Noua clasificare a claselor de vehicule valabilă în Uniunea Europeană!

de | oct. 18, 2020 | Permis auto, Test MPU | 3 comentarii

Așa cum am promis, în următoarele zile vă voi informa cu legi deja în vigoare sau care vor intra in vigoare de la 01.01.21 sau în curănd.Bine de știut, Clasificarea claselor de vehicule CE, deci pentru întreaga Uniune Europeană!
Cu ajutorul claselor de vehicule CE, omologarea sau participarea vehiculelor individuale pe șosea este reglementată mai precis.
Această clasificare a vehiculelor se întoarce la Directiva CE 70/156 / CEE și, astfel, la începuturile Comunității Europene.

 • Mai presus de toate, este important pentru producători, astfel încât să primească și omologarea de tip pentru vehiculul fabricat.
 • Clasificarea Clasa de tip, pe de altă parte, este esențială pentru asigurarea vehiculului. În fiecare an, Asociația industriei germane de asigurări (GDV) înregistrează ce tipuri de vehicule suferă anumite daune și cât de des necesită reparații. Prin urmare, este vorba de evaluarea cât de susceptibile sunt unele tipuri de vehicule la avarie. Acestea sunt apoi alocate unei clase de tip și acest lucru la rândul său afectează prima de asigurare.

Să rezumăm din nou diferențele conceptuale:

 • Tipul vehiculului (Fahrzeugtyp), descrie un anumit model de mașină și se referă la producătorul / marca, seria sau modelul din serie.
 • Clasa de tip (Typklasse), Se referă la susceptibilitatea anumitor tipuri de vehicule la avarie și, prin urmare, este relevantă pentru asigurare.
 • Clasa de vehicule CE (EG-Fahrzeugklasse), definește compoziția tipurilor de vehicule cu precizie, astfel încât să poată fi atribuite și unor dispoziții și reglementări legale specifice (tipul de construcție și scopul vehiculului).

Clasele respective de vehicule pot fi subdivizate în continuare în subcategorii (de exemplu, M1): Adesea, clasificarea depinde și de masa totală permisă, de numărul de osii sau roți sau de alți factori. De exemplu, tractoarele grele trebuie să fie construite astfel încât să nu depășească viteza maximă prescrisă. Directiva CE privind clasa de vehicule definește apoi mai detaliat la ce tractoare se aplică.

Clasificarea claselor de vehicule Directiva CE (EG-Fahr­zeug­klas­sen):

Categoria L

Mopede şi motociclete, vehicule pentru toate tipurile de teren (ATV-uri sau quaduri) şi alte vehicule mici cu 3 sau 4 roţi.

Categoria L este subdivizată în 2 subcategorii: motociclete cu şi fără ataş. De asemenea, pentru mopede există o categorie specială cu 3 roţi, echipate cu motoare cu o capacitate cilindrică inferioară şi care pot atinge o viteză maximă mai mică decât autovehiculele cu trei roţi.
(leichte Kraft­fahr­zeuge mit 2, 3 oder vier Rä­dern, z. B. Mo­ped, Mo­tor­rad, Quad).

Categoria M

Vehicule cu cel puţin 4 roţi destinate transportului de pasageri – în special, autoturisme.
(Kfz zum Zweck der Per­sonen­beför­der­ung, z. B.: Pkw, Wohn­mo­bil, Bus (min­des­tens 4 Rä­der).

Categoria N

Vehicule destinate transportului de mărfuri, clasificate după mărime, în special, camioane şi furgonete.
(Kfz zur Gü­ter­be­för­der­ung, z. B.: Lkw, Liefer­wa­gen).

Categoria O

Remorci şi semi-remorci. ((Sattel-)An­häng­er)

Categoria R

Remorcă R pentru utilizare în agricultură și silvicultură. (An­häng­er für die Nut­zung in der Land- und Forst­wirt­schaft).

Categoria S

Mașini tractate pentru agricultură și silvicultură. (Gezo­gene Maschi­nen für die Land- und Forst­wirt­schaft).

Categoria T

Tractoare T pentru agricultură și silvicultură, de ex. B. Tractor. (Zug­maschi­nen für die Land- und Forst­wirt­schaft, z. B. Trak­tor).

Categoria C

Tractoare pentru agricultură și silvicultură pe omizi, de ex. B. Excavator.
(Zug­maschi­nen der Land- und Forst­wirt­schaft auf Gleis­ket­ten, z. B. Bagger).

Dacă acest articol va fost de folos, vă rog să mă ajutați să facem aceste informații utile cât mai multora români, prin distribuire.
Cu cât suntem mai bine informați, cu atât vom avea, aici în Germania, o viață mai bună. Și cine nu își dorește o viață bună pentru el și familia lui?
Te rog DISTRIBUIE. Mulțumesc.

Cu mult drag
Viorica Robina instructor auto român în Germania și consilier MPU

3 Comentarii

 1. Bună ziua!

  Doamna Robina, vă mulțumesc și vă respect pt. tot sprijinul oferit comunității românești și nu numai, dar vă rog să nu tolerați postări precum cea de mai sus (amelia), pt. că v-ar strica prestigiul și buna imagine pe care o aveți. Sănătate și succes în continuare!

  Răspuns
 2. Vreau aceste 10 formulare traduse în Romina cum sa la descarc nu găsesc va rog frumos ajutor

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest