Test MPU

Canabisul – legal sau ilegal? Când consumul acestuia devine periculos pentru societate?

Azi dimineață citeam, ca de obicei, presa de specialitate – legi, noutăți, MPU, legislație rutieră, istorii, decizii și dau cu ochii de știrea cum că ar putea fi legalizat consumul de canabis.

O fi bună? O fi rea această decizie? Nu mă pot pronunța încă pentru că în experiența mea de consilier MPU am cunoscut situații unde oamenii s-au aflat pe ambele părți ale baricadei.

De exemplu, cazul unui fost client care lua frecvent Tramadol, pentru dureri de spate. Pentru cei care nu cunosc, Tramadol este un medicament analgezic care conține substanță activă tramadol. Această substanță aparține clasei opioidelor și este folosită pentru a trata dureri moderate până la severe. Cu toate acestea, medicamentul se cere luat cu precauție, în special atunci când este vorba de conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor. Omul făcea abuz de tramadol pentru că îl durea spatele, avea o frică de medici și diagnoze și refuza mereu vizita la medic motivând că este prea ocupa cu lucrul. A intrat în MPU, după un control de rutină, testat cu testul antidrog.

INFORMATIV! Tramadolul este prescris în principal pentru tratarea durerilor moderate sau severe, cum ar fi cele cauzate de leziuni, intervenții chirurgicale sau afecțiuni cronice dureroase. Acesta acționează asupra receptorilor opioidi din creier, modificând percepția durerii și oferind alinare. Un aspect important de luat în considerare atunci când utilizați tramadolul este impactul asupra reflexului reactivității. Medicamentul poate reduce capacitatea de a reacționa rapid la situații neprevăzute, ceea ce îl face inadecvat pentru conducătorii de vehicule sau cei care operează utilaje complexe. Prin urmare, se recomandă cu tărie evitarea administrării medicamentului în astfel de situații.

Pe de altă parte, am momentan în consiliere un tânăr care este consumator cu stagiu de tot felul de droguri, în special canabis. Știți ce mi-a zis el zilele trecute? Nu mi-a venit să cred ce-mi aud urechile. „Dna Robina, deși poate sună extrem de ciudat, sunt recunoscutor Domnului pentru că am ajuns în testul MPU. Altfel nu mă opream. Da, nu am o viață ușoară, am și niște dureri fizice iar canabisul mă ajuta să fiu bine. Sau cel puțin așa credeam eu. Acum, după aproape un an de când nu mai consum deloc droguri, am început să văd viața cu alți ochi!”

Reglementările legale cu privire la conducerea sub influența medicamentelor.

Și acum să revin la cadrul juridic. Legea din Germania, cunoscută sub denumirea de BtMG (Betäubungsmittelgesetz), reglementează utilizarea medicamentelor în contextul șofatului. În cazul medicamentelor cu potențial de afectare a capacităților de a conduce, cum ar fi benzodiazepinele (precum Lorazepam sau Diazepam) sau morfina, regulile sunt clare.

Efectele Cannabis-Legalisării

În data de 16 august 2023, Bundeskabinett (Cabinetul Federal din Germania) a aprobat un proiect de lege privind legalizarea cannabisului. Cu toate acestea, intrarea în vigoare a acestei legi este așteptată cel devreme la sfârșitul anului, deoarece necesită aprobarea Bundestagului și Bundesratului.

Principalele puncte ale acestei legi includ eliminarea canabisului din lista substanțelor interzise conform Betäubungsmittelgesetz, permisiunea de a deține până la 25 de grame de cannabis pentru persoane de 18 ani fizice sau mai mari, și posibilități pot să cultive până la trei plante de cannabis. De asemenea, se prevede înființarea de cluburi de cannabis, în care membrii pot cultiva și distribui drogul în mod colectiv.

Impactul asupra conducătorilor auto

Legalizarea cannabisului ridică întrebări cu privire la impactul asupra conducătorilor auto. În conformitate cu § 24a alineatul 2 din Straßenverkehrsgesetz (Legea Circulației Rutiere), conducerea sub influența cannabisului se sancționează dur.

La prima abatere: amendă de 500 €, 2 puncte în registrul șoferilor din Flensburg și suspendarea dreptului de a conduce pentru o lună.
La a doua abatere: amendă de 1.000 €, 2 puncte în registrul șoferilor din Flensburg și suspendarea dreptului de a conduce pentru trei luni.
Pentru abateri repetate: amendă de 1.500 €, 2 puncte în registrul șoferilor din Flensburg și suspendarea dreptului de a conduce pentru trei luni.
Ministrul Transporturilor, Volker Wissing, a anunțat intenția de stabilire a regulilor clare și limitate pentru consumul de cannabis la volan. Se discută posibilitatea stabilirii unui prag legal, asemănător cu cel al alcoolemiei. Această decizie va fi luată în urma consultării experților din domeniile medicale, juridice și al circulației rutiere, pentru a se stabili și o bază științifică pentru aceste măsuri.

Cum se vor derula lucrurile în viitor în urma aprobării acestei legi? Rămâne de văzut. Un lucru rămâne sigur și anume că fiecare șofer care va consuma canabis sau medicamente care conțin opioide, rămân în continuare responsabili de impactul acestor substanțe asupra capacităților lor de a conduce și că legea rutieră nu a anulat-o nimeni.

Related Posts

Lasă un răspuns