgător la alegerea mea, dar am integrat anumite produse sau servicii în postările respective.

În concluzie

Indiferent dacă am scris ceva, am făcut live-uri, am vorbit la  televizor, la radio sau pe Internet: eu am transmis mesaje clare care nu s-au pierde în mulțime. Această muncă am făcut-o cu drag și încă o fac, niciuna din aceste zilele de lucru nu a fost la fel ca alta.. Am avut Succes? În urma reacțiilor declanșate de mine eu zic că da!

Iar dacă eu am putut, vei putea și tu!

1 thoughts on “Dacă nu comunici, nu exiști!

  1. Mariana spune:

    Buna ziua…Sunt interesata si eu…Si problema mea este comunicarea

Lasă un răspuns