Articol actualizat, 14.03.2020, ora 5:57
„Coronavirus” este cuvântul care stă pe buzele fiecărui cetățean responsabil al acestei planete. Ce este Coronavirus Sars-CoV-2 și boala pulmonară Covid-19? Ce se știe despre simptome, timp de incubație și protecție până acum? O privire de ansamblu.
Cum a apărut noul virus? De fapt, virușii Corona nu sunt noi. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), ei au fost identificați pentru prima dată la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut și au fost numiți astfel pentru că sunt înconjurați de structuri zimțate, care seamănă cu o coroană.
Simptomele bolii induse de Coronavirus Covid-19 seamănă cu pneumonia și poate infecta atât oameni cât și diverse animale. Virusul „este mascat” sub diferite forme – de la răcelile inofensive până la boli potențial fatale, cum ar fi Mers (Orientul Mijlociu Respirator Syndrome) și Sars (Severa Respiratorie Acută severă). După cum scrie RKI, bolile de tip Coronavirus precum Mers și Sars au fost mai puțin transmisibile decât gripa în trecut, dar au dus la focare majore. Noul tip de virus coronă care a izbucnit în China se numește oficial Sars-CoV-2.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) simptomele tipice pentru Covid-19 sunt: febră ridicată, tuse uscată, oboseală, respirație sacadată, dureri în gât, dureri musculare, dureri în articulații, frisoane, greață sau vomă, nas înfundat, diaree.
Cum se transmite Sars-CoV-2 Coronavirus? Coronavirusul Sars-CoV-2 pare să fi fost transmis de la un animal la un om în incinta unei piețe. Dar virusul corona poate fi transmis și de la persoană la persoană, așa cum s-a demonstrat în ultimele săptămâni. Modul exact de transmitere încă nu a fost depistat, potrivit RKI. Cu toate acestea, virusurile corona sunt, de obicei, transmise prin infecție cu picături sau frotiu. Există inclusiv și cazuri în care oamenii s-au infectat de la alți oameni care aparent nu prezentau simptome.
Sars-CoV-2: Care sunt simptomele bolii pulmonare Covid-19? În timp ce corona virusurile obișnuite au, de obicei, simptome ale unei răceli ușoare cu tuse și nas curgător, anumite tipuri de corona virusuri pot provoca infecții grave la nivel de tract respirator și pneumonie. După cum raportează RKI, noul coronavirus Sars-CoV-2 pare să provoace un curs mai sever al bolii. Conform informațiilor, pacienții care au avut deja boli suficient de grave sau au fost înaintați în vârstă au murit anterior de noul virus corona.
Lista simptomelor tipice pentru Coronavirus Sars-CoV-2 și boala Covid-19 se bazează pe 55.924 de cazuri de Covid-19 confirmate de laborator, care au fost studiate până la 20 februarie 2020. Majoritatea pacienților s-au plâns de febră (87,9 la sută) și aproximativ două treimi de tuse uscată (67,7 la sută), doar aproximativ o treime din pacienții cu Covid-19 au suferit de oboseală (38,1 la sută) sau ejectare (33,4 la sută), 18,6 la sută dintre pacienții examinați s-au plâns de respirație dificilă, de dureri în gât alți 13,9 la sută, dureri musculare sau articulare au raportat 14,8 la sută dintre pacienți, frisoane 11,4 la sută dintre cei afectați, greață 5,0 la sută, congestie nazală 4,8 la sută, diaree 3,7 la sută, tuse de sânge 0,9 la sută.
Pe cine afectează, cu precădere, boala Covid-19? Cursul bolii cu coronavirus depinde de vârsta pacientului, dar și de alte boli asociate de care suferă. Până acum, cursurile și complicațiile mai grave au fost observate cu precădere la persoanele în vârstă. OMS raportează „persoane de peste 60 de ani”. Conform OMS, următoarele boli anterioare pot duce, de asemenea, la un curs mai grav de Covid-19: hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii cronice, cancer. Cursul de Covid-19 este mai ușor suportat la persoanele mai tinere și sănătoase. Infecțiile au fost până în prezent rare la copii și adolescenți. OMS a listat doar 2,4 la sută dintre copiii cu vârsta sub 19 ani dintre 55.524 de cazuri confirmate de laborator care au fost examinate. Dintre acești copii și adolescenți, 2,5% au avut o boală „gravă”, 0,2 la sută au fost clasificați ca fiind „critici”.
Pe toate categoriile de vârstă, aproximativ optzeci la sută dintre pacienții a căror boală Covid-19 a fost confirmată în laborator au o boală „ușoară până la moderată”, potrivit OMS. 13,8 la sută au o boală „gravă”, 6,1 la sută sunt „critice”.
