Permis auto

DESPRE DISTANȚĂ (ABSTAND) DIN LEGISLAȚIA RUTIERĂ GERMANĂ

Multe accidente de circulație ar putea fi prevenite dacă s-ar păstra o distanță suficientă vis-a-vis de vehiculul din față. Timp de 20 de ani, în calitatea mea de instructor auto, am spus elevilor mei și am repetat cu fiecare ocazie că orice coliziune ar putea fi evitată, dacă distanța de siguranță ar fi, de cel puțin, jumătate din valoarea vitezometrului în metri. Același lucru, ar trebui să îl spună toți instructorii.

Ce înseamnă asta? Haideți să analizăm câteva exemple:

• La o viteză de 50 km / h, șoferii trebuie să țină o distanță de aproximativ 15 m față de vehiculul din față (sau lungimea a trei mașini).

• La o viteză de 80 km / h, șoferii trebuie să țină o distanță de aproximativ 40 m față de vehiculul din față.

• La o viteză de 100 km / h, șoferii trebuie să aibă o distanță de aproximativ 50 m față de vehiculul din față.

• La o viteză de 130 km / h, șoferii trebuie să aibă o distanță de aproximativ 65 m față de vehiculul din față.

Nerespectarea distanței! Probabil vă întrebați, ce se poate întâmpla în caz de nerespectare a distanței?! Vă spun eu că poate duce la urmări grave, până la pușcărie (evident în cazurile în care șoferii sunt pedepsiți pentru vătămare / ucidere din culpă, neglijență)! În termeni germani această noțiune se numește Nötigung, după legea § 240 StGB Strafgesetzbuch.

Distanța de siguranță laterală în timpul depășirii. Nu trebuie păstrată doar distanța de siguranță față de vehiculul din față. Este necesară inclusiv o distanță de siguranță laterală față de vehiculele de pe alte benzi în momentul depășirii.

De reținut!! Cu cât este mai mare viteza, cu atât mai mare ar trebui să aleagă șoferii distanța de siguranță.

De la modificarea StVO din aprilie 2020, aceasta s-a aplicat și șoferilor de autovehicule
La depășirea pietonilor, a bicicliștilor sau a vehiculelor electrice mici (e-scutere)
păstrați distanța următoare:
• cel puțin 1,5 m în zonele urbane,
• în afara orașului cel puțin 2 m.

Încălcarea distanței la mai mult de 80 km / h
… Distanța mai mică de 5/10 din jumătatea valorii vitezometrului 75 € 1P
… Distanță mai mică de 4/10 din jumătatea vitezometrului valoare 100 € 1P
… Distanța mai mică de 3/10 din jumătatea valorii vitezometrului 160 € 1P
… Distanța sub 2/10 din jumătatea valorii vitezometrului 240 € 1P
… Distanța mai mică de 1/10 din jumătatea valorii vitezometrului 320 € 1P


Încălcarea distanței la peste 100 km / h
… Distanța mai mică de 5/10 din jumătatea valorii vitezometrului 75 € 1P
… Distanță mai mică de 4/10 din jumătatea vitezometrului valoare 100 € 1P
… Distanța mai mică de 3/10 din jumătatea valorii vitezometrului 160 € 2P 1 lună suspendare
… Distanța mai mică de 2/10 din jumătatea valorii vitezometrului 240 € 2P 2 luni suspendare
… Distanța sub 1/10 din jumătatea valorii vitezometrului 320 € 2P 3 luni suspendare

Încălcarea distanței la peste 130 km / h
… Distanța mai mică de 5/10 din jumătatea valorii vitezometrului 100 € 1P
… Distanța sub 4/10 din jumătatea valorii vitezometrului 180 € 1P
… Distanța mai mică de 3/10 din jumătatea valorii vitezometrului 240 € 2P 1 lună suspendare
… Distanță mai mică de 2/10 din jumătatea valorii vitezometrului 320 € 2P 2 luni suspendare
… Distanța sub 1/10 din jumătatea valorii vitezometrului 400 € 2P 3 luni suspendare

Despre distanță găsim în Legea codului rutier german StVO Straßenverkehrsordnung§4 Abstand, în care se spune că:

(1) Distanța față de vehiculul din față trebuie să fie atât de mare încât să poată evita o eventuală coliziune, dacă vehiculul din față a frânat brusc. Șoferul primului vehicul nu trebuie să frâneze fără un motiv convingător.

