Pași de făcut când închideți o firmă (Gewerbe abmelden)

de | nov. 25, 2019 | Ajutor integrare, Comunitatea independenta | 3 comentarii

În timp ce sute de mii de companii sunt înregistrare anual în Germania, în baza § 14 din Regulamentul comerțului, altele se închid. Numai anul trecut 636.159 de întreprinderi și-au încetat activitatea. Și dacă motivele sistării activității unei companii, pot fi dintre cele mai variate, atunci procedura de sistare este reglementată în mod uniform. Cât de grea este procedura și de ce aspecte trebuie să țineți cont atunci când vreți să vă închideți firma, în germană „Gewerbe abmelden”, citiți în articolul de mai jos.

Vreau să încep cu ceea că nu este o procedură complicată, precum se speculează, dacă țineți cont de anumite lucruri.  Închiderea unei firme/afaceri nu este necesară numai dacă planificați să încetați complet activitatea antreprenorială, dar și dacă vă mutați sediul companiei, deoarece o reînregistrare Ummeldung nu există formal. În schimb, vă anulați comerțul la biroul responsabil anterior și apoi efectuați o nouă înregistrare Neuanmeldung în noua locație.

Autoritatea competentă – Zuständige behörde. Procedura se face la Biroul Comercial al orașului sau municipalității unde se află înscrisă compania. În unele state federale, Ordnungsämter (Birourile de ordine publică), Finanzämter (Birourile fiscale) sau Handelskammern (camerele de comerț) sunt, de asemenea, responsabile de acest lucru.

Documente obligatorii – Erforderliche Unterlagen. Actele care trebuiesc depuse biroului competent pentru sistarea activității comerțului pot varia de la autoritate la alta. În unele birouri, trebuie să completați un formular, în altele este posibil să vă dezabonați formal. De regulă, este nevoie de următoarele acte care trebuiesc trimise spre anulare sau aduse personal.

 • Cartea de identitate sau pașaportul – Personalausweis oder Reisepass,
 • Confirmarea înregistrării curente – aktuelle Meldebestätigung
 • Licența de afacere – Gewerbeschein

În plus, pot fi solicitate și alte documente, ca de exemplu, copia extrasului din registrul comerțului, al cooperativei sau al asociațiilor. Pentru siguranța dvs., ar trebui să verificați mai întâi site-ul agenției.

Termeni – Fristen. Toate modificările care afectează o activitate antreprenorială trebuie, în conformitate cu reglementările comerciale, să fie raportate imediat organului responsabil. Acest lucru este valabil și pentru anularea înregistrării companiei. Asta înseamnă că vă puteți anula comerțul în orice moment, în orice zi a anului. De asemenea, puteți înregistra anularea la o dată dorită în viitor, sau retroactiv. Important: nu aveți voie să vă operați afacerea, încă de la data la care v-ați înscris. Dacă nu este posibil pentru dumneavoastră personal să vă ocupați de anulare, puteți emite o autorizație scrisă, astfel încât o terță persoană să poată prezenta documentele necesare în numele dumneavoastră.

Anulați afacerea- offline sau online? Procedura nu este reglementată uniform la nivel național, prin urmare, trebuie să informați autoritatea competentă în prealabil cu privire la toate formalitățile. Apropo, unele autorități cer o apariție personală, altele se mulțumesc cu un răspuns prin poștă, în timp ce o a treia categorie oferă varianta formularului online.  

Costul înregistrării sau anulării unei întreprinderi. Din nou, nu există un preț uniform. În unele situații, vă puteți încheia activitatea comerțului gratuit, în timp ce alte birouri percep o taxă de două cifre. Suma variază considerabil de la un loc la altul și este reglementată de statutul taxelor municipale. Taxa poate fi plătită imediat, dar și transferată prin factură.

Este anularea întreprinderilor mici un caz special? O întreprindere mică, așa numita Kleingewerbe, în Germania este cea care generează doar un profit mic. Dacă vă înregistrați pentru o întreprindere mică, beneficiați de câteva simplificări legate de impozite. Dacă doriți să anulați activitatea unei întreprinderi mici, se aplică exact aceleași reguli ca pentru anularea unei tranzacții „normale”. Indiferent dacă aveți o întreprindere mică Kleingewerbe, o meserie auxiliară Nebengewerbe sau mini-tranzacții Mini-Gewerbe, procedura de anulare respectă întotdeauna procesul normal de anulare – Gewerbeabmeldung.  

Înștiințarea altor birouri – Ämter. Dacă v-ați deconectat, nu este necesar să informați alte autorități, deoarece autoritatea competentă transmite anularea altor organe competente, cum ar fi biroul fiscal Finanzamt, camera profesională sau asociația profesională die Berufskammer oder Berufsgenossenschaft, camera de comerț și industrie Industrie- und Handelskammer sau camera de comerț Handwerkskammer.

Ceea ce nu se întâmplă automat prin înregistrarea întreprinderii. Dacă comerțul dumneavoastră a fost înregistrat în registrul comerțului sau al cooperativei Handels- oder Genossenschaftsregister, trebuie să solicitați ștergerea din registru printr-un notar separat.

Anularea comerțului Gewerbe abmelden sau Punerea afacerii în repaus  Gewerbe ruhend stellen. Nu întotdeauna o anulare a afacerii este cel mai bun pas, dacă doriți să vă opriți activitatea antreprenorială. Dacă nu puteți exclude relansarea afacerii dvs. în viitor, gândiți-vă la un repaos pentru afacere, deoarece o anulare a afacerii este irevocabilă. În această perioadă de repaos, sunteți scutit de toate taxele legate de comerțul dvs. Pentru asta trebuie să anunțați biroul fiscal Finanzamt, fondul de asigurări de sănătate Krankenkasse, camera competentă zuständigen Kammer  și, dacă este cazul, asociația de asigurări de răspundere civilă Berufsgenossenschaft a angajatorului, că operațiunile comerciale active sunt suspendate.

Pași suplimentari necesari pentru anularea afacerii. Dacă vă anulați comerțul din cauza încetării operațiunilor, vi se cere să transmiteți un raport anual final Jahresabschluss și declarații fiscale finale Steuererklärungen în care determinați și remiteți pierderea sau pierderea Aufgabegewinn oder -verlust, către organul fiscal Finanzamt.

În plus, numeroase contracte trebuie reziliate, de exemplu:

 • leasing Mietverträge
 • Contracte cu furnizori de energie Verträge mit Energielieferanten,
 • Asigurare (răspundere publică, asigurare de accidente) Versicherungen (Betriebshaftpflicht, Unfallversicherung),
 • Contracte de telefonie și internet Telefon – und Internetverträge,
 • Contracte cu clienții și furnizorii Kunden – und Lieferantenverträge,
 • contracte de publicitate Werbeverträge,
 • conturi Konten,
 • împuterniciri Vollmachten

Țineți cont, pentru multe rezilieri, trebuie respectate diferite termene. Prin urmare, planificați-vă suficient timp pentru a organiza totul și a executa actul formal de anulare.

Vă rugăm să rețineți că acest articol este doar o recomandare!

 

3 Comentarii

 1. Se pot inchide Gewerbele online?
  Dacă da, cum se procedează?
  Mulțumesc

  Răspuns
 2. Cum pot afla dacă o firma are datori și cum sau cât durează închiderea uni GmbH in Berlin Va mulțumesc !

  Răspuns
 3. Buna seara.Am si eu o intrebare am gewerbe si vreau sa il pun in repaus ca vreau sa ma angajez se poate? Si cum se procedeaza.va multumesc

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest