Permis auto

Cum devii instructor auto în Germania?

Instructorii auto sunt considerați profesori autorizați de statul german.

Oricine-și dorește să devină instructor auto în Germania, trebuie să urmeze o instruire, care se numește Fahrschullehrerausbildung și să treacă mai multe examene la sfârșitul școlarizării. Pentru aceasta există centre de formare a instructorilor auto – Fahrlehrerfachschule în cadrul cărora au loc cursuri adecvate pentru obținerea permisului de instructor auto Fahrlehrererlaubnis. Instruirea este reglementată de lege și se bazează pe Fahrlehrergesetz (FahrlG). O astfel de pregătire este absolut indispensabilă, pentru că în Germania această persoană are rolul atât de profesor, cât și de instructor. Este altfel decât în România.

Cerințele pe care trebuie să le îndeplinească un potențial instructor auto vi le voi explica mai jos, la fel, vă voi informa despre costuri și durata școlarizării.

Scurt istoric. Termenii de „instructor auto” și „școală de șoferi” au apărut pentru prima dată în 1921, în cadrul unui regulament care a definit cerințele minime pentru un instructor auto. Pregătirea instructorilor a fost transferată la 25 august de către FahrlG pe Fahrlehrerausbildungsstätten. Cu alte cuvinte, școlarizarea în calitate de instructor auto este necesară pentru a preda într-o școală de șoferi, lucru specificat în lege acum 48 de ani și valabilă până în prezent. Astăzi, instructorii auto sunt considerați profesori autorizați de stat.

Cerințe pentru instructorii auto

Un instructor auto trebuie să îndeplinească anumite cerințe. În caz contrar, nu poate fi vorba de nici o instruire. Așadar, viitorul instructor auto trebuie să:

 • aibă, cel puțin, 21 de ani împliniți.
 • fie apt mintal și fizic, aptitudine ce trebuie dovedită prin rapoarte medicale.
 • Potrivirea personală trebuie să fie prezentă, de obicei, dovedită printr-un certificat de bună conduită.
 • aibă, cel puțin, un liceu absolvit, fapt ce trebuie dovedită printr-un certificat.
 • trebuie să fie disponibilă o pregătire profesională completă sau echivalent (Abitur, Fachabitur).
 • aibă un permis de conducere al clasei respective.
 • aibă cel puțin trei ani de experiență de conducere pentru clasa B și doi ani – pentru celelalte clase.

Toate aceste cerințe trebuiesc îndeplinite de cei care doresc să devină instructor auto de profesie. Dacă aceasta nu este prima activitate deja studiată, o carieră în acest domeniu este posibilă chiar și la o vârstă înaintată, atât timp cât aptitudinile fizice sunt la nivel.

 Apropo, instructor auto este o meserie dominată, în mare parte, de bărbați. Dar, pe măsură ce trece timpul, tot mai multe femei îmbrățișează meseria de instructori auto. Un exemplu în acest sens sunt eu. Instruirea și cerințele sunt la fel atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Școala de instructor auto – conținutul teoretic

Școlarizarea constă, la fel ca în cazul unui elev, dintr-o parte teoretică și una practică.

Regulamentul de instruire a instructorilor auto. Acesta include:

Șofatul. Acest modul extinde și îmbunătățește abilitățile de conducere al vehiculelor rutiere. Acest lucru se întâmplă în diferite clase de licență. Aici sunt importante siguranța, conformitatea și protecția mediului.

Tehnologia. Aici se cer învățate condițiile tehnice ale vehiculelor. Instructorul auto aspirant trebuie să poată înțelege conexiunile și să le pună în practică. Pentru lecțiile de teorie ale viitorilor elevi, de asemenea, sunt învățate explicații științifice despre tehnologia mediului sau fizica conducerii.

Educația în trafic. Pe lângă abilitățile de conducere și tehnologie, oricine dorește să devină instructor auto trebuie să învețe, de asemenea, cum să proiecteze lecții teoretice și practice în cadrul școlii de șoferi. În plus, sunt prezentate elementele de bază ale educației adulților și psihologiei învățării.

Mediul ambiant. Instructorii auto trebuie să stăpânească principiile pentru a încuraja elevii să conducă într-un mod ecologic și eficient din punct de vedere al consumului de combustibil.

Dreptul. Acest modul presupune cunoștințe despre sistemul juridic german, cu accent pe dreptul traficului, informații ce sunt mereu reîmprospătate și aprofundate. De asemenea, sunt utilizate studii de caz.

Comportamentul în trafic. Mai presus de toate, talentul de observare ar trebui să fie instruit astfel încât un cursant să poată fi bine estimat. În același timp, principiile psihologiei traficului ajung să fie supuse. În plus, viitorul instructor învață cum să-și învețe elevii obiceiurile „corecte” de șofat.

Școala de șoferi – Conținutul cursului practic

După trecerea examenului teoretic viitorul instructor auto începe cursul practic Praktikums in einer Ausbildungsfahrschule. Acest lucru se realizează sub forma unui stagiu într-o școală de șoferi.

Mai întâi se acordă o perioadă de familiarizare – Eingewöhnungsphase.

După care, viitorul instructor începe să instruiască propriii elevi care învață. Aceasta include atât teoria cât și practica. În faza inițială, un instructor auto cu experiență este mereu alături, oferind viitorilor instructori auto sfaturi valoroase.

