Test MPU

Consumul de Cannabis și Impactul Asupra Sănătății. Efecte și Detectabilitate

Ionuț (numele i-a fost schimbat) a ajuns la mine în consiliere pe motiv că i s-a impus să facă testul MPU din cauza consumului de droguri. Povestea lui este una, aș zice, clasică, pentru că istorii asemănătoare am mai întâlnit în parcursul meu de consilier MPU. A venit din România acum 7 ani. A schimbat diferite job-uri din motiv că nu-l satisfăcea salariul, iar odată cu joburile și mediul de oameni cu care a interacționat. Ultimul post de muncă a fost la Hermes… până într-o zi când l-a oprit poliția și l-a pus să facă testul anti-drog. Nu poate să își explice de ce anume anti-drog, dar presupune c-a fost pârât. Din discuția cu el am aflat că a început să consume droguri după o vizită cu prietenii în Olanda. Știa că nu e bine, dar periodic se „alinta” cu câte un joint. Apoi, fără să-și dea seama a ajuns să consume tot mai des – lunar, apoi săptămânal. La întrebarea mea de ce și dacă avea vreo problemă, mi-a spus că nu avea alte stresuri doar căuta metode să se relaxeze după o zi de muncă. 

În societatea actuală, consumul de cannabis este un subiect discutat din ce mai mult și nu doar în ​​context medical. Este esențial să discutăm despre efectele acestui obicei asupra organismului și psihicului uman, precum și aspectele legate de detectabilitate în cazul unor teste sau controale. În articolul ce urmează am făcut o prezentare a aspectelor esențiale pentru a înțelege mai bine impactul consumului de cannabis.

Efectele Consumului de Cannabis

Efectele consumului de cannabis pot varia în funcție de mai mulți factori, precum doza, metoda de consum, compoziția chimică a canabisului și sensibilitatea individuală. Iată câteva dintre efectele comune asociate cu consumul de cannabis:

Efecte pe Termen Scurt

Stare de Euforie și Relaxare. Consumul de cannabis poate genera o stare de euforie și relaxare, uneori însoțită de creștere a simțului umorului.

Creșterea Apetitului. Cunoscut sub numele de “mâncatul excesiv” sau “foamea de canabis”, aceasta poate fi o consecință a consumului.

Tulburări de Memorie și Concentrare. Consumul de cannabis poate afecta memoria pe termen scurt și capacitatea de concentrare.

Coordonare Motorie Redusă. Persoanele care consumă cannabis pot avea o coordonare motorie mai slabă și un timp de reacție mai lung.

Simptome Fizice. Consumul poate duce la gura uscată, ochi roșii și, în funcție de tulpină, somnolență sau agitație.

Reacții Anxioase sau Paranoice. Persoanele predispuse pot experimenta anxietate, paranoia sau panică, în special, dacă iau doze mari.

Efecte pe Termen Lung

Dependența Psihologică. Unii consumatori pot dezvolta o dependență psihologică față de canabis.

Probleme de Sănătate Mentală. Consumul cronic poate crește riscul dezvoltării unor tulburări precum schizofrenia, mai ales la cei cu predispoziție genetică.

Afecțiuni Respiratorii. Inhalarea fumului de canabis poate irita plămânii și căile respiratorii, crescând riscul de infecții sau afecțiuni pulmonare.

Impact Asupra Performanței Cognitive. Consumul pe termen lung poate afecta memoria, atenția și procesele de învățare.

Detectarea Consumului de Cannabis

Una dintre preocupările importante legate de consumul de cannabis este detectabilitatea acestuia în cazul unor teste sau controale, cum ar fi controlul de poliție. Durata în care canabinoizii pot fi detectați în sânge și urină variază în funcție de mai mulți factori. Iată ce trebuie să știți:

Detectarea în Sânge

THC, substanța psihoactivă din canabis, poate fi detectată în sânge de la câteva ore până la câteva zile după consum.

Consumatorii frecvenți sau cei care consumă concentrații mari de THC pot avea urme în sânge timp de câteva săptămâni.

Detectarea în Urină

THC și principalul său metabolit, THC-COOH, pot fi detectate în urină pentru câteva zile sau chiar săptămâni, în funcție de frecvență și cantitate de consum.

Este important de știut că testele nu pot determina momentul exact al consumului, ci doar indica prezența canabinoizilor într-un anumit interval de timp.

Tabel de Amenzi – Încălcări legat de consumul de Droguri

În cazul unui control de poliție, consecințe pentru conducătorii auto care consumă cannabis pot fi semnificative. Găsiți mai jos un tabelul de amenzi ce  include sancțiuni precum amenzi, puncte de penalizare și interdicții de conducere, în funcție de gravitate încălcării.

Tabel de amenzi

Conducerea sub influența drogurilor 

… prima dată 500 € 2 p, 1 lună 

… a doua oară 1.000 € 2 p, 3 luni 

… a treia oară 1.500 € 2 p, 3 luni 

În cazul în care nu puteți conduce vehiculul în siguranță sub influența substanțelor care provoacă euforie/ebrietate în trafic* 

Amendă sau închisoare până la 1 an

Interdicție de conducere până la 6 luni sau suspendarea permisului de conducere 

Punerea în pericol a circulației rutiere 

Amendă sau închisoare până la 5 ani

Interdicție de conducere până la 6 luni sau suspendarea permisului de conducere. 

În lumina informațiilor prezentate, este esențial să conștientizăm impactul pe care consumul de cannabis îl poate avea asupra sănătății fizice și psihice, precum și consecințele legale. Ionuț a ajuns la mine în MPU. Alții însă pot termina și mai grav. De fiecare dintre noi depinde alegerea pe care o facem. 

Related Posts

Lasă un răspuns