Permis auto

„Besitzer”, „Eigentümer”, „Halter”, „Fahrer”. Tu știi ce înseamnă aceste cuvinte?

„Besitzer”, „Eigentümer”, „Halter”, „Fahrer”. Tu știi traducerea acestor cuvinte? Nu? Nu dispera. Nu ești unicul. Mulți șoferi români (și nu numai) se ciocnesc de ele în momentul în care își cumpără o mașină și vor să o înmatriculeze. În acest articol vreau să explic ce înseamnă aceste patru noțiuni. Să le luăm pe rând.

Dacă facem traducerea acestor cuvinte, primele trei înseamnă același lucru – proprietar. De aici și e confuzia că Bezitzer, Eigentümer, Halter, dar și Fahrer (șofer) al unei mașini poate fi aceeași persoană. În multe situații nu este așa.

Să le luăm pe primele două. Care este diferența dintre Proprietar – Bezitzer și Proprietar – Eigentümer? În cazul în care ai cumpărat o mașină, cu ajutorul unui credit la bancă, trebuie să știi că banca este Eigentümer, iar tu ești Bezitzer. Tu, în calitate de Besitzer ești înscris în actele mașinii Zulassungsbescheinigung Teil II (früher Brief) dar aceasta rămâne la bancă până când nu vei plăti creditul. În cazul în care ai nevoie de această scrisoare, pentru a înscrie mașina, trebuie să anunți responsabilul de la bancă și el îți va trimite actul la biroul de înscriere (Zulassungsstelle).

Tu, în calitate de Bezitzer ești cel care în conformitate cu reglementările de circulației rutiere ești întotdeauna persoana care are vehiculul, pe care îl folosești „pe propria răspundere”, beneficiind astfel de utilitatea lui și suportând toate cheltuielile.

În cazul în care tu nu ai nevoie de serviciile băncii, numele tău figurează în contractul de vânzare-cumpărare atât ca Besitzer cât și ca Eigentümer.

Halter (la fel proprietar) este ca și Besitzer răspunzător pentru soarta mașinii. El a înregistrat  această mașină, plătește impozite și este răspunzător pentru infracțiunile produse în traficul rutier. Și aici atenție! El poate asigura mașina pe numele lui, dar nu e neapărat nevoie! Mașina poate fi asigurată pe cel care este Fahrer, adică șofer.

Cu alte cuvinte, devii Halter atunci când înscrii mașina în traficul rutier. Poți avea un garaj plin cu mașini, tu fiind Bestizer, da nu și Halter, pentru că aceste mașini nu sunt înscrise în traficul rutier german.

Tu poți fi atât Halter cât și Fahrer, adică înmatriculezi mașina și o asiguri ( Haftpfilcht, Teilkasco sau Vollkasco), ceea ce înseamnă că plătești impozit pentru ea. Dar tu poți Halter, dar nu și Fahrer. Adică, înmatriculezi mașina pe numele tău, plătești impozite, dar o altă persoană o conduce și tot ea face asigurarea obligatorie pe mașină.  

Dacă tu în calitate de Halter (proprietar) dai mașina unei alte persoane care circulă cu ea și încalcă legea, să zicem conduce cu cauciucuri uzate, veți fi trași amândoi la răspundere în fața legii!

Fahrer, am zis mai sus este cel care conduce mașina în acel moment. Care sunt obligațiile tale în calitate de șofer această ecuație? Trebuie să ai asigurare pe mașină, pentru că în cazul în care, de exemplu mergi în concediu în România și pe drum rămâi în panâ, dacă ai asigurare, să zicem ADAC ei vor veni, indiferent cine este proprietarul. Această asigurare se face pe șofer și nu pe mașină.

Sper că am fost explicită. Dacă au rămas neclarități, le poți scrie în comentarii, iar eu voi răspunde. Drumuri bune să ai!

1 thoughts on “„Besitzer”, „Eigentümer”, „Halter”, „Fahrer”. Tu știi ce înseamnă aceste cuvinte?

  1. Liviu Alexandru Bledea spune:

    Multă sănătate și putere de muncă……!

Lasă un răspuns