Permis auto

Ce trebuie să știi despre cumpărarea, înmatricularea și asigurarea unei mașini în Germania!

Un subiect destul de des discutat între șoferi este cel legat de vânzare/cumpărare, precum și de înmatriculare și asigurare – ce fel de acte necesită, care sunt instituțiile abilitate la care trebuie să te adresezi, câte tipuri de asigurări există și multe altele. Să le luăm pe rând.

Înmatricularea vehiculului. Dacă ai emigrat în Germania acum șase luni și deții propriul autovehicul cu care ai venit din țară, atunci trebuie să știi că ești obligat, conform legii, să-l înmatriculezi. Același lucru este valabil și în situația când te muți cu traiul dintr-un oraș al altul al Germaniei. Pentru aceasta trebuie să mergi la biroul local pentru înmatriculări auto (KFZ-Zulassungsstelle) cu următoarele acte:

– Cartea mașinii (Fahrzeugbrief/ Zulassungsbescheinigung Teil 2),

– Numărul electronic de asigurare (eVB-Nummer),

– Actul de identitate,

– Dovada domiciliului în Germania (Meldebescheinigung).

Alte acte suplimentare pentru înmatricularea unui vehicul ar putea fi:

  • Contractul de vânzare-cumpărare,
  • Certificatul de conformitate COC, care conține datele necesare înmatriculării.

Asigurarea auto. Este, de regulă, scumpă și se calculează în dependență de mai mulți factori:
-vârsta șoferului,
-modelul mașinii (fiecare vehicul are o clasă de risc diferită, calculată în funcție de accidentele produse de vehiculul deținut),
-anul fabricării,
-puterea motorului,
-regiunea unde locuiești (fiecare land din Germania are o clasă diferită de risc) și desigur, de SF-Klasse (Frei Schaden) – anii în care ai condus fără accidente în Germania.

Asigurarea auto se clasifică în:

  • Haftpflichtversicherung. Este asigurarea minimă pe care trebuie să o aibă orice mașină,  și care, în caz de accident, plătește dauna celuilalt conducător auto.
  • Teilkasco. Acoperă daunele produse prin incendiu, furt, furtună (catastrofe naturale), coliziune cu un animal sălbatic, spargeri de sticlă (farurile, parbrizul, luneta sunt asigurate).
  • Vollkasco. Acoperă integral toate daunele produse din culpă la propria ta mașină.

Alte tipuri de asigurări ar putea fi:

  • Schutzbrief. Presupune acoperirea serviciilor de remorcare în caz de pană sau de accident. Este o asigurare valabilă pe întreg teritoriul Germaniei, precum și în afara ei. Schutzbrief acoperă, inclusiv, cheltuielile de cazare în hotel, precum și costurile pentru biletul de tren sau avion.
  • FahrerPlus este asigurarea care plătește daunele persoanelor ce se află cu tine în mașină în momentul accidentului, salariile, precum și cheltuielile de tratament. 
  • Rabattschutz îți „protejează” SF-Klasse, în baza unei sume minime lunare, în cazul în care ai cel mult trei accidente pe an.
  • AuslandPlus este asigurarea care se ocupă de toate procedurile, inclusiv de protocolul actelor, în caz de accident în afara țării.

Reține!

– Prima rată este cea mai importantă, indiferent de tipul de asigurare. Dacă nu este plătită, nu ești asigurat!

– Dacă ești în SCHUFA (Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung – asociația care adună toată informația financiară despre toți locuitorii Germaniei), ai dreptul să faci doar asigurarea minimă obligatorie (Haftpflichtversicherung) și s-ar putea să fii nevoit să achiți un avans.

– Polița de asigurare se încheie pe durata unui an. Dacă contractul nu este reziliat cu o lună de zile înainte de expirare, acesta se prelungește automat.

Dacă asigurarea obligatorie de răspundere civilă expiră atunci vehiculul nu mai poate fi folosit în circulația rutieră și trebuie radiat la oficiul de înmatriculare.

Vânzarea și cumpărarea unui autoturism în Germania. Dacă-ți vinzi mașina,odată cu semnarea contractului, trebuie să predai actele mașinii și să primești suma de bani stipulată în contract. În calitate de fost proprietar reții numărul de înmatriculare al mașinii cu scopul radierii mașinii (Abmeldung)! Din momentul în care cumpărătorul a plătit, de datoria ta în calitate de vânzător este să:

– predai noului proprietar vehiculul propriu-zis, certificatul și cartea vehiculului, sau permisiunea de exploatare, în schimbul unei confirmări de primire,

– comunici imediat Oficiului de înmatriculare care este numele și adresa cumpărătorului.

Dacă ești tu cumpărătorul, trebuie să ții cont dacă mașina are sau nu inspecția tehnică periodică! Răspunzător de starea de securitate în circulație a unui vehicul înmatriculat este atât șoferul, cât și proprietarul mașinii.

Dacă ai cumpărat un vehicul înmatriculat trebuie să:

– prezinți la oficiul de înmatriculare o dovadă de asigurare,

– dispui imediat trecerea automobilului pe numele tău.

Când dorești să conduci un vehicul care necesită înmatriculare, trebuie să ai la tine: 

– Certificatul de înmatriculare Partea 1(talonul),

– Permisul de conducere.

În următorul articol voi desfășura mai detaliat în ce constă înmatricularea mașinilor noi și a celor uzate.  

10 thoughts on “Ce trebuie să știi despre cumpărarea, înmatricularea și asigurarea unei mașini în Germania!

  1. Buna seara as vrea sa inmatrculez masina

  2. Oleg spune:

    Buna ziua! Am asa o intrebare: detin auto cu numere germane. La 1 mai 2020 ma scot de la evidenta din Germania. Contractul de asigurare a masinii expira in Septembrie 2020 si taxa de drum este achitata pina in Septembrie. Am dreptul sa circul cu aceasta masina cu numere germane si in Romania sau Republica Moldova cu permis german pina in Septembrie, cind expira asigurarea, chiar daca nu am domiciliu in Germania?

  3. Vasiu Ruben spune:

    Buna daca am pierdut hartia de la tuv pot înmatricula o mașină fara ea daca are tuv valabil? Multumesc

  4. Costin Lotaru spune:

    Buna ziua,

    O rugaminte,ce acte/documente necesare la biroul de asigurari Auto si pentru a incheia o asigurare auto?!

  5. Razvan spune:

    Buna eu am venit cu mașina din Germania și este înmatriculată acolo și aș vrea să o înmatriculez aicea. Mașina e pe numele meu și nu am radiato . Întrebarea e trebuie sa merg in germania sa o radiez sau se radiază aicea automat daca vreau sa o înmatriculez in Romania . Mulțumesc

  6. Catalina spune:

    Salut, dacă nu am actul de la TUV , l-am pierdut cum să il reintorc?

  7. Samuel pavel spune:

    Salut vreau să înscriu si eu o masina pe numele meu se poate
    .

  8. ioan spune:

    buna, am o masina in germania pe care vreau sa o radiez si cu aceleasi numere as vrea sa le pun pe alta masina pe care vreau so cumpar. cum trebuie sa procedez. mulumesc.

  9. Andrei spune:

    Pot vinde mașina personală cu numere de România in Germania ? Multumesc

    1. Daniela Juganaru | VIORICA ROBINA Team spune:

      Da. Vânzarea se poate face, dar nu vindeți mașina cu tot cu numere de înmatriculare.

Lasă un răspuns