Corona, virusul care a paralizat întreaga planetă – a sistat activitatea școlilor și a grădinițelor, a trimis forțat angajați în șomaj, a golit rafturile magazinelor, i-a închis pe oameni în case… Pare un scenariu de SF, dar nu e… Știrile despre acest virus de actualizează din oră în oră, iar odată cu actualizările crește și numărul de oameni infectați. Deși aproape toată țările sunt afectate, guvernele cheamă la calm, aprobând politici de împiedicare a răspândirii focarului. Italia, a doua țară în lume după numărul de infectați, continuă să ceară populației izolare totală. China, țara în care a debutat urgia, a trimis în Italia experți specializați în combaterea agentului precum și medicamente de prim ajutor. Între timp, italienii stau în case și cântă imnul ieșind la geamuri și la balcoane. Aceleași măsuri de precauție le cere și guvernul Spaniei, o altă țară extrem de afectată. Franța pune lacătul la ușile barurilor, restaurantelor și anumitor magazine. SUA a închis granițele pentru cetățenii europeni. România a intrat în scenariul al 3-lea, cu mai mult de 100 de persoane infectate. Cerințe drastice de carantină a impus cetățenilor inclusiv și guvernul Republicii Moldova. Multe țări au sistat traficul aerian. Și aici lista poate continua.
Cum stau lucrurile în Germania? Aceleași măsuri drastice de carantină le-a impus și Bundestagul tuturor locuitorilor Germaniei. Astfel că începând cu 16 martie în multe state federale, școlile, grădinițele și centrele de zi urmează să fie închise ca măsură de precauție. Decizia este salutabilă, dar aici apare o problemă – cum rămâne cu părinții, care sunt angajați în câmpul muncii? Dacă școala, grădinița sau centrul de zi rămâne închis din cauza acestui virus, pot părinții rămâne și ei acasă? Aceasta este una din numeroasele probleme legate de dreptul muncii în legătură cu acest virus, care încă nu au fost rezolvate?
Ce spune legea? În mod normal, angajații trebuie să găsească o soluție pentru îngrijirea copiilor rămași acasă. În cazul în care copii sunt prea mici pentru a rămâne singuri, părinții au dreptul să rămână cu ei și să lipsească de la serviciu, dacă aduc o dovadă că nu au o altă alternativă pentru a rezolva acestă problemă. În principiu, părinții muncitori sunt responsabili de îngrijirea și organizarea copiilor lor, dar și angajatorii trebuie să își îndeplinească datoria față de angajat și să facă tot posibilul pentru a-l sprijini! Ce puteți face în calitate de părinte? Puteți întreba de concediu special, se numește Sonderurlaub §616 BGB, și este în conformitate cu paragraful 616 din Codul civil, care acordă un concediu pentru „un timp nesemnificativ” care durează, de regulă, între una sau trei zile.
Dacă se îmbolnăvește copilul, intră în vigoare următoarea regulă: angajații au dreptul să rămână acasă și să primească concediu de boală pentru copil. Legea permite până la 10 zile pentru un copil în anul calendaristic, iar părinții singuri au dreptul până la 20 de zile (vezi și § 45 SGB V). Dacă este închisă grădinița și școala din cauza unei epidemii iar angajatul nu găsește o soluție pentru îngrijirea copiilor mici la domiciliu, avem de-a face cu obligativitatea părinților de a-și supraveghea copiii în conformitate cu § 1626 Abs. 1 BGB. Acest motiv reprezintă și el unul dintre motivele stipulate de § 616 BGB și vă dă voie să rămâneți câteva zile acasă și să vă îngrijiți de copii. Plata salariului se va efectua mai departe. IMPORTANT: verificați în contractul de muncă individual și cel colectiv, dacă acest § 616 BGB este valabil sau nu.
Mulți avocați spun că această situație nu ține de §616 al Codului Civil! Nu vă bazați pe cele auzite și rămâneți acasă pe baza acestui paragraf! Dacă § 616 BGB, în special prin contractul de muncă, a fost exclus în mod efectiv, obligația angajatorului de a continua să plătească salariile nu se va aplica în orice caz. Atenție! Discuțiile despre § 616 BGB nu sunt lipsită de controverse! Există voci care consideră cazul descris aici drept unul care se înscrie în § 616 BGB. De altfel, în stadiul politic, în prezent, există o cerere ca legiuitorul să clarifice faptul că, în contextul tratat aici, dreptul angajaților la plata continuă a salariilor poate fi luat în considerare pentru o perioadă limitată. Dacă este necesar, angajatorul trebuie să respecte o cerere de către angajat pentru a-i garanta concediul.
În cazul copiilor ai căror părinți sunt „persoane cheie indispensabile” în stat și care activează în unul din următoarele domenii:
– Îngrijirea sănătății, îngrijirea persoanelor în vârstă și a persoanelor cu handicap, precum și bunăstarea copiilor și a tineretului;
– Securitate și ordine publică, inclusiv securitatea non-polițienească (Pompieri, servicii de salvare și protecție civilă);
– Asigurarea infrastructurilor publice (servicii de telecomunicații, energie, apă, transport public, eliminare);
– Aprovizionarea cu alimente;
– Asigurarea capacității organelor administrației publice, a sistemului judiciar și administrativ, copii au dreptul la îngrijire din partea statului (Betreuung).
Găsiți mai jos link-ul pentru a completa o asemenea cerere pentru cei care locuiesc în orașul Koln. https://www.stadt-koeln.de/politik-und-verwaltung/presse/corona-virus-notbetreuung-fuer-kinder?fbclid=IwAR1tiBUQ2RX1R3nEfC3_ab7xDJBcmQVEPm_29Z-JroYkMRjCJI_ngnAOBgM