„A venit și ziua cea mare” și-a zis Igor acum câțiva ani. „Mâine plec în Germania, unde voi munci și voi avea de toate.” Acest gând îl poate avea nu doar Igor, ci și mulți alți oameni care pleacă din Republica Moldova pentru un trai mai bun, doar că, fără a se interesa de legile din țara unde urmează să se stabilească, în cazul dat – Germania!
Revenim la Igor. Bărbatul a venit aici la începutul lui 2015, la un prieten care și el lucra, de mult timp, la o firmă de transport. Avea colegi mulți atât români cât și moldoveni. Dispecerul era și el român. Igor lucra de la ora 6.00 până la ora 19.00. O muncă grea și stresantă. Livra zilnic pachete, care trebuiau expediate la timp. Mai trebuia să și respecte legile de circulație. Iar el avea probleme cu viteza! Și cu limba germană. Ca și mulți alții, de altfel!
Auzise de la colegi că ar trebui să-și preschimbe permisul, iar pentru asta că ar trebui să meargă la o școală de șoferi, să se intereseze care e procedura. La întrebarea: „Dar voi v-ați schimbat permisele?” colegii îi răspundeau că ei nu le-au schimbat, că conduc de atâta timp, că au fost controlați de poliție și că aceasta nu le-a spus nimic. Ei aveau permise românești, pe care le-au preschimbat în România, înainte de a veni aici. O Doamne, cum se înșelau ei!! Erau siguri că nu încalcă legea și că au voie să conducă, pe când ar fi trebuit să le preschimbe și ei, ca și el.
Igor a înțeles acum că el cu permis făcut în Republica Moldova nu are voie să conducă decât șase luni, asta dacă dorește să muncească în continuare în Germania. Așa că într-o zi, după serviciu, s-a dus la o școală de șoferi din vecinătate ca să întrebe ce trebuie să facă. Neînțelegând prea bine limba, a plecat acasă cu o hârtie, pe care secretara școlii îi scrise pașii ce trebuiesc urmați pentru preschimbarea permisului.
Într-o seară l-a rugat pe un coleg să-i traducă cele scrise acolo. Aflând care este procedura, i s-a părut complicat și mai ales costisitor. A hotărât să riște, conducând în continuare așa, că doar nu-l va opri poliția tocmai pe el. S-a consolat și mai mult cu ideea, că și ceilalți colegi fac la fel. A mai citit și pe facebook, de unde a aflat că „nu este important să-l preschimbi”, „că nu-i asa de grav dacă te prinde poliția”, „ți se mai dă o șansă”, „ești avertizat și trimis la școala auto”. Asa că s-a gândit Igor, „mai aștept să adun bani destui.”
Zis și făcut. A lucrat în continuare la firma de pachete și timp de doi ani, nu a fost oprit nici o dată de poliție. Gândul că îi musai să se ocupe de permis a trecut în uitare. Până în ziua când, grăbit fiind a luat un blitz. Era în apropierea unei școli. L-a costat scump neatenția!!
În următoarele săptămâni a primit acasă o scrisoare ca să prezinte la poliție. Așa a început calvarul. La poliție a trebuit să dea declarație. Poliția a mers la serviciu și i-a verificat actele. Și acum surpriză!!! Au constatat că el a condus de 379 de ori fără dreptul de a conduce pe teritoriul Germaniei.
Ce a urmat? Igor a pierdut locul de muncă. A primit următoarea scrisoare acasă (poză), printre multe altele care au mai urmat. Scrisori de la biroul de permise, de la tribunal, scrisori cu amenzi enorme.
Așa a ajuns Igor la mine, să-l ajut să susțină testul MPU, test pe care între timp, l-a reușit din prima și acum poate să se înscrie la o școală să dea examenele pentru prescrierea permisului.
Cheltuielile de până acum? Peste 5000€ și încă nu e tot. Urmează cele pentru școala de șoferi – aproximativ 1000€ dacă ia din prima!
Legi în vigoare:
§29 din FeV prevede preschimbare permisului – 6 luni are dreptul de a conduce pe teritoriul Germaniei de la data stabilirii aici.
§31 din FeV spune cum trebuie preschimbat – fără a fi obligat să faci școlarizare la școală de șoferi – se cere numai examenele: teoretic și practic.
Cel teoretic se poate face în limba română – cel practic în limba germană.
În cazul în care nu vă descurcați cu limba germană noi vă putem ajuta cu cursurile online – manualul cu legislația în limba română; ore de teorie în limba română; orele practice și examenul practic în ambele limbi.