Dacă, vorba aia, e „să stau strâmb și să gândesc drept”, Artur Cecan e concurența mea. Bine, nu una directă, dar totuși…
Artur Cecan are propria școală auto în Chișinău și l-am cunoscut datorită unui grup de antreprenori. Faptul că împărțim același gen de activitate a făcut să avem mai multe discuții în privat. Ce-am descoperit dincolo de antreprenoriat? Un om cu o poveste interesantă ce poate deveni oricând inspirația unei zile de duminică.
„Sunt Artur Cecan, am 42 de ani și sunt din Chișinău. Am o soție minunată, Constanța și trei copii frumoși: Înțeleptul Bogdan, Viteazul David și Diamantul Teodora.
În 2005, când aveam 25 de ani absolveam AMTAP(Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice) din Chișinău, sau cum i se mai spune pe la noi, Conservatorul. Tot în acel an am pus capăt vieții mele de burlac.
Până aici totul bine și frumos…
Doar că, din postura de cap al familiei nu mă lăsa în pace întrebarea – cum îmi întrețin familia???
Angajat ca și profesor de muzică, dirijor de orchestră, profesor de fluier și nai la un liceu din Chișinău, salariul meu nu depășea 700 MDL lunar.
REALY??? Mă întreb și acum…
Am rezistat un an, pentru că în subconștientul meu suna aceeași întrebare: Ce faci mai departe? E ok ceea ce faci? Unde ajungi cu acest salariu?
Trebuie să zic că adoram copiii în orchestră. Să mobilizezi 20, 30 de copii de clasele III și IV, să-i scoți pe scenă și să cânte toți într-un ritm, într-un ansamblu în față, la o sală întreagă a fost și este o adevărată provocare, dar și un moment de revelație, plin de energia inimilor acestor copilași.
Fantastic!!!
Însă… partea financiară cântărea din ce în ce mai greu (cu toate revelațiile descrise mai sus)… Stăteam în chirie, iar banii erau din ce în ce mai puțini. Așa că după niște discuții cu conducerea liceului am ajuns la un numitor comun: mai puține ore, pentru a găsi și altceva mai bun de lucru.
Între timp, începusem să trăiesc tot mai acut perioada când majoritatea plecau din țară, pentru un trai mai decent. Absolut toți colegii mei plecaseră…
Eu însă am rămas și mi-am luat încă un job. Și uite așa, eu, Artur Cecan, dintr-o dată din om de cultură și artă am devenit… șofer de microbuz de linie. O zi activa, la liceu ca și profesor, două – ca șofer…
Faza cea mai amuzantă era că această linie de microbuz trecea exact pe lângă liceu.. Urca un părinte, apoi un elev, apoi un coleg și… Serios Artur Cecan? Sunteți și profesor și șofer?
Super!!! Dar aici apărea altă latură… Cum să iau bani de la oamenii pe care îi cunosc??? A durat acest „dualism” o jumătate de an, după care „cântarul” meu a înclinat total spre meseria de șofer (partea financiară a avut o greutate mare în această decizie).
A urmat o perioadă de tratative cu direcția liceului, de a strânge bani, pentru a mări salariul însă diferența, într-un sfârșit, avea să fie minimă.
Artur Cecan devine total șofer. Dar, niciodată nu am regretat acest fapt.
Serviciul pe linia de microbuz era ok însă ceva lipsea… lipsea posibilitate de a preda, de a fi profesor.
După o perioadă de doi ani, în anul 2007 întâlnesc o cunoștință mai veche care era instructor auto la o școală din Chișinău. Am întrebat dacă nu au un loc vacant… Și… aveau!… Inima șoptea ceva… era total necunoscut… Dar nu m-a împiedicat să dau înapoi.
După câteva săptămâni de probă Artur Cecan devine instructor auto!!! Era ceva ce se putea îmbina. Mă simțeam în apele mele, puteam preda…
Țin minte și acum c-am primit cea mai rea mașină din tot parcul auto – un Vaz 2105, însă pentru mine era o blagoslovire.
Țin minte inclusiv și prima elevă! Este ora 17.30, iar eu am prima, prima lecție… Se oprește un BMW X5( asta în 2007), coboară un băiat și o fată c-am cu fițe. Se apropie de mașina mea și întreabă în limba rusă (Что? Я на этой машине буду кататься?
Нет, я на ней не сяду!!!) Adică: Ce? Eu cu acest acest automobil mă voi PLIMBA?Nu, eu nu mă urc în mașina asta!
În acel moment în capul meu se pornea un uragan. Cum? Prima elevă și ea refuză să facă lecții cu mine? Un astfel de început de carieră este inacceptabil!
Așa că i-am zis: „Uitați-vă Natalia (așa o chema pe fată), hai să facem o înțelegere – vom face doar această oră și dacă la sfârșitul lecției părerea dvs rămâne la fel, vă întorc banii și oricum nu pierdeți nimic! Și mai este o zicală: E greu la învățătură, dar va fi ușor la război!
Ora s-a finalizat și au urmat altele. Natalia le-a făcut pe toate cu mine și, într-un final, a obținut permisul de conducere. Din prima!
A fost ușor? Nu! … A fost diferit!
A fost mai mult o auto-educare, un fel de îmbinare a pedagogiei cu „șoferia”…
Un lucru important: în societate era “betonat” conceptul că nu poți obține permisul fără a da “mită”. Regretabil că la unii și acum există acest concept… Știu cazuri când permisul de conducere era adus drept „cadou” la zile de naștere… Am fost mereu împotriva acestor feluri de „cadouri”! A fost uneori dificil, dar necătând la aceasta continuam să dovedesc că e posibil să obții permisul și fără mită. Anume acest moment, acest “țel ” interior a făcut în așa fel ca să-mi fac o mulțime de prieteni din elevii mei.
Și anume acești elevi mai târziu m-au ajutat să deschid școala auto Artur Cecan!
Viorica, tu m-ai cunoscut datorită grupului de mentorat din care facem ambii parte, adunați de Lorand. Ce ține de Lorand, cu certitudine cuvintele scrise de mine nu vor cuprinde sentimentul de recunoștință pentru el. Cineva zicea: Omul este rezultatul liderilor pe care ia cunoscut. Lorand Soares Ssasz este unul din liderii care m-au format pe mine. Pe lângă cărțile citite, Lorand este cel care a influențat direct dezvoltarea mea și a afacerii mele. Știu că am mult de învățat, de corectat însă știu și sunt convins că alături de el, de echipa lui, de oamenii pe care i-am cunoscut în Mastermindul făcut cu el voi ajunge la un alt nivel de managment în afaceri. Cu siguranță timpul va „încrusta” în mintea oamenilor cu cuvinte de aur numele său pentru dăruirea sa.
Mulțumesc Lorand.
Viorica sunt recunoscător Universului, că datorită acestui grup minunat „Exclusiv Mastermind by Upriserz” în frunte cu căpitanul nostru @Lorand Soares Szasz te-am cunoscut și pe tine, iar azi povestea mea va deveni cunoscută în rândul diasporei din Germania.”
Felicitări Artur pentru acest succes al tău. Sunt sigură că vor urma proiecte în comun, că vom face cross marketing, că prin ideile noastre îi vom ajuta pe toți cei care au nevoie de îndrumare. Pentru cei din Chișinău, dar și din întreaga țară, mai multe detalii despre școala lui Artur Cecan pot afla dacă intră pe acest link: https://www.facebook.com/ScoalaautoArturCecan
Totodată, țin să anunț că în curând vom organiza și un live la care vom participa ambii și vom răspunde la întrebările voastre.
Redactat de Daniela Juganaru