Cât de contagios este noul coronavirus Sars-CoV-2? Gradul de contagiere nu a fost evaluat cu exactitate. Cercetătorii chinezi presupun că o persoană bolnavă poate infectează în medie între 1,4 și 2,5 persoane – similar cu Sars. Cu toate acestea, rata de transmisie depinde de un număr mare de factori.
Cum te poți proteja de infectarea cu coronavirusul Sars-CoV-2? Deoarece coronavirusurile sunt transmise prin infecție cu picături sau frotiu, Institutul Robert Koch recomandă următoarele măsuri împotriva infecției cu coronavirusul Sars-CoV-2 igienă bună a mâinilor
reguli de etichetă pentru tuse și strănut
distanța față de bolnav și posibilul bolnav de aprox. un metru.
Cu toate acestea, având în vedere valul de gripă curent, aceste măsuri nu sunt utilizate numai pentru a preveni coronavirusul, ci și pentru a preveni gripa cu care coronavirusul Sars-CoV-2 are multe în comun.
Sunt măștile de protecție eficiente împotriva coronavirusului Sars-CoV-2? Oameni care poartă măști de protecție pot fi văzuți pe străzi mult mai des decât înainte, „În multe farmacii din țară există o cerere din ce în ce mai mare pentru măști”, a declarat Ursula Sellerberg de la Asociația Federală a Asociațiilor Farmaciștilor din Germania. Însă, potrivit dnei Sellerberg, măștile respiratorii ajută doar „într-o măsură limitată” împotriva infecției cu virusul corona. Igiena corectă a mâinilor este mult mai importantă.
Coronavirus Sars-CoV-2: Cât timp durează perioada de incubație? Institutul Robert Koch și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) presupune că perioada de incubație pentru coronavirusul Sars-CoV-2 este de până la 14 zile.
Există un vaccin împotriva coronavirusului Sars-CoV-2? Conform RKI, se înregistrează progrese în dezvoltarea vaccinurilor împotriva coronavirusurilor. Vaccinurile MERS-CoV, în special, sunt testate în prezent în studii clinice. Cu toate acestea, elenu sunt încă disponibile publicului larg. Conform rapoartelor mass-media, un prim candidat la vaccin va fi testat într-un studiu clinic din China la sfârșitul lunii aprilie 2020. Conform RKI, „în prezent nu este încă estimat” când va fi disponibil un vaccin împotriva Sars-CoV-2.
Când diagnostică medicul „Coronavirus Sars-CoV-2” sau „Covid-19”? Institutul Robert Koch a publicat o definiție a cazului pe care medicii o pot folosi pentru a determina care pacienți ar trebui să facă un test de laborator pentru noul virus corona. Până în prezent, acest lucru a fost în special în cazul persoanelor care au avut contact cu un caz confirmat și care au probleme respiratorii sau pentru persoanele cu probleme respiratorii care au fost anterior într-o zonă de risc. Dacă se găsește virusul corona, acesta trebuie raportat departamentului de sănătate.
Ce înseamnă „Urgența pentru sănătate în domeniul internațional”, pe care OMS a proclamat-o? La 30 ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a proclamat „urgența internațională pentru sănătate”. Există acum o serie de recomandări pentru reținerea și combaterea bolii – nu există consecințe pentru Germania, deoarece recomandările OMS au fost deja îndeplinite raportează RKI. Până în prezent, Sars-CoV-2 nu este o pandemie. (actualizare 03.03.2020)
Virusul Sars-CoV-2 Corona: Când și unde a apărut pentru prima dată? La sfârșitul lunii decembrie 2019, biroul de țară al Organizației Mondiale a Sănătății din China a primit știri despre acumularea de pneumonii cu o cauză necunoscută în orașul Wuhan, care are o populație de 11 milioane. Un nou coronavirus a fost identificat ca fiind cauza bolii la data de 7 ianuarie 2020. La 20 ianuarie 2020, autoritățile chineze au confirmat mai multe infectări de la persoană la persoană, precum și aproximativ o duzină de cazuri de boală în rândul personalului medical.
Oficiul Federal recomandă o listă de produse alimentare pentru situații de urgență: zece zile fără cumpărături – aceasta este cât timp trebuie să rezistați în caz de dezastru, scrie autoritatea. Și întocmește o listă de urgență.
Tradus din sursa.
https://www.fr.de/wissen/symptome-coronavirus-sars-cov-2-covid-19-schutz-inkubationszeit-bisher-bekannt-13502988.html