Cu toate acestea, în timpul stagiului, instructorul auto aflat în perioada de formare, va trebui să participe la reflecții pedagogice de două ori pe săptămână în cadrul școlii de șoferi. Ca parte a acestei instruiri, au loc schimbări de experiențe cu alți stagiari – Fahrlehreranwärter.

Sfârșitul pregătirii practice a școlarizării îl formează examenul Fahrlehrerprüfung. La final se înmânează certificatul de permis de instructor- Fahrlehrerschein.

Școala de șoferi – Durata pregătirii practice și teoretice

Pregătirea durează ceva timp. Partea teoretică din cadrul școlii auto durează cinci luni. De regulă, acestea sunt cursuri de o zi întreagă, în care, conform planului-cadru, sunt predate cunoștințe în educația traficului, protecția mediului etc. Începând cu 2018, însă, sunt posibile și cursuri part-time.

De asemenea, viitorul instructor trebuie să demonstreze stilul de conducere în această parte a antrenamentului, care este finalizată printr-un examen scris și oral, în modulul „Conducere”. Acest examen practic de conducere va fi finalizat în a treia lună.

Stagiul, care are loc în școala de șoferi de instruire, durează, de asemenea, cinci luni. Două săptămâni din această perioadă sunt programate pentru reflecție pedagogică în școala de șoferi.

Pregătirea instructorului auto durează, cel puțin, douăsprezece luni, cu condiția că sunt trecute cu brio toate examenele (aceasta ar fi varianta ideală). După finalizarea părții teoretice sunt doi ani pentru finalizarea stagiului. În funcție de momentul în care este început acest stagiu, perioada de pregătire poate fi prelungită.

Costuri:

Această pregătire extinsă a instructorilor auto determină costuri mari. Diferite componente sunt calculate individual. Prețurile pot varia în funcție de școala de instructori auto. Costurile pentru instruirea în calitate de instructor auto de conducere categoria BE ar fi aproximativ următoarele:

Cursul teoretic de 5 luni – aproximativ 5.500 de euro

Seminariile de reflecție – fiecare aproximativ 430 de euro

Pachetul de materiale didactice – aproximativ 200 euro

Dispozitivele suplimentare de testare (dacă este necesar) – aproximativ 140 euro

Taxe pentru examinarea instructorului de conducere – 798,40 euro

În baza acestui exemplu, instruirea ca instructor de conducere ar costa aproximativ 7158,40 euro. Premisa este ca toate examenele să fie trecute la prima încercare.

Pentru șomeri există vreo finanțare pentru preluarea costurilor de pregătire a instructorilor auto? Da. Există programe de finanțare adecvate de către Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă. Pentru a beneficia de acestea, trebuie depusă o cerere. Acest lucru va fi verificat de autoritate și ulterior aprobat sau respins.

Examenul instructorului auto ca finalizare a instruirii

Se susțin cinci examene diferite. Dacă nu se trece o examinare parțială, aceasta poate fi repetată de două ori. Următoarele examene trebuie să fie trecute cu succes pentru a obține certificatul de permis de conducere al clasei BE Fahrlehrerschein. În total, este nevoie de cinci examene trecute cu brio pentru a finaliza cu succes o pregătire a instructorilor de conducere. Dacă nu se reușește la unul din ele, există posibilitatea de a-l repeta de două ori. Dacă nici atunci nu s-a reușit, nu mai poate fi repetat.

Examenul practic de conducere. Scopul acestui examen este de a ghida un vehicul din clasa BE în siguranță și corect prin trafic. Acest lucru este comparabil cu testul practic de conducere al unui cursant.

Examenul scris. Acesta este un examen cu patru sarcini. Se dau cinci ore pentru a le procesa.

Examenul oral. Viitorul instructor auto este intervievat de un consiliu de examinatori pe toate domeniile relevante de cunoaștere a domeniului instructorilor de conducere. Răspunsurile lui vor fi evaluate ulterior.

Testul teoretic de predare. Pentru a deveni instructor auto, este nevoie de un test de predare, în calitate de profesor. Aceasta are loc în contextul unei lecții de teorie. În plus, față de elevi, un examinator ocupă un loc în clasă și evaluează lecția.

Testul de pregătire practică. Aici, potențialul instructor auto dă o lecție de conducere la alegere. De asemenea, un examinator stă în mașină și îi evaluează performanțele.

După ce a trecut cu succes examenul, instructorul auto nu își poate deschide imediat propria școală de șoferi. Acest lucru necesită încă un curs separat și, cel puțin, doi ani de practică.

4 thoughts on “Cum devii instructor auto în Germania?

 1. Alla spune:

  Ma intereseaza oferta dumnevoastra

  1. Cornel Bența spune:

   Dacă am fost instructor in RO ,pot profesa și în DE?

 2. Cornel Bența spune:

  Dacă am fost instructor in RO ,pot profesa și în DE?

 3. Marius Craete spune:

  Multumesc mult ptr. Info.importante in “cautarile mele”, cu privire la obtinerea acestei calificari. Voi continua Sa MA instruiesc cat Mai bine pentru a obtine si profesa(sper…) aceasta profesie. Seara frumoasa, Sanatate si multe impliniri.

Lasă un răspuns