Blocat într-un ambuteiaj care durează de ceva timp. Cald afară, năduf în mașină. Vreți să ieșiți. Întrebarea este – se permite oare? Ne-am propus să discutăm acest subiect extrem de util pentru șoferii care circulă pe drumurile din Germania, într-un articol mai amplu! Respectiv, răspunsul detalia la această întrebare l-am găsit la ADAC.
Coborârea din mașină pe autostradă este interzisă. Există excepții.
Chiar dacă staționați pentru o perioadă lungă de timp este interzis să coborâți. În conformitate cu Legea privind circulația rutieră (§ 18 alin. 9 teza 1), nu este permisă coborârea din mașină pe autostradă – cu excepția cazului în care se dorește asigurarea locului accidentului. De obicei, poliția este îngăduitoare în timpul unor întreruperi mai lungi, cum ar fi o închidere completă, dacă cineva se simte rău în vehicul sau are stări de vomă. Dar chiar și atunci, nu se permit plimbări lungi pe autostradă, ci se cere prezența în imediata apropiere de vehicul!
Formarea unei benzi de urgență.
Ceea ce, din păcate, încă nu funcționează în practică este formarea unei benzi de urgență imediat ce apare un ambuteiaj, adică atunci când traficul este deja oprit. Banda de urgență este întotdeauna formată între banda din stânga și celelalte benzi de circulație. Amenzile pentru șoferii care nu respectă regulile au fost majorate drastic, ajungând între 200 și 320 de euro.
Depășirea pe dreapta în ambuteiaje. Când este permisă?
Depășirea pe dreapta este permisă numai atunci când traficul este staționar pe banda din stânga sau când se circulă cu o viteză maximă de 60 km/h. Atunci când traficul este staționar, depășirea este permisă pe dreapta cu o viteză maximă de 20 km/h. În cazul în care traficul se desfășoară pe banda din stânga, este permisă depășirea pe partea dreaptă cu o viteză diferențială de maximum 20 km/h. Prin urmare, vehiculele de pe banda din dreapta pot circula cu o viteză maximă de 80 km/h. Cei care nu se conformează riscă o amendă consistentă de 100 de euro și un punct.
Inversarea și întoarcerea nu sunt permise. Cu o singură excepție.
Întoarcerea în marșarier sau întoarcerea în U pe autostradă este întotdeauna interzisă. Cu excepția unei situații speciale: poliția le cere șoferilor să facă acest lucru în timpul închiderilor totale prelungite, pentru a devia traficul de pe autostradă. În cazul acțiunilor independente, contravenientul riscă o amendă de până la 200 de euro, două puncte și o interdicție de conducere de o lună.
Păstrați banda de urgență liberă pentru vehiculele avariate.
Banda de urgență este rezervată vehiculelor în pană. Dacă îl folosiți în timpul unui ambuteiaj pentru a ajunge mai repede la următoarea ieșire de pe autostradă, riscați o amendă de 75 de euro și un punct. Singura excepție: în cazul în care semnele de circulație permit utilizarea benzii de urgență. De asemenea, este interzisă oprirea fără motiv pe banda de urgență.
Efectuarea apelurilor. Numai când motorul este oprit.
Următoarele reguli se aplică și în ambuteiajele din trafic: este interzis să telefonați și să tastați pe smartphone fără un sistem hands-free. Cu excepția cazului în care ați oprit motorul. Apoi puteți ridica dispozitivul. O încălcare a interdicției de utilizare a telefoanelor mobile costă o amendă între 100 și 200 de euro, aduce două puncte în Flensburg și o interdicție de conducere de o lună.
Motociclete: Nu treceți pe contrasens.
Motocicliștii nu au voie să se strecoare printre vehicule. Aceasta este o depășire ilegală pe dreapta și se pedepsește cu o amendă de 100 de euro și un punct. Cine depășește neregulamentar pe banda de urgență va primi acum o amendă de cel puțin 240 de euro și o interdicție de circulație de o lună! Depășirea pe stânga este permisă dacă există o distanță suficientă în lateral, dar, în practică, acest lucru este foarte rar posibil din cauza lipsei de spațiu.
Sursa info: www.adac.de