(2) Un vehicul cu motor, pentru care există o limită de viteză (de exemplu camioanele de peste 7,5 tone, au voie să conducă în afara localităților cel mult 65km / h), trebuie să țină o distanță mai mare față de mașinile din față, și cei care au un tren cu lungimea de peste 7 m, trebuie să țină o distanță în afară localităților suficientă față de un alt vehicul cu motor (oricare ar fi el) astfel ca alte vehicule care vin din spate să le poată depăși. Asta nu se aplică 1. dacă autovehiculul se află deja în depășire, fapt anunțat, 2. dacă există mai multe benzi pe direcția de mers sau 3. pe rutele în care depășirea este interzisă.

(3) Oricine conduce un camion cu o greutate a vehiculului mai mare de 3,5 tone sau un autobuz trebuie să mențină o distanță minimă de 50 m față de autovehiculele pe autostrăzi dacă viteza este mai mare de 50 km / h.

(1) Der Abstand zu einem vorausfahrenden Fahrzeug muss in der Regel so groß sein, dass auch dann hinter diesem gehalten werden kann, wenn es plötzlich gebremst wird. Wer vorausfährt, darf nicht ohne zwingenden Grund stark bremsen.

(2) Wer ein Kraftfahrzeug führt, für das eine besondere Geschwindigkeitsbeschränkung gilt, sowie einen Zug führt, der länger als 7,00 m ist, muss außerhalb geschlossener Ortschaften ständig so großen Abstand von dem vorausfahrenden Kraftfahrzeug halten, dass ein überholendes Kraftfahrzeug einscheren kann. Das gilt nicht, 1. wenn zum Überholen ausgeschert wird und dies angekündigt wurde, 2. wenn in der Fahrtrichtung mehr als ein Fahrstreifen vorhanden ist oder 3. auf Strecken, auf denen das Überholen verboten ist.

(3) Wer einen Lastkraftwagen mit einer zulässigen Gesamtmasse über 3,5 t oder einen Kraftomnibus führt, muss auf Autobahnen, wenn die Geschwindigkeit mehr als 50 km/h beträgt, zu vorausfahrenden Fahrzeugen einen Mindestabstand von 50 m einhalten.

Și acum vine întrebarea în baza unei situații despre care am citit câteva zile într-un grup de șoferi. Un pieton aflat pe trecere, o mașină a frânat brusc pentru a nu-l lovi, dar a fost lovită din spate de o altă mașină. Cine se face vinovat de această situație?

Mai multe detalii la acest subiect, dar și multe altele puteți afla din manualul meu, precum și din cursurile online (teoretic și practic) pe care le-am elaborat cu drag pentru voi și în care am inclus toată informațiile și sfaturile pe care le-am acumulat de-a lungul celor peste 20 de ani de experiență. https://vioricarobina.com/shop/

One thought on “DESPRE DISTANȚĂ (ABSTAND) DIN LEGISLAȚIA RUTIERĂ GERMANĂ

  1. ion spune:

    Și acum vine întrebarea în baza unei situații despre care am citit câteva zile într-un grup de șoferi. Un pieton aflat pe trecere, o mașină a frânat brusc pentru a nu-l lovi, dar a fost lovită din spate de o altă mașină. Cine se face vinovat de această situație?

    vinovat este soferul din spate,logic,nerespectarea distantei.Distanța față de vehiculul din față trebuie să fie atât de mare încât să poată evita o eventuală coliziune, dacă vehiculul din față a frânat brusc.punct.

Lasă un răspuns